מבוסס על מסמך שחיברה רחל ארביט עבור מניין "אור חדש יאיר"
כמניין משתף, אנחנו מודעים לקושי שעומד בפני נשים בבואן לקחת תפקידים פעילים בתפילה, כשכל חייהן היו הרחק ממוקד ההתרחשות בבית הכנסת. אי אפשר להכריז על שיתוף נשים בתפילה, בלי לתת את הדעת לתהליך הלמידה שנשים צריכות לעבור כדי לבצע תפקידים שהן מעולם לא עשו, וראו ושמעו רק בקושי. לקיחת חלק בתפקידים כאלה, קטנים ככל שיהיו, יכולה להיות מאוד מלחיצה ומביכה.
חלק קריטי בשיתופיות של המניין שלנו הוא להוות מרחב בטוח ללמידה. לא צריך להיות מושלמים או לעמוד בסטנדרט קפדני. מותר להתבלבל ולפשל ולרעוד (וזה יקרה!). אנחנו פה כדי להשתפר, ולצמוח בעבודת ה', כל אחד ואחת בדרך ובקצב שלה. הביטחון יגדל והפחד יקטן מתוך העשייה, האימון והעידוד של הקהילה שעוטפת אותנו.
רוצה להתחיל להשתתף במשתף, אבל לא יודעת איך?
במסמך הזה ריכזנו את רשימת התפקידים שנשים יכולות לקחת במניין, מסודרים לפי כמות ההכנה והאימון שהם דורשים (פלוס מינוס… כל אחת ואתגריה שלה).
לכל תפקיד יש תיאור מפורט, וגם הצעות כיצד אפשר להתכונן אליו. בכל מקרה תמיד אפשר ורצוי להתייעץ עם הוותיקים והמנוסים. אווירה של לימוד כנה ושיח פתוח היא קריטית להוספת נשים למעגלי העשייה במניין.
אני ממליצה לעבור על הרשימה ולשאול את עצמכן מה מדבר אליכן, מה אתן יכולות לעשות עכשיו, ולמה אתן שואפות להגיע מתישהו בעתיד.
עלייה לתורה
תיאור: הגבאית תבדוק איתך האם מתאים לך לעלות באחת העליות ותעדכן אותך באיזה עליה את. עקבי אחרי הפרשה בסידור והתכונני לקראת העלייה שלך. כשהעלייה שלך תגיע עליך לבוא ליד ספר התורה, הגבאית תשאל אותך לשם המלא שלך (כולל שם שני אם יש) ולשם הורייך (ואם גם להם יש שני שמות זה הולך להיות קצת ארוך) לאחר מכן עומדים לצד הקוראת בתורה, מברכים לפני ואחרי קריאת העלייה בתורה. הברכות נמצאות בסידור והגבאית תראה לך אותן, אין צורך לזכור את הברכה בעל פה. בזמן הקריאה קוראים בלחש עם הקוראת, שהיא בעצם השליחה של העולה. העולה גם מחזיקה בעץ החיים הקרוב אליה בזמן הקריאה. בתום העלייה, לאחר הקריאה לעולה הבא, הגבאים מברכים את העולה בשם, סביר להניח שהזיכרון של הגבאית קצר והיא תבקש ממך שוב להזכיר לה את השם המלא ואת שם הורייך. העולה נשארת ליד השולחן עד סוף העלייה הבאה.
אחלה סרטון הדגמה שמוסיף עוד כמה נקודות חשובות שלא היה לי כוח לכתוב: https://m.youtube.com/watch?v=lJATDNwEBvk
מי עושה את התפקיד: נשים וגברים. עליות ראשון שני ושלישי הולכות לגברים: כהן ולוי (או כהן במקום לוי). אצלנו הוחלט שהעולה והקורא/ת יהיו מאותו המין או מאותה המשפחה. נוהגים לא להעלות בני משפחה זה אחר זה.
איך מתכוננים: צופים בסרטון. מתיישבים קרוב לשולחן ומסתכלים על העולים. בכל מקרה הגבאית תנחה ותתזכר מה צריך לעשות תוך כדי.
מתי נרשמים: הגבאי והגבאית עוברים ושואלים מי רוצה לעלות החל מחזרת הש"ץ של שחרית וגם תוך כדי קריאת התורה.
פתיחת ארון הקודש
תיאור: לאורך התפילה יש נקודות בהן צריך לפתוח ולסגור את ארון הקודש: פותחים בפעם הראשונה לפני 'ויהי בנסוע הארון' סוגרים אחרי 'חדש ימינו כקדם', ממש לפני מוסף פותחים שוב לפני אנעים זמירות סוגרים בסיום אנעים זמירות לרוב.
מי עושה את התפקיד: מי שרוצה, מכוון בעיקר לילדים וילדות.
איך מתכוננים: להסתכל על אחרים שעושים את התפקיד.
