הליברלים בחוץ: "נפוטיזם חרדי" בוועדה למינוי דיינים
שעות של דיונים בוועדה למינוי דיינים – אבל בסופו של דבר השמרנות ניצחה: חברי הוועדה למינוי דיינים, בראשות השר יובל שטייניץ, הצביעו בשעות הלילה על 22 דיינים חדשים שיכהנו בבתי הדין האזוריים, זאת לאחר שהחלו להתכנס החל מהשעה 12 בצהריים אתמול (חמישי 10.9.15).
המינויים החדשים באו לאחר מחסור של שנים בדיינים פעילים בבתי הדין, מה שהוביל למצוקה קשה למתדיינים, ביניהם מסורבות גט ותיקי גירושין לא פתורים. נותרו עוד שני תקנים חסרים בבתי הדין האזוריים ושבעה נוספים בבית הדין הגדול (בו כיום פעילים רק שני דיינים, מלבד הרבנים הראשיים) עליהם יצביעו בהמשך, אחרי שהמפלגות יגיעו להסכמות ביניהן.
הדיון התארך כיוון שחברי הוועדה, ומוקדי הכוח העומדים מאחוריהם, ניסו להגיע להסכמות מוקדמות ביניהם קודם שיגיעו להצבעה. בסופו של דבר, פילוח התוצאות מצביע על כך ששליש מהנבחרים משתייכים לחרדיות האשכנזית (יהדות התורה), שליש לחרדיות הספרדית (ש"ס), שליש לציונות הדתית (הבית היהודי) ונבחר נוסף שנחשב למועמד הליכוד. אמנם מרשימת הנבחרים הציוניים עולה כי שלושה מתמודדים ציוניים דתיים שנחשבו לליברליים ובעקבות כך החרדים הטילו עליהם ווטו – לא נכנסו, ומשכך מדובר בניצחון חרדי.
החרדים ניצחו בנקודה נוספת: בין הנבחרים נמנים הרב אריאל שוויצר והרב ינון בוארון. הראשון הוא גיסו של הרב הראשי לישראל דוד לאו והשני בנו של דיין בית הדין הגדול הרב ציון בוארון, שניהם חברים בוועדה. בממשלה הקודמת פסלה ציפי לבני את שוויצר ובוארון מהתמודדות, בשל קרבת המשפחה, אבל החרדים הובילו את אישורם מחדש בממשלה הנוכחית – והצליחו. בהצבעה על מתמודדים אלו, לאו ובוארון לא השתתפו.
מינוי התקנים החסרים במערכת בתי הדין נמשך זמן ארוך, כשבכל התקופה המצוקה במערכת האמונה על הגירושין בישראל גברה. בממשלה הקודמת הגיעו הצדדים להסכמות, אך אז פוטרה שרת המשפטים ציפי לבני והעניין נדחה שוב.
ב"תנועת נאמני תורה ועבודה", ארגון המקדם קו דתי ליברלי, הגיבו בזעם על התוצאות: "התנועה מוחה בתוקף על כך שדווקא המפלגות המתיימרות לייצג את הציבור החילוני והדתי פגעו באמון הציבור בבתי הדין ומכרו מראש את עתידן של אלפי נשים אשר יהפכו בעל כרחן למסורבות גט ועגונות. הדבר מהווה פגיעה בלתי מידתית במרקם החיים הדמוקרטי והיהודי של מדינת ישראל כאשר צבע הכיפה, עניינים פוליטיים טהורים ואף נפוטיזם היו שיקולים עיקריים בהחלטות הוועדה".
"ערב ראש השנה תשע"ו ייזכר לצערנו כיום היסטורי בו דמותם של בתי הדין הרבניים השתנתה לרעה, והדבר רשום על שמן של המפלגות השונות. הליך בחירת דיינים חייב להיות מלווה בדה-פוליטיזציה אשר יימנע ממנו להפוך להליך פוליטי ציני לגמרי כפי שהוא היום".
