בג"ץ פסק: קצבת האברכים אינה יכולה להיות משולמת מכוח חוק התקציב

 

 


 


 


 


http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1174072.html


בג"ץ פסק בעתירה שטענה כי קיימת אפליה כך שאברכים הלומדים תורה זוכים בקצבת הבטחת הכנסה ואילו מסטודנטים שאינם חרדים נשללת קצבה זו


14.06.2010



בצעד דרמטי קבע היום (שני) בג"ץ כי הסעיף בחוק ההסדרים שמכוחו משולמת לאברכים גמלת הבטחת הכנסה לא יכול להישאר בתוקף. תקציב גמלת הבטחת הכנסה לאברכים הלומדים בכוללים – הישיבות לגברים נשואים – עומד על כ-150 מיליון שקלים והטבות נלוות בסך מאות מליונים נוספים מדי שנה בשנה.


בג"ץ פסק בעתירה שהגיש בשנת 2000 חבר מועצת ירושלים ארנן יקותיאלי, שהלך לעולמו בינתיים, במסגרתה טען כי קיימת אפליה בכך שאברכים הלומדים תורה זוכים בקצבת הבטחת הכנסה ואילו מתלמידים אחרים במוסדות חינוך בישראל נשללת קצבה זו.


בפסק הדין קבעה הנשיאה דורית ביניש כי "אין מקום להבחין בין אברכים ובין סטודנטים הלומדים במוסדות שונים". השופטת איילה פרוקצ'יה, שהצטרפה לפסק הדין, הוסיפה כי "מדובר ב'מקרה פרטי' של שאלה כללית ורחבה יותר הנוגעת ליישוב הדילמה שבין החובה של חברה רב-תרבותית לכבד את אופיים הייחודי של מגזרי אוכלוסיה שונים, ובין עקרון היסוד המחייב את כל האזרחים לקבל על עצמם את ערכי היסוד של המשטר ולשאת בנטל האחריות והחובות של כל אזרח".


בדעת מיעוט קבע השופט אדמונד לוי כי "לימוד התורה הוא ציווי שהכנסת והממשלה סברו שיש מקום לממן אותו בדרך של הטלת האחריות לפרנסתם של לומדי תורה על הציבור".


"פסיקת בג"ץ היא פגיעה קשה בסטטוס קוו הרוחני של עם ישראל"


שר הפנים, אלי ישי, אמר כי בכוונת ש"ס להגיש הצעת חוק שתותיר את המצב על כנו טרם פסיקת בג"ץ, או לחלופין להסדיר את הנושא במסגרת חוק ההסדרים. "אמנם נשמע בבית המשפט קול בודד שדיבר בחשיבות לימוד התורה, והיות התורה לבית העם היהודי, לאור העובדה שמודבר היה בדעת מיעוט, הכנסת תתקן את הפסיקה הזו", אמר השר ישי. לדבריו, "פסיקת בג"ץ היא פגיעה קשה בסטטוס קוו הרוחני של עם ישראל".


ח"כ משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים, אמר בתגובה לפסיקת בג"ץ כי "מדובר במשפחות חלשות מבחינה כלכלית בחברה הישראלית. מעולם לא היתה ולו פסיקה אחת בבג"ץ לטובת הציבור החרדי. נבחן את הפסיקה ונראה כיצד להתמודד איתה לקראת שנת התקציב הבאה".


ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) הגיב גם הוא לפסיקה ואמר כי "מדובר בצעד חשוב לקראת הבטחת שיוויון אזרחי אמיתי בישראל. עלינו להבטיח יישום מהיר של ההחלטה ולדאוג גם לסטודנטים שלא מקבלים שום קצבה ועובדים למחייתם, משלמים שכר לימוד ומשרתים במילואים".


מנכ"ל עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה כי "החלטת בג"ץ לבטל את קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים מתקנת עוול ואפליה היסטוריים". יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, בועז טופורובסקי, בירך גם הוא על החלטת בג"ץ ואמר כי מדובר בהחלטה ראויה. לדבריו, "לא הגיוני שמדינה תקבל החלטה שאברכים שווים יותר מסטודנטים".


תנועת נאמני תורה ועבודה בירכה גם היא על הפסיקה. "אנו שמחים כי בג"ץ פסק על פי ההלכה היהודית הקובעת כי תלמוד תורה אינו יכול להוות קרדום על מנת לקבל כסף. התפישה החרדית במדינת ישראל, הקובעת שציבור שלם יכול להתפרנס שלא ממעשה ידיו, היא חידוש שמעולם לא התקיים בעולם היהודי ההלכתי ואינו קיים בשום מדינה אחרת בעולם".


פורוש: ניסיון נואל לפגוע בפת-הלחם של לומדי התורה


סגן שר החינוך מאיר פרוש (יהדות התורה), אמר כי "שופטי בג"ץ התגלו הפעם בשיא קלונם: הניסיון הנואל לפגוע גם בפת-הלחם של לומדי התורה היא שפלות. שופטי בג"ץ אינם מבנים ומסרבים להבין, שזכויות לומדי תורה מעניקים לנו את זכות הקיום בארץ ישראל. הם אינם מסוגלים להבין, כי עם ישראל אינו ככל העמים". עוד הוסיף: "איזו השוואה מאוסה היא זאת, בין תלמידי ישיבות לבין סטודנטים באוניברסיטאות? הרי תלמידי הישיבות לומדים עשרות רבות של שעות בשבוע, כדי לקיים את נשמתו של העם היהודי".


סיעת יהדות התורה פרסמה הודעה בעקבות ישיבה שקיימה היום, ולפיה "שוב הוכח, שבג"ץ עוין את הציבור החרדי ואת עולם התורה, ונגרר מחדש אחר עתירות של הרפורמים וגורמים אנטי דתיים. שופטי בית המשפט העליון אינם מכירים בצערם של תלמידי חכמים, ופסיקתם בעניין אבטחת הכנסה פוגעת בפת לחמם של 11,000 משפחות לומדי תורה".