מתי נרשמים: פשוט ליידע את הגבאי/גבאית במהלך התפילה.
פסוקי דזמרה
תיאור: שליחת ציבור שמובילה את התפילה מ"הודו לה' קראו בשמו" (או "ברוך שאמר" אם בוחרת בנוסח אשכנז), ועד "המלך היושב על כסא רם ונשא" (באמצע 'נשמת כל חי'). אומרים בקול או שרים את הפסוק הראשון והאחרון של כל מזמור. (זה לפני ואחרי פסוקי דזמרה, לא חלק מתפקיד החזן/ית) פסוקי דזמרה זו בעצם התחלת התפילה ולכן צריך להגיע ממש בזמן.
מי עושה את התפקיד: גברים ונשים, אפשר גם לפני גיל מצוות.
איך מתכוננים: מגיעים בזמן לתפילה כדי לראות 😉
אצלנו לרוב יוצא שגבר אומר את פסוקי דזמרה אבל אם את מעוניינת יותר מנשמח שתקחי זאת על עצמך!
הובלת קבלת שבת
תיאור: שליחת ציבור שמובילה קבלת שבת מ"לכו נרננה" עד "צורי ולא עולתה בו" (כלומר, לא כולל ערבית) בתפילות ערב שבת.
מי עושה את התפקיד: העדפה לנשים
איך מתכוננים: מקשיבים, ומתייעצים עם המנוסות בהובלה בקבוצה.
מתי נרשמים: עדיף לפני שבת, אפשר גם ספונטנית במקום אם אף אחת לא התנדבה מראש.
הוצאה והחזרת ספר התורה
תיאור: הובלת הציבור בסדר הוצאת ספר התורה, מתחיל מ"אתה הראת לדעת". הוצאת ספר התורה מהארון, נשיאתו דרך כל עזרת הנשים והעברתו לגבר, שיעביר אותו דרך עזרת הגברים עד השולחן. עדיף לתאם מראש למי להעביר.
לאחר הקריאה – הובלת התפילה מתום ההפטרה, כולל תפילה לשלום המדינה, תפילה לחיילי צה"ל וכו', עד החזרת ספר התורה לארון הקודש. כולל גם הובלת ברכת החודש בשבת מברכין.
מי עושה את התפקיד: העדפה לנשים
איך מתכוננים: מקשיבים, ומתייעצים עם המנוסות בהובלה בקבוצה. אפשר להתאמן בבית על המנגינות. מוודאים שהסידור שלנו כולל הוראות לחזן כדי שנזכור מה עושים מתי.
מתי נרשמים: הרשמה מראש בקובץ. אם אף אחת לא נרשמת הגבאים יחפשו במקום. במידת הצורך ניתן גם רק להוציא או רק להחזיר. עדיף לעשות את שני התפקידים.
קריאת ההפטרה
תיאור: קריאת ההפטרה של השבוע מתוך ספר הפטרות עם ניקוד וטעמים. אמירת הברכות לפני ואחרי ההפטרה. לרוב העולה של מפטיר קורא/ת את ההפטרה, אז אם נרשמתן להפטרה יעלו אתכן למפטיר.
איך מתכוננים: לומדים טעמי הפטרה, שהם שונים מטעמי הקריאה בתורה. אין צורך ללמוד את הטעמים של ההפטרה בעל פה, אבל אם אתן חדשות בעסק, כנראה תרגישו יותר בנוח אם תעברו על ההפטרה מראש, כדי לוודא שאתן אומרות נכון את המילים ותוכלנה לקרוא בביטחון. וודאו שאתן לומדות את ההפטרה הנכונה – יש הפטרה לשבת ראש חודש, הפטרת "מחר חודש", והפטרות מיוחדות לשבת פרה, שבת החודש, שבת נחמו וכו'.
מי עושה את התפקיד: נשים וגברים
מתי נרשמים: הרשמה מראש בקובץ.
קריאה בתורה
תיאור: קריאת עלייה או כמה עליות מתוך ספר התורה בטעמי המקרא. ספר התורה כולל רק את המילים, ללא ניקוד או טעמים, ולכן יש ללמוד את הגיית המילים הנכונה ואת מנגינת הטעמים בעל פה. הקריאה נעשית תוך הצבעה על המילים הנקראות בספר בעזרת ה"יד", יש להיזהר לא לקרוא מהזיכרון. לעיתים קרובות קוראים עלייה בשביל עולה אחר, כלומר, רק קוראים בתורה, בלי לקבל עלייה ולברך. אפשר כמובן לבקש גם לעלות אם רוצים.
אם טועים במילים בצורה שמשנה את משמעות הפסוק, הגבאי יתקן אתכם, וייתכן שגם הקהל ישים לב ויתקן. לא להיבהל, זה קורה, גם לקוראים ותיקים ומנוסים 🙂 במקרה זה יש לחזור ולהגיד את המילה בצורה הנכונה, ולהמשיך לקרוא משם.
