'בג"ץ הכשרות': המדינה תתמוך במונופול הרבנות / נטעאל בנדל
לקריאת הכתבה כפי שפורסמה ב10.2 בnrg לחצו כאן
לקראת הדיון הנוסף ב'בג"ץ הכשרות' בהרכב של שבעה שופטים, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יגיש בשבוע הבא את עמדתו המנוגדת לעמדת קודמו יהודה וינשטיין: הפעם תתמוך המדינה בעמדת הרבנות הראשית, ותבקש מבג"ץ להמשיך לשמור את מונופול הכשרות בידי הרבנות.
במסמך תשובת היועץ לבג"ץ שהגיע לידי 'מקור ראשון' נכתב כי "עמדת המשיבים העדכנית היא שבית אוכל אינו רשאי להציג בכתב מצג כשרותי אלא אם יש ברשותו תעודת כשרות מטעם אחד הגורמים המוסמכים המנויים בחוק". בדבריו אימץ מנדלבליט את דעת השופט אליקים רובינשטיין, שדחה עם השופט נעם סולברג את עתירת 'המרכז הרפורמי לדת ומדינה' שביקש לפרק את מונופול הכשרות. המסמך מגלה גם שבניגוד לעמדת מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן עדיין אוחז בעמדתו שיש לאמץ את דעת המיעוט של השופט אורי שהם, שתמך בפירוק המונופול. בשבוע שעבר חשפנו את חילוקי הדעות בצמרת משרד המשפטים בנוגע לעמדת המדינה כפי שתובא בפני בג"ץ. תשובת היועץ המשפטי לממשלה מגלה שההכרעה שהתקבלה היא לצד תומכי הרבנות.
עם זאת, גם אם הרכב בג"ץ המורחב ימשיך ויאשר את עמדת המדינה המעודכנת ואת הכרעת השופטים רובינשטיין וסולברג, פסק הדין תקף רק לשנתיים וקובע שעל הרבנות לערוך רפורמה בעבודת המשגיחים ולשפר את "הזיקה בין המשגיח למושגח". אם הרבנות לא תעשה זאת, יוכלו העותרים לשוב ולעתור בשנית. בתשובה המדינה המעודכנת הודיע מנדלבליט שהוא תומך בעמדה הזו, ואף אמר שהרבנות החלה בעבודת מטה בנושא. כזכור, לפני כחצי שנה קבעו השופטים רובינשטיין וסולברג בדעת רוב שהרבנות הראשית היא הגוף היחיד המוסמך לתת תעודות כשרות. השניים הוסיפו שמיזמי כשרות פרטיים דוגמת 'השגחה פרטית' אינם רשאים להצהיר בכתב שמסעדות, מאפיות ובתי קפה שלא קיבלו תעודה מהרבנות מוגדרים "כשרים". השופט השלישי בהרכב, שהם, קיבל את העתירה וביקש להתיר לגופים פרטיים להנפיק תעודות כשרות. בתיק התגלעה מחלוקת בין משרד המשפטים, שטען לטובת הפקעת המונופול מידי הרבנות, ובין הרבנות הראשית, שדרשה להותיר אותו בידיה.
לאחר מתן פסק הדין ביקש היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט לקיים דיון נוסף בהרכב שיפוט רחב, מן הטעם שמדובר בהחלטה עקרונית המעצבת את הדת והמדינה בישראל. נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור קיבלה את עמדתו. בתנועת 'נאמני תורה ועבודה', העוסקת בענייני הדת והמדינה בישראל, אמרו ש"הצטרפותו של היועץ המשפטי לממשלה ד"ר מנדלבליט לעמדת השופט רובינשטיין היא עוד לבנה בבנייתו מחדש של מערך הכשרות. הביקורת שהטיח השופט רובינשטיין במערך הכשרות, על כשליו ובעיותיו, היא רוח גבית ליוזמתנו לתקן את מערך הכשרות ולשפר את איכות ההשגחה על הכשרות בישראל. "אנו אף מברכים את פרקליט המדינה ניצן על הבעת תמיכתו בעמדת השופט שהם, שגרס שאין להמתין שנתיים כדי לאפשר כשרות איכותית לכול, ובטוחים ששופטי בג"ץ יאמצו גישה מידתית זו בדיון ביום שלישי הבא. האמירה שיש להמתין שנתיים עד שהרבנות תעשה סדר במערך היא גזרה שציבור צרכני הכשרות לא יכול לעמוד בה", אמרו בארגון. בארגון רבני 'צהר' הגיבו כי הם "חוזרים ומציעים הפרטה של מערכת הכשרות לתאגידים והפיכת הרבנות הראשית לרגולטור ולא למעסיק או במקביל פתיחת אזורי הכשרות. הפיכת הרבנות למונופול כשרותי הביאה את המערכת לקריסה בה היא נמצאת עכשיו".