חוק הכשרות שנחקק בתחילת שנת תשפ"ב, סוף 2021, צפוי לייצר תחרות, התייעלות ושקיפות, וכשרות טובה יותר עבור כולנו.

חקיקתו מהווה רגע משמח עבור כל מי שהכשרות חשובה לו וציון דרך במאבק לשיפור וייעול שירותי הדת בישראל.

עבורנו זהו גם סופו של תהליך שנמשך שנים ארוכות, הישג משמעותי לתנועה והוכחה שניתן לחלום ובעבודה רבה גם לשנות מערכות סבוכות, מאובנות ועמוסות בשחיתות כמו מערך הכשרות.

הדרך לשינוי התחילה לפני שש עשרה שנה. בשנת 2005 הקמנו בתנועה ועדה לבדיקת שירותי הדת. הועדה, בהובלת ד"ר הדר ליפשיץ, מציעה לראשונה יצירת מודל קהילתי עם מספר זכייני כשרות שיקיימו תחרות ברחבי הארץ. לא לחינם ההצעה נשמעת דומה למהפכת הכשרות, כיוון שלאורך כל הדרך היתה התנועה הראשונה ליזום ולהציע את התיקונים הנדרשים כל כך במערך הכשרות. עם השנים, והתרבות העדויות על מקרי שחיתות בתחום הכשרות שהגיעו לתנועה, התחלנו בשליחת פעילים לביצוע רישום מסודר של בעיות בעשרות בתי עסק. התוצאות היו קשות.

בשנת 2011 יוצאת מהתנועה יוזמה חדשה להקמת מערך כשרות חלופי. מכתב בודד בדוא"ל ובו יוזמה של הרב אילעאי עופרן ששימש כרכז מחלקת דת ומדינה, שם את היסוד עם כמה פעילים בתנועה, למה שהופך לגוף כשרות פרטי ראשון בירושלים, "השגחה פרטית" בניהולו של הרב אהרון ליבוביץ, שלימים יהפוך למערך הכשרות של צהר.

לצד היוזמות המקומיות בחרנו להמשיך ולפעול לשינוי החקיקה בעשרות כנסים, מאמרים, תחקירים וקמפיינים, בקריאה לשינוי מבנה שירותי הדת בכלל, ומערך הכשרות בפרט. בשנת 2015 כותב ראש תחום דת ומדינה דאז, תני פרנק, הצעת חוק לתיקון והתייעלות מערך הכשרות שמוגשת לכנסת על ידי חכ"ל רחל עזריה. הצעה זו מהווה את הבסיס למהפכת הכשרות שעברה היום. התנועה המשיכה לקרוא ולפעול לשינוי חקיקה בתחומי הדת והמדינה בתקשורת ובכנסת, ולסייע באמצעות הפעילות הציבורית והמשפטית לשינוי עמדות ולביצורו של מערך כשרות חליפי, בעזרתם של עו"ד אסף בנמלך ועו"ד אלעד לוביץ.

בשנת 2021 כבר נעשה ברור שפוליטיקאים מכל הקשת הפוליטית מסכימים שמערך הכשרות בבעיה ויש לפעול לתיקונו. מעורבות התנועה במשא ומתן הקואליציוני מסייעת להכנסת תיקון מערך הכשרות להסכמים הקואליציוניים ובסופו של דבר לחקיקת המודל אותו הציעה ודחפה התנועה, "הרבנות כרגולטור", לעובדה מוגמרת.

שנים של מאבק מסתיימות בהצלחה. זהו רגע משמח במיוחד, ובאופן טבעי ישנם חששות מרפורמה רחבה כל כך. ישנם אף מספר מרכיבים בנוסח החוק בניגוד להמלצותינו, והיינו רוצים לראות בה פחות רגולציה וסמכויות פיקוח לרבנות. ובכל זאת, מדובר במהפכה שמשנה את הכשלים הקיימים ומיישמת את השינויים עבורם פעלנו לאורך השנים.

אנו קוראים לשר הדתות למהר ליישם את התקנות, למנות את הממונה על תאגידי הכשרות, לקבוע את תו התקן ולעשות את כל הצעדים הנדרשים על מנת שמהפכת הכשרות תיושם במלואה.

אנחנו בתנועה נמשיך כתמיד לפעול לתיקון כלל שירותי הדת בישראל, גם אם יידרשו לכך שנים רבות נוספות.

מערך הכשרות הממלכתי (*עד 2022) – מבולבלים? אנחנו עושים לכם סדר במה שהיה עד כה

עוד בנושא הכשרות:

המשך קריאה...

צער רב נגרם השבוע לזוגות רבים שנאלצו לשנות ברגע אחד את כל תוכניותיהם ליום המיוחל. אף אחד מאיתנו לא רוצה להתחלף עם זוג שנאלץ לערוך חתונה בחצר הבית. ועדיין, הסרטונים המרגשים של "חתונות הקורונה" מהווים הזדמנות לתהות על ערכי הצניעות בחברה שלנו וּלְשִׂמְחָה מַה זֹּה עֹשָׂה. בעזרת החוקר אריאל פינקלשטיין, ערכנו לפני כשנתיים מחקרים שמפלחים […]

ממ שמיטה

רשימת עסקי קייטרינג המקפידים על היתר מכירה

לצורך חיזוק אחיזתנו בקרקע ארץ ישראל, מצ"ב רשימת עסקים הפועלים עם ירקות ופירות מהיתר מכירה.

