הדרך הלא כשרה לראשות מערך הגיור

 

הדרך הלא כשרה לראשות מערך הגיור
ראש מערך הגיור במשרד הדתות הוא תפקיד רגיש ומשפיע במיוחד, כזה שקובע לא אחת גורלות של זוגות ויחידים, עולים וותיקים. עד לפני שנתיים שימש בתפקיד הרב חיים דרוקמן, אבל בקרוב ראש מערך הגיור של מדינת ישראל יהיה רב אלמוני למדי, כזה שמונה לתפקיד בהליך מפוקפק‎.

 

תכירו את הרב יצחק פרץ, החל ממחר (רביעי) – ראש מערך הגיור של מדינת ישראל. אלפי מתגיירים בשנה תלויים במדיניות שלו: חיילים, עולים, וכל מי שיהדותו מוטלת בספק. הוא האיש שחותם על התעודות שבהן מכירה המדינה באדם כיהודי, אחת הסוגיות הרגישות ביותר.

אלא שהליך הגיור של הרב פרץ למשרה הרמה היה ממש לא כהלכה. החוק קובע שהקריטריון לתפקיד הוא תעודת כושר לרב עיר, תעודה אותה השיג הרב פרץ בשנת אלפיים ושמונה בשרשרת אירועים מעורפלת. במקום 12 בחינות קשות בכתב הנמשכות שנים ארוכות, פרץ, שהיה איש סודו ואמונו של הרב הראשי דאז, שלמה עמאר, בחר במסלול המקוצר שבו הוא מבקש לדלג על הבחינה ולקבל תעודה על סמך היותו "גדול בתורה".

"מחליטים מי עושה בכתב ומי עושה בעל פה על פי הכרת הנבחן", הסביר הרב פרץ לחדשות 2. "מכירים אותו שהוא למד בישיבות, והוא מוכר וידוע כתלמיד חכם. לא יודע. קשה לי, אתה רוצה שאני אגיד על עצמי דברים שאני לא יכול להגיד".

במסמך ישן אחד, לא ברור בחתימת מי, אישרה מחלקת הבחינות של הרבנות: "פרץ מבקש תעודת כושר לצורך פרנסה – שיבוא מחר בחמש לבחינה בעל פה". לא חלף יום, וכבר ועדת רבנים מצומצמת אישרה כי עמדה על גדולתו בתורה, והמליצה למועצת הרבנות הראשית להעניק לו את התעודה המיוחלת. בדרך כלל הצבעות כאלה נערכות אחרי דיון בכובד ראש, אבל מועצת הרבנות מבצעת משאל טלפוני חריג ומזורז, וכעבור שלושה ימים מאשרת כמעט פה אחד: פרץ יקבל את התעודה.

ונניח שהמועמד הרב פרץ קיבל כדין את התעודה, שימו לב: בג"ץ כבר מזמן ביטל את המסלול המקוצר הזה של גדול בתורה, היום – הוא היה מחויב לעמוד ב-12 בחינות מפרכות. "מסתבר שיש מסלול עוקף שהוא מיועד באמת למקרים מאוד נדירים של אדם גדול בתורה", אמר שמואל שטח, יושב ראש "נאמני תורה ועבודה", שעתר לבג"ץ נגד מסלול הבחינות המקוצר. "הבעיה היא שהשתמשו במסלול העוקף הזה לא בשביל באמת גדולי תורה, אלא בשביל אנשים שיש להם קשרים".

ואם לא די בזה, התעודה שקיבל הרב פרץ בסופו של דבר, בכלל אינה בתוקף היום. התקנות מחייבות לחדש אותה מדי שלוש שנים, מה שלא קרה אצלו. קצת כמו להמשיך לנהוג בלי לחדש את רישיון הנהיגה. הרב פרץ לא המציא את השיטה, יש כמוהו רבים נוספים. אבל בשונה מהם, הוא גם הגיע באמצעותה לאחת העמדות המשפיעות ביותר על שירותי הדת בישראל.

מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "הרב יצחק פרץ הוא המומחה מספר אחד בארץ לבירורי יהדות, בתי דין רבניים וגיורים, הנסיון הרב שצבר כששימש מ"מ בפועל של ראש מערך הגיור ב-3 השנים האחרונות רק מחזק את התאמתו המלאה לתפקיד, לא לחינם הצביעה ועדת המינויים פה אחד בעד מינויו. תעודת הכושר לרב עיר היא מרכיב שולי בדרישות התפקיד. בשונה מהתמודדות לתפקיד רב עיר הדרישה לתעודה נועדה להעיד על השכלתו התורנית של המחזיק בה ותו לא". 

 

לכתבה המקורית באתר "mako"