נישואין וגירושין בישראל- תנו לנו לעשות לכם סדר!

סוגיות המעמד האישי נקבעו עם קום המדינה, במה שמכונה הסכם "הסטטוס קוו". מדובר באחד המונופולים החזקים יותר של הממסד הדתי על שירות בסיסי כלשהו לאזרח במדינה. עובדה זו הביאה לקונפליקטים מתמשכים בין ציבור חילוני ודתי והועצמה עת עלו לארץ בשנות ה-90' של המאה הקודמת מאות אלפי עולים ממדינות ברית המועצות לשעבר שאינם יהודים על פי ההלכה.

הצעות שונות לטיפול בנושא עולות וצפות על סדר היום הציבורי אך טרם עלתה הצעה שעמד מאחוריה כוח פוליטי משמעותי. הניסיון האחרון היה בכנסת ה-19, בה הועלתה הצעת חוק "ברית הזוגיות" המאפשרת לראשונה מסלול נישואין אזרחי במדינה. לאור פיזור הכנסת והתפרקות הקואליציה לא הספיקו לקדם הצעה זו באופן רציני.

לאור הקושי והמגבלות על רישום לנישואין קם פרויקט הדגל של ארגון רבני צהר אשר דואגים לעריכת חופה כדת משה וישראל ורישום הזוג לנישואין באופן התנדבותי. בכנסת האחרונה אף עבר תיקון לחוק שמאפשר כיום רישום לנישואין ללא תלות במקום מגוריהם של בני הזוג, מה שמאפשר גמישות רבה יותר לארגון צהר ולכן ניתן לו הכינוי "חוק צהר". עם זאת, הרבנות הראשית ממשיכה להערים קשיים על המבקשים להינשא שלא במקום מגוריהם ודורשת תעודת רווקות מהרבנות במקום המגורים מה שמעקר את עיקרון החוק. בנוסף, במסגרת החקיקה הוכנס סעיף שקובע שמי שלא הסדיר את רישומו לנישואין הינו עבריין וניתן להעמידו לדין.

במקביל ישראלים רבים מוצאים פתרונות אחרים: נרשמים כידועים בציבור, טסים להירשם כנשואים אזרחית בקפריסין, מתחתנים באופן פרטי ללא הסדרת רישום על אף הסעיף הפלילי. באפשרות האחרונה בוחרים גם יהודים דתיים אורתודוכסיים שמואסים בממסד הרבני.

עוד בנושא:

הנישואין והגירושין בחברה הדתית-לאומית: סקירת נתונים

מסמך זה מציג ניתוח כמותני סטטיסטי ראשוני באשר לנישואין ולגירושין של בוגרי החינוך הממלכתי-דתי בהשוואה לבוגרי החינוך הממלכתי ולבוגרי החינוך החרדי. הנתונים על נישואין מבוססים על ניתוח הנתונים של כלל היהודים בוגרי מערכת החינוך ילידי השנים 1988-1973, ואילו הנתונים בנוגע לגירושין מבוססים על מדגם של שני שנתונים: ילידי 1973 וילידי 1983.

מסכת קידושין / מאמר דעה, תני פרנק

לפני כמה שבועות פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים לגבי הדמוגרפיה בישראל. נתון אחד היה צריך לתפוס במיוחד את תשומת ליבנו: 54 אחוזים מהעולים לארץ בשנת 2018 נחשבים "חסרי דת". ואם נדייק יותר, הם לא יהודים על פי ההלכה.

רבנים למען פסולי החיתון: "לאפשר להם נישואים אזרחיים"

לגלעד ורינת, כהן וגרושה, יש כבר שלושה ילדים – ולאהד הציעו לוותר על הכהונה כדי שיוכל לשאת את מאשה שהתגיירה: זוגות שאינם יכולים להינשא ברבנות נחשפים בסדרת סרטונים, ובגיבוי רבני ערים דורשים למצוא להם פתרון חלופי. רבה של עפולה: "זה חיוני ואפילו דחוף". "נאמני תורה ועבודה": "המצב הקיים מרחיק מהיהדות"

