דעות-בימת הדיונים האקטואליים רעיוניים של הציונות הדתית

 

 

 

 

לפני מספר חודשים, כאשר פנה אלי אוראל שרפ אותו הכרתי מזה זמן רב, וביקש ממני להצטרף לחברי המערכת של העלון "דעות" אותו הוא עורך, אודה על האמת שהדבר בא לי כהפתעה. ההפתעה נבעה גם מגילי הצעיר, וגם מהעובדה שאני אדם פשוט שלא מעורב בגדולות. אפילו לתנועת "נאמני תורה ועבודה" אינני משתייך, ורק לפרקים שמעתי על פעולות ועניינים אותם היא קידמה. מלבד זאת, לידתו והורתו של "דעות" הוא בירושלים, ואילו אני נולדתי, גדלתי ועדיין גר, בתל-אביב. "מה לי ולעלון "דעות"?", כך שאלתי את עצמי…

אבל אז הבנתי שבדיוק בגלל זה כל-כך חשוב לי להיות חלק מ"דעות". מהעיון בעלוני "דעות" לאורך השנים אפשר לראות שזהו פורום ייחודי בו מתקיימת החלפת מחשבות בנושאים האקטואליים שעומדים על הפרק בחברה הישראלית: המחאה החברתית, היחס לגויים, היחס לנשים, שחיתות ממסדית, יחסי חילוניים דתיים, ואפילו היחס לצבא בו עסק הגיליון האחרון. לדיון  שותפים רבנים מרכזיים בציונות הדתית, אנשי אקדמיה, אנשי ציבור, פעילים חברתיים ואנשי חינוך. אחד העקרונות עליהם אנו עומדים ב"דעות" הוא ההקפדה על מגוון אמיתי ומייצג של כותבות וכותבים. 

על אף שלדעתי השיחה על הנושאים הללו חייבת להתנהל בקרב כלל הציונות הדתית, לרוב הקולות המייצגים את המגזר ונשמעים בציבוריות הישראלית הם הקולות הקיצוניים, בין אם מדובר בקיצוניות 'שמאלית'-רדיקאלית ובין אם מדובר בקיצוניות 'ימנית'-שמרנית. הקול הציוני דתי, שמצד אחד מחויב לגמרי לתורה ולהלכה ומצד שני לא מוכן לוותר על פתיחות אמתית כלפי העולם; הקול שנאמן לתורה ולעבודה; הקול שלא מוכן להתנתק הן מהצבא והן מהמדינה וממוסדותיה; הקול שחש צורך ומחויבות להיות חלק מהחברה הישראלית ומהתרבות הישראלית; הקול הזה, לצערי, אינו נשמע מספיק. 

בירורים חינוכיים, דיונים על יחס ההלכה לחיים וסוגיות חברתיות, התבררו לראשונה ב"דעות" באומץ רב, גם כאשר במקומות אחרים חלק מהנושאים טואטאו מתחת לשטיח של ה"מגזר". כך לדוגמא, לפני כשנה וחצי יצא גיליון של "דעות" שעסק ביחס למזרחיים בחברה הציונית-דתית. גם היחס לגויים זכה לגיליון משלו, לצד נושאים טעונים נוספים: תופעת הגירושין בציבור הדתי, היחס לכסף בחברה הציונית-דתית, מעמדו ותפקידו של רב הקהילה בימינו, ועוד.

מתברר שהיום "דעות" רלוונטי מתמיד. אחרי שעיתונים ועלונים שבעבר שימשו כבימות מעמיקות לסוגיות המעסיקות את הציבור הציוני-דתי – "נקודה", "הצופה", "תכלת" ועוד – נעלמו, "דעות" נותר כבמה אקטואלית, מעמיקה וחשובה. אני שמח להזמין את כל קוראי "מצב הרוח" להצטרף לדיון ולהצטרף ל"דעות".

שאולי ברט, חבר מערכת דעות

עובדות:

  • כתב העת "דעות" יוצא מאז 1998. גיליון 57 יצא לפני שבועיים.
  • "דעות" החליף את כתב העת "גיליון" ואת עלון "תורה ועבודה", שיצא מאז הקמת התנועה.
  • הוא יוצא לאור בשיתוף מרכז הרצוג, ממומן באמצעות חברי התנועה המנויים וע"י משרד התרבות.
  • כתב העת מגיע לאלפי קוראים, חלקם הגדול מנהיגים ומובילי דעת קהל.
  • אפילו על שולחנו של פרופ' שקולניק בסרט "הערת שוליים"…