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר ש"החלטת הועדה למינוי דיינים להשאיר את המועמדים המתונים בחוץ אבל לבחור את קרובי המשפחה מהווה הוכחה נוספת עד כמה הברית הבלתי קדושה בין דת לפוליטיקה משחיתה את היהדות והדמוקרטיה. זהו סוג ההחלטות שגורם לכך שהרבנות והפוליטיקאים מככבים בראש סולם השחיתות במדדים השונים ובתחתית סולם האמון".
רגב ציין ש"המפלגות החרדיות הצליחו לא רק להכתיב מי יהיו הדיינים החרדים על פי חלוקה עדתית מדוייקת ולהעביר את קרובי המשפחה. הם הצליחו גם לחסום את הדיינים הדתיים לאומיים שנחשבים 'ליברליים'. השר שטייניץ, יו"ר הועדה, ושרת המשפטים שקד, הרכינו ראש בהכנעה וענו אמן. אפילו בהיסטוריה המאוד לא מפוארת של בתי הדין הרבניים החלטת הועדה מאתמול תחשב כפרק מביש במיוחד".
עו"ד אסנת שרון, מנהלת ארגון "יד לאישה" המסייע לנשים עגונות ומסורבות גט אמרה כי "קיימת חלוקה מגזרית בוועדה למינוי דיינים, בין ספרדים חרדים וציונים דתיים. יש לציין שהחרדים גם בוחרים את הדיינים שלהם, ורוצים להכריע גם מי יהיו המועמדים של הציונות הדתית . כאן יש לומר שרבני הציונות הדתית מייצגים לא רק את האינטרסים של המגזר שלהם, אלא של הציבור כולו שמגיע לבתי הדין".
מארגון רבני צהר נמסר כי הוא "מברך את בחירתם של רבני הציונות הדתית שנבחרו אמש לדיינות. רבנים אלו מבטאים את ערכי הציונות תוך חיבור לעם ישראל ולמדינת ישראל. אנו רואים בבחירתם צעד חשוב בקידום ערכים אלו. ארגון רבני צהר ימשיך להיאבק למען חיבור מערך בתי הדין לרקמת החיים הישראלית ולקידום הזהות היהודית המשותפת במדינת ישראל״.
מרשימת צדק ומשפט נמסר ש"בפעם הראשונה, קולם של נציגי לשכת עורכי דין בועדה למינוי דיינים נשמע היטב והוביל להשיג משמעותי לזרם הציוני דתי שמקדם שינוי בפני עולם הדיינות בארץ. על אף לחצים כבדים, והודות לפעילות משמעותית מאחורי הקלעים של נציגי צדק ומשפט בלשכה, עמדו נציגי הלשכה בחזית אחת עם הקו המתון בועדה, והביאו למינויים של 8 דיינים ציונים בועדה שנחשבה כנשלטת על ידי החרדים".
חברת הכנסת עליזה לביא מיש עתיד שלחה ביום שלישי מכתב לשרת המשפטים איילת שקד המפציר בה למנוע מהלך של מינוי קרובי משפחה כדיינים בבתי הדין. "מעמדה הבעייתי של מערכת בתי הדין גרמה לאבדן אמון מוחלט בקרב הציבור. הדרך להרוויח אותו מחדש היא לא על ידי מינוי בניהם ומקורביהם של הדיינים המכהנים. הדבר יוביל לשחיתות", כתבה ח"כ לביא במכתבה.
ביוני 2014, מתארת לביא, הובילה הוועדה למינוי דיינים מהלך, לפיו הוועדה לא תדון במועמדות לדיינות של קרובי משפחה של חברי הוועדה, או קרובי משפחה של דיינים מכהנים. לביא: "מהלך זה נועד לבער את נגע הנפוטיזם במערך בתי הדין, ולהחיל מסלול בחירה אובייקטיבי שוויוני והגון – כישורים במקום קשרים. למרבה הצער, החליטה שרת המשפטים איילת שקד יחד עם הראשון לציון הרב יצחק יוסף, כי הם יתמכו בביטול גישה זו ובחירתם של קרובי משפחה תאושר".