נישואין אזרחיים- סקירה הלכתית ואפשרויות יישום

א. מבוא – נישואין וגירושין במדינת ישראל
מאז נחקק 'חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין)' בשנת תשי"ג (1953), החוק הישראלי מחייב שכל טקס נישואין, ללא יוצא מן הכלל, חייב להיות תחת שיפוטם של בתי דין הרבניים. חיוב זה הוא חלק מהסמכות השיפוטית המלאה בענייני נישואין וגירושין, המוענקת לבתי הדין הרבניים כלפי יהודים ישראלים.[1] מאחר שהיכולת להתחתן כהלכה תלויה גם בקביעת יהדותו של האדם, סמכות זו נותנת לבית הדין הרבני השפעה עקיפה גם על קביעת תוקף הגיור ועל קביעת הזהות היהודית. הרציונל שמאחורי חקיקה זו היה שמבחינה היסטורית, הנישואין הם אלו שהגדירו ושמרו על ההומוגניות של העם היהודי. פיקוח של בתי דין הרבניים על נישואין, גירושין, גיור וזהות יהודית, נטען בממשלה, ישמור על ההומוגניות הזאת. הפיקוח גם יבטיח כי במקרה של גירושין, נשים לא תֵחשבנה פנויות ללא גט כשר. בכך תימנע התפשטות של ממזרות.[2] החוק הישראלי הוא בעל תוקף מחייב, כך שיהודים יכולים להתחתן בארץ רק באמצעות טקסים דתיים כדת משה וישראל, שמפקחים עליהם רבנים שהוסמכו לכך על ידי לשכת הרבנות הראשית. למותר לציין שהרבנות מסמיכה לכך רק רבנים דתיים לפי הקריטריונים שלה.

נייר עמדה ונתונים- מוסד הידועים בציבור

מוסד הידועים בציבור הנו מוסד זוגי אלטרנטיבי למערכת הנישואין הדתית בישראל. בשנים האחרונות מתרחשות במקביל שתי מגמות שהופכות מוסד זה למשמעותי במיוחד. אחת – זכויות שונות שהוענקו בעבר לזוגות נשואים בלבד מוכרות אט אט, בפסיקת בתי המשפט ובחקיקה, אף כזכויות של זוגות ידועים בציבור. שניה – עוד ועוד זוגות בוחרים למסד את יחסיהם שלא דרך הרבנות הראשית, מה שמחיל עליהם, לרוב, סטטוס של ידועים בציבור. מעבר לאלו, בתי המשפט בישראל נוהגים להחיל מבחן מרחיב כך שמודלים מגוונים של זוגיות נכנסים תחת קטגוריית הידועים בציבור לעניין הזכויות והחובות הנלווים למוסד זה.

'דו"ח המבקר -תמרור אזהרה נוסף בפני הציונות הדתית'/ גיא עזרא

גורמים בתנועת 'נאמני תורה ועבודה' התייחסו לפני זמן קצר (שלישי) לביקורת שנמתחה על ידי מבקר המדינה, יוסף שפירא, על השר אורי אריאל ועל הגרעינים התורניים, ואמרו כי תגובתו של אריאל לביקורת היא תירוץ.

שריפת בובות החיילים: לטפל בקיצונים/ ד"ר חנן מנדל

ההתקפות על חיילי צה"ל בריכוזים חרדיים קיצוניים אינן חדשות, אבל הן חושפות מגמה משמעותית שיש להתייחס אליה. דווקא ככל שהשתלבות חרדים בצבא גוברת, וככל שמראה חייל חרדי לבוש מדים נהיה אפשרי ברוב השכונות החרדיות בארץ, מחריפה ההתקפה עליהם. ההתקפה אמנם מחריפה, אבל לאו דווקא השותפים בה. למעשה, ייתכן שעוצמות ההתקפה גוברות ככל שמספר הפועלים בשירותה פוחתים.

נורא: כבר 17 שנה מחכה צביה גורודצקי לגט/ גיל קלנר

צביה גורודצקי מסורבת גט כבר 17 שנה. בעלה נשלח לכלא, אך מסרב לתת את הגט המיוחל. בשבוע האחרון היא שובתת רעב מול הכנסת. היום הגיעו סטונדטיות לתמוך בה

בעזרת הרב/ ליאור אל-חי

כך פעל והתערב הרב הראשי לישראל, הראשון לציון, יצחק יוסף למען בחירת הרב של נשר • "התנהלותו של הרב הראשי פסולה", טוענים חלק מחברי הגוף הבוחר • "דיברתי על ליבם והפכתי את הראש שלהם", סיפר הרב יוסף בדרשה

סוג חתונה מיושן: נישואים אזרחיים/ הרב אבינר

הרב אבינר מתייחס לסקרים, לרבנים ולהצעת נאמני תורה ועבודה להנהיג בישראל נישואים אזרחיים: "וכי בגלל אותם מקרים מוזרים יוצאי דופן אנו נמחוק את קדושת הנישואים מכל עם ישראל?!"

