ביה"ס סירב לקבל ילדה בגלל מוצאה המזרחי

 

הורים לתלמידת כיתה א' מאלעד עתרו לבית המשפט בטענה כי בתם לא התקבלה למוסד רק משום שאחיה לומד בתלמוד תורה ספרדי

 

למה כל הילדים הולכים לבית ספר ואני לא?", שואלת ע' מאלעד את הוריה כבר שלושה ימים. כמו כל בני גילה הייתה ע' אמורה לעלות השנה לכיתה א', אך בזמן שחבריה כבר יושבים על ספסל הלימודים, לה לא נמצאה עדיין מסגרת חינוכית. הסיבה: מוצאה הספרדי.  

מפרטי העתירה שהגישו הוריה של ע' לבית המשפט המחוזי בתל אביב עולה ע' אמורה הייתה להתחיל את שנת הלימודים בבית הספר החרדי בית יעקב לבנות באלעד, אך בבית הספר סירבו לקבל אותה. ההורים טוענים שאף שהנימוק הרשמי היה מחסור במקום, בהנהלת בית הספר אמרו להם מפורשות כי "בלאו הכי לא נקבל את בתכם, הואיל ויש לה אח שלומד בתלמוד תורה ספרדי".  

בזמן הרישום לבית הספר נאלצו הוריה של ע' להשיב על שאלון שכלל שאלות, כגון "מהי ארץ המוצא של ההורים", "באיזה בית כנסת מתפלל האב", ו"מהו שם משפחת האם לפני נישואין "שאלות האסורות על פי תקנות שהוציא משרד החינוך בנושא החינוך העצמאי לפני כשנה.  

לע' יש אמנם אחיות שלומדות בבית יעקב, אך השנה הודיע בית הספר להורים ולמשרד החינוך כי לא יקבל יותר ילדות שלמדו ברשת הגנים של אגודת ישראל באלעד, גנים בהם רוב הילדים הם ממוצא ספרדי. ואכן, מטענות משפחתה של ע', וכן מתשובת משרד החינוך למשפחה, עולה כי בית הספר בית יעקב לא קיבל כמה תלמידות שלמדו ברשת הגנים של אגודת ישראל.

"שאלון עמוס בשאלות לא ענייניות"

ההורים ערערו על ההחלטה בפני בית הספר – שכבר התמודד בשנים קודמות עם עררים שהוגשו נגדו על רקע טענות לאפליה – אך בית הספר עמד בסירובו לקבל אותה. ההורים לא ויתרו ופנו לוועדת ערר של משרד החינוך, שקבעה כי יש לקבל את התלמידה לבית ספר של רשת בית יעקב, אך עד כה לא נמצא לע' פתרון.  

"הקרבנו את עצמנו בשביל הכלל", אמרה אתמול אמה של הילדה. האם סירבה להרחיב והפנתה לעורכי דינה לתגוש בה נוספת. "זה צורם ומפריע למלא שאלון עמוס בשאלות לא ענייניות ולראות אחר כך איזה בניינים בונים עליו", מסרו עורכי הדין שניאור צורף, רונן מילרד ופיני בסיס. "עברו כאן את כל הגבולות ולכן יש חובה להרים את הכפפה. לא ייתכן שבגלל שיקולים זרים יהיה קיפוח. הזכות לחינוך היא זכות של כל אדם ואי אפשר לשלול אותה. זאת חוצפה".  

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "העתירה נידונה בימים אלה בבית המשפט, והמשרד יפעל בהתאם להחלטתו". תגובת בית יעקב לא התקבלה עד לשעת סגיש רת הגיליון. בתוך כך, ידון מחר בית המשפט העליון בעתירה שהוגשה נגד

בית הספר בית יעקב שביישוב החרדי עמנואל, לאחר שהתלמידות המזרחיות והאשכנזיות בו הופרדו באמצעות קירות גבס. במהלך הדיון צפויה להתקיים הפגנה נגד גזענות ואפליה בבתי הספר, אותה מארגנים תנועת אחותי, ארגון קולך ומרכז תמורה למניש עת אפליה.  

בתנועת נאמני תורה ועבודה הגיבו למקרה ואמרו כי התנועה "קוראת לציבור הדתי לגלות עירנות ולשלוח את בניו רק לבתי ספר ממלכתיים הפתוחים והמקבלים את כל מרכיבי הציבור.  

אם כל חטאת בסוגיה כאובה זו היא הקלות הבלתי נסבלת בה מוסד חינוכי יכול למיין ולסנן ואילו משרד החינוך שמממן את רוב פעילות בתי הספר, אינו מצליח לכפות מדיניות מוסרית פשוטה"  

ב-17 בספטמבר תערוך התנועה כנס בנוגע לבדלנות בחינוך הדתי בירושלים.  

בתוך כך, מחר בבוקר ידון בית המשפט העליון בעתירה שהוגשה נגד מוסד בית יעקב בעמנואל, אשר הפריד בין התלמידות הספרדיות והאשכנזיות באמצעות קירות גבס. במהלך הדיון תתקיים מחוץ לבית המשפט הפגנה אותה מארגנים ארגון "אחותי", ארגון "קולך" ומרכז תמורה