לקריאת המאמר כפי שפורסם בברנז'ה בתאריך ה14.5 לחצו כאן 

איום הסגירה הוסר, לעת עתה, ממפעל פניציה ירוחם, אחרי ששר הכלכלה אלי כהן הודיע, במהלך סיור בירוחם, כי יוותר על החזר מענק שהמפעל קיבל ממשרדו. צעד זה יעניק למפעל תקופה של כחמש שנים בהם יוכל להמשיך להתקיים, אך דווקא החרם החרדי הוא זה שעלול לאיים על המשך קיומו ולהביא לפיטורי מאות עובדיו.

הבוקר הגיעו לירוחם השר אלי כהן, יחד עם יו"ר רשות ההשקעות ומנהל העסקים הקטנים והבינוניים במשרדו, על מנת לדון במכת סירות המפעלים בעיר בפרט ובנגב בכלל. ההסדר, ששוויו נאמר בכ-15 מיליון שקלים, יבטיח את המשך הביטחון התעסוקתי של 240 העובדים במפעל.

בדיוק כמו חרסה בבאר שבע, פיניציה בירוחם סובל מתחרות קשה של ייבוא בקבוקים בטורקיה, שמיוצרים גם בשבת וגם אין להם כשרות מהודרת וגם מחרם חרדי, מאחר ולא ניתן לכבות את התנור להתכת זכוכית לפני כניסת השבת ועליו לפעול ברציפות. בשל כך, הטילה העדה החרדית חרם על בקבוקי המפעל. החחרם הזה הוא כיום האיום הקשה ביותר על המשך קיומו. הצעת פשרה הייתה כי המפעל יעסיק בדואים במקום העובדים היהודים, אך מדובר בצעד לא ישים, שגם היה מעלה את העלויות עוד יותר.

גורמים כלכליים בישראל כבר מדברים כיום בגלוי על השתלטות עויינת של טוריקה על התעשייה הישראלית.

גם מפעל אמיליה קוסמטיקס, בירוחם, המעסיק כ-450 עובדים, הודיע על סגירת שעריו. מפעל חרסה פיטר לאחרונה את עובדיו ואלה ממתינים להסדר שיאפשר להם לקבל את פיצויי הפיטורים ואת הניירת לתביעת אבטלה. מפעלים אלה עלולים לגרום לגל פיטורים באותם גופים המעניקים להם שירותים.

מתנועת נאמני תורה ועבודה מסרו בתגובה להחלטת משרד הכלכלה על תמיכה ממשלתית במפעל פניציה: "תמיכה ממשלתית במפעל זה או אחר צריכה להיעשות לפי מדדים כלכליים וחברתיים. אנו מקווים שמקרה זה אינו תקדים לכך שהמדינה צריכה להוציא כסף לפי חומרות של עסקנים המבקשים להחיל את הלכות השבת גם על אנשים פרטיים'