כיצד מתמודד רב במציאות שבה 70% מנישואי יהודים הם תערובת? / יוסי אשר

לקריאת הכתבה כי שהפרסמה בקול חי ב 04.03.2017 לחצו כאן  מה קורה כשיהודי על פי ההלכה רוצה להתחתן אם מישהי שאביה יהודי ואמא שלה גוייה וברור שהיא גויה? איך לקבל אותם בקהילה בארה"ב כשהאשה חושבת שהיא יהודיה, שכל חייה חיה כיהודיה, ולא רוצה לעבור תהליך גיור? רב קהילה בשיקאגו קיבל פניה מיהודי חבר קהילה, שסיפר […]

כמחצית מהדתיים בישראל תומכים בנישואים אזרחיים בישראל

לקריאת הכתבה מערכת ערוץ הנשים | mako | פורסם 14/02/17 07:59 לחצו כאן  מסקר שנערך בקרב דתיים לאומיים עולה כי חל שינוי תפיסתי בכל הקשור למיסוד הנישואים בארץ, כאשר יותר ויותר אזרחים מאמינים שיש לאפשר איזשהו מודל של חתונה אזרחית. יו"ר תנועת "נאמני תורה ועבודה": "נבחרי הציבור הדתי אינם מעודכנים אודות עמדותיהם הנוכחיות של בוחריהם" 49% ממי שמגדירים את עצמם […]

חצי יום עיון בנושא "נישואין וגירושין בישראל" 7.9/ במרכז שלם, ירושלים

תנועת נאמני תורה ועבודה ו בית מדרש קדמה של מכון הדר ישראל ו מדרשת עין הנצי״ב מזמינים אתכן ואתכם לחצי יום עיון במתכונת של שיעורים והרצאות בסגנון TED בנושא "נישואין וגירושין בישראל".

חצי יום העיון יתקיים במרכז שלם, קרית מוריה בירושלים. ביום חמישי ט"ז אלול, 7.9, בין השעות 12:30 עד 17:30.

להלן הלו"ז המלא:

לסיכום :
12:30 התכנסות
13:00 פתיחה
13:30 מושב ראשון – סממנים שוויוניים בטקס החתונה ההלכתי – הרב יצחק בן דוד / הרב אביע"ד סנדרס
14:20- הפסקה
14:30- שיעור שני – תנאי בקידושין או הפקעת קידושין? – ר' אביטל הוכשטיין / פרופ' ברכיהו ליפשיץ 
15:30- הפסקה
15:45- הרצאות בסגנון TED בנושא "מהי הדרך הטובה ביותר למניעת סרבנות גט?" – דוברים: הרב ישראל מאיר ריאני, עו"ד ניצן כספי-שילוני, הרב יוני רוזנצוויג
17:15- סיכום

הכניסה חופשית.

סוג חתונה מיושן: נישואים אזרחיים / הרב אבינר

הרב אבינר מתייחס לסקרים, לרבנים ולהצעת נאמני תורה ועבודה להנהיג בישראל נישואים אזרחיים: "וכי בגלל אותם מקרים מוזרים יוצאי דופן אנו נמחוק את קדושת הנישואים מכל עם ישראל?!"

מי באמת אחראי להונאת הציבור בכשרות? / תני פרנק

אז מי מבצע הונאה של הציבור? שני בעלי עסקים קטנים מירושלים שכתבו "השגחה" במקום "כשר" ומשתמשים בשירותים של גוף כשרות מקצועי? או מערך שלם ובלתי יעיל, שלמעלה מ-20 שנה מסרב להתייעל ולהשתפר

כמחצית מהדתיים בישראל תומכים בנישואים אזרחיים בישראל

מסקר שנערך בקרב דתיים לאומיים עולה כי חל שינוי תפיסתי בכל הקשור למיסוד הנישואים בארץ, כאשר יותר ויותר אזרחים מאמינים שיש לאפשר איזשהו מודל של חתונה אזרחית. יו"ר תנועת "נאמני תורה ועבודה": "נבחרי הציבור הדתי אינם מעודכנים אודות עמדותיהם הנוכחיות של בוחריהם"

TED אתגרי הנישואין יום ב' 20.3, 17:30 יריחו 6, ת"א

הסטטוס קוו ההיסטורי בנושא הנישואין בישראל, אשר הפקיד את הסמכות לחתן בידי הרבנות, מציב בפני החברה הישראלית אתגרים רבים. במציאות בה רבים מחפשים פתרונות אחרים מחוץ לרבנות, למאות אלפי אזרחים אין אפשרות להתחתן בישראל ונשים רבות מוצאות עצמן שבויות ומופלות, עלינו לשאול את עצמנו- האם ומה צריך להשתנות בתחום הזה. במסגרת האירוע נשמע מה הן הבעיות הקיימות בעיני הדוברים שלנו, ולא פחות חשוב- מה הפתרונות שהם מציעים.

