לפני כמה שנים ישבתי עם הילדה על שיעורי הבית שניתנו לה בתורה. לפני הונחה חוברת שלמה על ספר בראשית והנה מבלי להתאמץ שמתי לב שכל האיורים הם של בנים. אף לא איור אחד של בת. האם לא היה מתבקש לצייר את רבקה בבאר המים או את אוהל שרה אימנו בשעה שהיא שם? האיורים בספרים הפונים לגיל הצעיר, הנם בעלי חשיבות גדולה ליכולת של הילדה או הילד להתחבר לתחום הדעת. ספר שילדה הלומדת אותו מכיל בעיקר איורים של בנים, עשוי לתת לה מסר-אף אם תת הכרתי, שהיא אינה חלק מאותו העולם. בעידן המאפשר לכל ילדה וילד להגיע להישגים משמעותיים בתחומים רבים, יש לחזק את הקשר והרצון להעמיק בתחומי התורה וההלכה גם אצל הילדות.
ואולם, חסרונם של האיורים היה רק סימפטום אחד. מעבר על תוכן השאלות גילה במהירות שמדובר בשאלות שטחיות, נטולות גיוון ונטולות עומק מינימלי שגם ילדים קטנים מסוגלים להכיל. יש הרבה דרכים ושיטות ללמוד תורה, אך כולנו בציונות הדתית נסכים שיש רף מינימלי של חשיבה שאפשר וצריך לדרוש מילדנו.
צוות של כמה הורים בנאמני תורה ועבודה ריכז את הספרים הללו ופנינו יחד לגורמים האחראים. לשמחתנו, מצאנו מודעות רבה לבעיית הספרים והתברר לנו שהנושא על סדר היום. אם בעבר כל אדם פרטי יכל להפיץ את ספריו ללא כל אישור משמעותי, הרי שלאחרונה יש צורך באישור מסודר של משרד החינוך. לא מדובר כאן על אישורים נוסח הפולמוסים של אישור ספרי הלימוד לבגרות באזרחות וכדומה, אלא על אישור ספרי לימודי הקודש של הכיתות הנמוכות שתהליך בדיקתם נעשה פנימה במסדרונות החינוך הדתי. הוצבו תנאים בסיסיים להבטחת איכות. שמטרתם לוודא שלרשות המורים יהיה מגוון ספרים לבחירה, אך כולם יהיו איכותיים ומותאמים לכלל הציונות הדתית.
בדקנו את ההבדלים בין רשימות הספרים המאושרות שהיו לפני שנתיים, לפני שנה וכיום- והשוונו ביניהם. למעשה, ספרים רבים מאוד הוצאו מחוץ לרשימה הרשמית של החינוך הדתי וספרים מצוינים אחרים נכנסו וקיבלו אישור רשמי. כל הורה שיביט בספרים החדשים יזהה בקלות את רמת הכתיבה הגבוהה יותר, את ההקפדה על איורים איכותיים, גיוון משימות ועוד. בכמה מן הספרים החדשים תוכלו לראות שכמאיירים ילדים יחדיו, ידאגו לאייר ילד ממוצא אתיופי, אשכנזי, מזרחי וכדומה. לכאורה זה עניין טכני, אך למעשה יש כאן יש כאן אפשרות לכלל ילדי ישראל לפתח הזדהות וקשר עם התכנים הנלמדים.
אך כאן לא מסתיים העניין. בנקודה זו בה מתחילה האחריות של ההורים. למרות כל הנ"ל, מורה שלימד עשר שנים מאותו ספר, יתקשה מאוד להתרגל לספר חדש וישנו סיכוי גדול שהוא יבקש מההורים לרכוש את הספר הישן שכבר אין לו אישור. כאן מגיע תפקידם של ההורים: כנסו לאתר משרד החינוך או לאתר נאמני תורה ועבודה ובידקו אלו ספרים נתבקשתם לרכוש. אם אין אישור לאותו ספר, פנו למורה או למנהל/ת. יש מספיק ספרים אחרים ויש הרבה אפשרויות טובות המתאימות לכל מוסד ומוסד. אל תתפשרו על איכות החינוך של ילדיכם!
שמואל שטח, מנכ"ל נאמני תורה ועבודה. פורסם בעיתון "בשבע", קיץ תשע"ו