אנו קוראים לציבור להדר בתמיכה בחקלאות הישראלית ולצרוך יבול של היתר מכירה, כהוראתם של גדולי ישראל ולטובת מדינת ישראל, כלכלתה וחזון ישוב ארץ ישראל.

* נציין שאין לנו שום קשר עם עסקים אלו ורשימה זו נבנתה על פי עדותם בלבד. כמובן שאין ברשימה זו בכדי להעיד על נכונות המידע או על טיב האוכל והשירות.  נשמח להוסיף שמות נוספים. תודה למוהל בן ישי חוטר על העלאת המודעות וריכוז שמות העסקים.

שיפור מערכת הכשרות במדינת ישראל / הרב אהרון כץ

עם הקמתה של הממשלה החדשה לפני מספר חודשים, הודיע שר הדתות על מספר שינויים מערכתיים בשירותי הדת. אחת מהן נוגעת למערכות הכשרות, הנהוגות כיום במדינת ישראל.

אין בדעתי במסגרת זו להכנס לפרטי תכניתו של כבוד שר הדתות ולוויכוח הציבורי שהתעורר בעקבותיו. אני מבקש לעמוד כאן על מספר נקודות עקרוניות, שראויות לבחינה ולשיפור במערכת הכשרות הקיימת כיום ושאני מקווה שהרפורמה שתבוצע וודאי במערכת הכשרות, תיתן להם התייחסות ותשובה.

משגיחי הכשרות בישראל, תמונת מצב / שבתון

כיצד לדאוג לשיפור תנאי העסקתם ולייעול המערכת, באופן שייטיב עם המשגיחים ועם צרכני הכשרות כאחד

לאחרונה הכריז השר לשירותי דת, מתן כהנא, על מהפכה בשוק הכשרות בישראל.

על השלכותיה של המהפכה על צרכני הכשרות ועל העסקים בישראל דובר רבות. נושא מדובר פחות הוא משגיחי הכשרות עצמם. מה יהיו ההשלכות לגבי משגיחי הכשרות? האם תנאי עבודתם ישתפרו או יורעו וכיצד כל זה ישפיע עלינו? שוחחנו עם שניים שעוסקים בתחום שנים, הרב רונן לוביץ', רב ניר עציון, המעניק תעודות כשרות לעסקים ומלונות, ויניב שפירא יו"ר ועד משגיחי הכשרות הארצי בהסתדרות.

סערת החמץ בבתי החולים: מחיר ה"מקף המחבר" ומקומה הנאלם של ההלכה / שמואל שטח

"העמדה הציונית-דתית לא צריכה להיות התייצבות אוטומטית לצד כל חומרה שהרבנות הראשית (החרדית) מבקשת להטיל על הציבור" | מנכ"ל נאמני תורה ועבודה על סערת החמץ בבתי החולים

די לשחק לידיים של עסקני הכשרות / תני פרנק

הפוליטיקאים החרדים כבר מחככים ידיים בהנאה. המאמר של רם פרומן מתאים להם כמו כפפה ליד ("מבחן הצ'יזבורגר", 24.7). הנה, גם ח"כ אלעזר שטרן, מי שפעל מתוך הכנסת למען תיקון יחסי דת ומדינה ועשה זאת גם בשם היהדות ולא רק בשם הדמוקרטיה, גם הוא בין המותקפים של יו"ר הפורום החילוני. וכל זאת למה? משום שהעז לבקש סולידריות מהצד השני.

משפט פתוח בשבת, וכשר: האם המסעדות בישראל בדרך למהפכה? ביני אשכנזי עדי דברת-מזריץ

עתירה שהוגשה אתמול מבקשת מבג"ץ לאפשר לכל המסעדות בישראל לשמור על תעודות הכשרות שלהן גם אם יפעלו בשבת – בדומה לבתי מלון ■ המסעדנים: "הפעילות בשבת היא כ-40% מהמחזור השבועי"

אפשר לשמור על כשרות בפסח מבלי לחטט בתיקים / הרב אברהם רזניקוב

האם הכלים של פסח יאסרו במידה וחמץ יגיע לתוך קערה חמה ויודחו ביחד? הרב אברהם רזניקוב משיב ומוכיח: כך תשמרו על הכשרות בבית החולים בלי לחטט בתיקים

איסור הכנסת חמץ לבתי חולים: המדינה מנסה לנגוס במצה ולהשאיר אותה שלמה / ביני אשכנזי

שופטי בג"ץ הוציאו צו על תנאי ודרשו מהמדינה לנמק את האיסור על הכנסת מזון לא כשר לפסח לבתי החולים ■ עו"ד סאוסן זהר: זו אפליה על רקע דת ולאום ספיחי פרשת השוחד במכרזי חברת החשמל ממשיכים להיגרר, בין היתר בשל בקשות חריגות של השופט המורשע דן כהן