הרב בני לאו: נישואין אזרחיים – הכרח שהתעלמות ממנו אינה מתקבלת על הדעת

על הבעיה כולם מסכימים. המחלוקת היא בפתרון. הרב בני לאו בתגובה לרב צפניה דרורי: "פתיחת נתיבי הנישואין היא דווקא בגלל הדאגה הזו"

פאנל בנושא: מאבק הנישואין בישראל: בעיות אתגרים ופתרונות.

בשנת תשע"ה התחתנו בישראל 29,256 זוגות, שזה יוצא 58,512 אנשים.
לעומת קיימים בישראל,
כ- 364,000 עולים חסרי דת וצאצאיהם
כ- 284,000 להט"ב
כ- 13,000 מתגיירים לא אורתודוקסים.
כל אלה לא יכולים להתחתן ברבנות כי לא עומדים בהגדרות ההלכתיות. להם בעצם, נכון להיום, אין פתרון במדינת ישראל.

בואו לשמוע על האתגר שאנחנו ניצבים בפניו. האם קיים לאתגר הזה פתרון? האם אפשר לשמור על המסגרת ההלכתית תוך מציאת פתרונות עבור אותן אוכלוסיות?

כל זה ועוד בפאנל בו ישתתפו:
הרב צ'אק דוידסון- רב אורתודוקסי ופעיל בענייני דת ומדינה
עו"ד ירדנה קופ יוסף- לשעבר מנהלת מרכז הסיוע של מכון עתים
עו"ד אורי ישראל פז- היועץ המשפטי של התנועה למדינה יהודית

19:00- התכנסות וכיבוד קל
19:30- תחילת הפאנל
21:00- סיום משוער.

*האירוע יונגש במידת הצורך בשמחה. אנא שלחו הודעה.

ערב עיון בנושא מאבק הנישואין בישראל – רעננה, כ"ב אייר, 30.5

שלום לכולם, נשמח שתגיעו לערב ותפיצו בקהילות שלכן:

תנועת נאמני תורה ועבודה מזמינה את הציבור הרחב לערב עיון נוסף בנושא:
"מאבק הנישואין בישראל – בעיות, אתגרים ופתרונות"

ערב העיון הקרוב יתקיים ביום ראשון, כ"ד אדר ב', 3.4
בשעה 20:30 בקהילת "ידידיה", רח' נחום ליפשיץ 12, שכונת בקעה, ירושלים

בהשתתפות:
הרב אלישיב קנוהל, ראש מיזם הנישואין ב"צהר"
פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, אונ' בר-אילן
הרב אביע"ד סנדרס, מדרשת לינדנבאום ונאמני תורה ועבודה

לפרטים 02-5611761

ליברמן, הדת והמדינה: "שיקיים את הבטחותיו לגיור קל ונישואים אזרחיים"

שר הביטחון המיועד הצהיר כי הוא מחוייב להסכמים הקואליציוניים עם החרדים, אבל רבנים וארגונים ליברליים קוראים לו לנצל את הכניסה לממשלה דווקא לרפורמה בסוגיות דת-מדינה: "הוא יודע כמה זה חשוב"

ערב עיון בנושא מאבק הנישואין בישראל – ירושלים, כ"ד אדר ב', 3.4

שלום לכולם, נשמח שתגיעו לערב ותפיצו בקהילות שלכן:

תנועת נאמני תורה ועבודה מזמינה את הציבור הרחב לערב עיון נוסף בנושא:
"מאבק הנישואין בישראל – בעיות, אתגרים ופתרונות"

ערב העיון הקרוב יתקיים ביום ראשון, כ"ד אדר ב', 3.4
בשעה 20:30 בקהילת "ידידיה", רח' נחום ליפשיץ 12, שכונת בקעה, ירושלים

בהשתתפות:
הרב אלישיב קנוהל, ראש מיזם הנישואין ב"צהר"
פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, אונ' בר-אילן
הרב אביע"ד סנדרס, מדרשת לינדנבאום ונאמני תורה ועבודה

לפרטים 02-5611761

מתחתנים? הרב אריה שטרן בצעד מקל בירוקרטיה

הנחיה חדשה של רבה של ירושלים הרב אריה שטרן תקל על הנרשמים לנישואין בביורוקרטיה ותחסוך להם את ההגעה למרכז העיר ובזבוז יום עבודה לצורך אישור רווקות