שימו לב: לאחר קריאת שביעי אומרים חצי קדיש. אם יש אבלים במניין הם יאמרו את הקדיש, אבל אם לא, הקורא/ת אומר/ת. אם נרשמת לקרוא שביעי ומעולם לא אמרת קדיש, כדאי להתכונן גם לזה ליתר ביטחון.
איך מתכוננים: לומדים את טעמי המקרא ומתרגלים את העלייה בבית. למתחילות רצוי להתחיל ללמוד כמה שבועות מראש. יש המון משאבים ללימוד טעמים אונליין.
מי עושה את התפקיד: ראשון- שלישי- רק גברים. רביעי ואילך- גברים ונשים.
מתי נרשמים: הרשמה מראש בקובץ
גבאות
תיאור: העלאת העולות לתורה ואמירת 'מי שברך' לאחר העלייה. התפקיד כולל גם הנחייה של העולות לפי מידת הצורך וגיוס העולות במהלך התפילה. אם מעלה את העולה השביעית – מזמינה גם את המגביה/ה והגולל/ת לעלות
איך מתכוננים: מקשיבים, מתייעצים עם מנוסות ועוברים על נוסח הקריאה לעולים ו'מי שברך' שבסידור
מי עושה את התפקיד: נשים וגברים. אצלנו במניין נהוג שגבר מעלה את הגברים ואשה את הנשים
מתי נרשמים: הרשמה מראש בקובץ
אמירת דבר תורה
תיאור: אמירת דבר תורה בקידוש שלאחר תפילת שחרית או בין קבלת שבת לערבית בערב.
איך מתכוננים: קריאת פרשת השבוע עם המפרשים האהובים עליכם, קבלת השראה מענינא דיומא או מחוויותיכם האישיים.
מי עושה את התפקיד: נשים וגברים, נערים ונערות יתקבלו גם כן בברכה!
מתי נרשמים: הרשמה מראש בקובץ
אנעים זמירות
תיאור: הובלת הציבור באנעים זמירות בסוף התפילה
איך מתכוננים: מתאמנים בבית עם הסידור, מוודאים שיכולים לקרוא את המילים
מי עושה את התפקיד: ילדות וילדים שיודעים לקרוא (או זוכרים בעל פה). אפשר שכמה ילדים יגידו ביחד.
מתי נרשמים: הרשמה מראש בקובץ
הובלת תפילת ילדים
תיאור: הובלת תפילת ילדים שמתחילה לאחר סיום ההפטרה. לתפילה יש חלקי תפילה קבועים שאומרים עם הילדים, ודיבור/משחק על פרשת השבוע.
איך מתכוננים: מגיעים לתפילת ילדים ולומדים את הנוסח, הכנת סיפור/שיח/משחק לפני התפילה.
מי עושה את התפקיד: גברים או נשים, גם נערות ונערים יתקבלו בברכה.
מתי נרשמים: הרשמה מראש בקובץ
—–
סוף דבר למנוסים
כולנו במניין אחראים לשמירה על מרחב נעים ומפרגן שמאפשר למידה. על המנוסים בענייני התפילה אחריות גדולה אף יותר.
סור מרע:
- שימו לב לטון שלכם כשאתם מסבירים ועונים על שאלות. ענו בסבלנות וענייניות ולעולם אל תיראו מופתעים מאף שאלה ("איך היא לא ידעה שאסור לגעת בספר התורה?!" לא. לא. לא.)
- היו מאווווד זהירים עם ביקורת. ביקורת קטנה ואגבית ללא מחשבה יכולה להוציא מישהי שעושה את צעדיה הראשונים במניין מחוץ למעגל. אם ראיתם או שמעתם טעות שלא תוקנה, ספרו לגבאים. הם אמונים על הניהול הנכון של התפילה, והם יתקנו מה שקריטי. אם יש טעויות חוזרות הם ידאגו לעדכן את כולם בהלכות הרלוונטיות
עשה טוב:
- עזרו לעולים ולקוראים חדשים להתמצא ולזכור את סדר הפעולות
- פרגנו! ברכו את בעלי התפילה, הקוראים, העולים, פותחי הארון ושרי אנעים זמירות ביישר כוח
- גברים, עודדו את בנות הזוג והבנות שלכם להשתתף. תהיו אחראים על הילדים כמה שצריך, כדי שלא יפריעו לריכוז
- האירו פנים לחדשים. לפעמים רק להגיע למניין משתף זה צעד לא פשוט. אנחנו שמחים על כל מי שמצטרף אלינו לתפילה, בואו נראה את זה
הנ"ל מבוסס על מסמך שחיברה רחל ארביט עבור מניין "אור חדש יאיר"