אלעזר שטרן: "הרב הראשי לא אוכל את הכשרות שהוא נותן"

 

במהלך פאנל שעסק בנושא הכשרות, מתח חבר הכנסת אלעזר שטרן בקורת על התנהלותו של מערך הכשרות במדינה. "צריך להוציא את הכשרות מהרבנות ולתת לשוק לדבר"

 

במהלך ערב עיון שנערך בבית 'אבי-חי' לקראת צאת ספרו של דר' יאיר פורסטנברג "טהרה וקהילה בעת העתיקה" בשיתוף עם תנועת 'נאמני תורה ועבודה', נערך פאנל בנושא הכשרות שעסק במשמעויות החברתיות של חותמת ההשגחה על האוכל שאנחנו אוכלים כיום?

בנוסף עסק הפאנל בשאלה כיצד פועל מערך ההשגחה בישראל ועל החלופות אפשריות עבורו.

במהלך הערב מתח חבר הכנסת אלעזר שטרן (יש עתיד) בקורת על מערך הכשרות הנוכחי: "הצעות החוק שלי ושל נאמני תורה ועבודה הן טובות אך כנראה צריך ללכת כבר הרבה יותר רחוק. אחרי שיש כבר זיהוי בעייתי של כשרות עם שחיתות, צריך להוציא את הכשרות מהרבנות ולתת לשוק לדבר, כמו בארה"ב. גם היום הרב הראשי לא אוכל את הכשרות שהוא נותן ואמר לי גם מנכ"ל של מועצה דתית גדולה בארץ שאפשר וצריך להפוך את שירותי הדת לידידותיים יותר אבל בנושא הכשרות חייבים לפרק ולבנות מחדש".

השטרן הוסיף וסיפר כי "כשהגשתי את הצעת החוק לפתיחת אזורים בכשרות אמרתי דבר כזה- אתם סומכים על הרב של פתח תקווה? וסומכים על הרב של רמת גן? אז למה לא לאפשר לרב של פתח תקווה לתת כשרות ברמת גן ולהיפך? הסיבה היחידה היא – זה כוח, זו פוליטיקה".
יונתן ודעי, מחזיק תעודת כשרות של הארגון "השגחה פרטית", סיפר: "כבעל עסק חוויתי ואני חווה את הצורה שבה הרבנות מתנהלת וזה מייצר אנטגוניזם כלפי היהדות. הרב מצגר היה חתום על תעודת הכשרות שלי לפני שהחזרתי אותה ועברתי להשגחה פרטית. אבל התעודה של הרב מצגר לא העידה בהכרח על הכשרות במקום ובהשגחה פרטית כן יש השגחה איכותית ואמיתית".

תהילה פרידמן-נחלון – חברת הנהלת נאמני תורה ועבודה, ולשעבר יו"ר התנועה אמרה: "אני חושבת שכולנו יכולים להסכים שמערכת הכשרות במצבה הנוכחי היא כזו שאנחנו כשומרי כשרות לא שמחים בה. אנחנו בנאמני תורה ועבודה פעלנו במשך שנים בתחום הכשרות ומקדמים כיום הצעה להפיכת הרבנות לרגולטור בתחום במקום הגוף המבצע".

ד"ר יאיר פורסטנבורג, מחבר הספר אמר: "ההלכה הציבורית עמדה ביסוד הכלכלה של תקופת התנאים. מה שהעסיק את התנאים בתחום הכשרות הרבה יותר מסוגיית בשר וחלב או מאכל חזיר הוא תרומות ומעשרות. מה יכול היה לעשות אדם שלא ידע אם הוא יכול לקנות בשוק כי לא ידע אם הופרשו תרומות ומעשרות כדין אם לאו? חכמים קבעו שכל מה שאתה קונה בשוק הוא דמאי. כלומר ניתן לסמוך על זה שמה שנמכר בשוק יש בו הפרשה בסיסית לתרומה, גם אם לא ננקטו ההלכות המחמירות, ובכך ייצרו הלכה לעם הארץ – לשכבות הרחבות של האוכלוסייה".

 

פורסם באתר "סרוגים" ב-13.09.16.