הרבנות הראשית איננה אוסרת על בנות להתגייס לצה"ל

 

בס"ד, כ"ד במרחשוון תשפ"ד, 8.11.2023

יוחנן בן יעקב, כפר עציון

 

הרבנות הראשית איננה אוסרת על בנות להתגייס לצה"ל

אמנון שפירא ז"ל ויוחנן בן יעקב

 

בפוגרום שמחת תורה (7.10.2023), גילו הלוחמות גבורה, מסירות, כושר לחימה ותושייה בקרב. בהצדעה ללוחמות שנפלו בקרבות, ללוחמות שבשבי וללוחמות שממשיכות בלחימה, אני מבקש להציג את עמדת הרבנות הראשית בעניין גיוס בנות, כפי שהובהרה לראשי תנועת בני עקיבא.

 

ידידי, רעי פרופ' אמנון שפירא ז"ל, מזכ"ל בני עקיבא, ליקט בארכיון בני עקיבא מסמכים חשובים בסוגיית גיוס הבנות לצה"ל, שטרם פורסמו. ביום ה' בניסן תשפ"ג, נפטר אמנון, ימים ספורים קודם לכן ביקרתי אותו. דיברנו גם על גיוס הבנות לצה"ל, וסיכמנו שנפרסם יחד את הדברים. לצערי, לא זכינו לכך, ואני מעלה אותם בשֵם שנינו.

 

בהיותי מזכ"ל בנ"ע התארחתי בשבת, ר"ח אדר א' תשד"מ, באולפנת בנ"ע. הבנות העלו גם את סוגיית הגיוס לנח"ל. ראש האולפנה בישר שבימים הקרובים תפרסם הרבנות הראשית פסק הלכה שאוסר על בנ"ע לגייס בנות לנח"ל. בעקבות זאת, ביקשתי פגישה דחופה עם הרבנים הראשיים. נעניתי מיד, והפגישה התקיימה ביום י' באדר א' תשד"מ (13.2.1984).

 

לקראת הדיון נפגשתי עם ראש אכ"א בצה"ל, האלוף משה נתיב. הצגתי בפניו את החשש שלא נוכל להמשיך לגייס בנות לנח"ל. הדבר הדאיג אותו, הוא ראה חשיבות וערך רב בשירות הבנות הדתיות בצה"ל ובתרומתן הייחודית. הבהרתי את הבעיה העיקרית שמטרידה את הרבנים בסוגיה. ראש אכ"א השיב כי עניין זה מכוסה היטב בפקודות מטכ"ל, שמחייבות להיענות לכל חיילת בגרעין נח"ל, שנתקלת בבעיה במקום בו היא משרתת ומבקשת העברה להמשך שירות במסגרת אזרחית (של"ת), בקיבוץ או במושב. משה נתיב התחייב שהוא אישית ידאג לבצע העברה כזו מיידית, בכל פנייה של חיילת מגרעין בנ"ע, ו/או של הנהגת בנ"ע.

 

בפגישה עם הרבנים הראשיים, הרב אברהם כהנא שפירא והראשון לציון, הרב מרדכי אליהו, הצגתי את הנושא על מכלול היבטיו וציינתי את התחייבות ראש אכ"א. הרב חיים דרוקמן ואחריו הרב אברהם צוקרמן, שניהם מראשי בנ"ע, סקרו בפני הרבנים הראשיים את השתלשלות העניינים בנושא מהקמת המדינה ואת החשיבות שבנ"ע רואה בגרעיני הנח"ל. להלן עיקרי המסמכים הרלוונטיים, עליהם הסתמכו הרבנים דרוקמן וצוקרמן, אותם ריכז אמנון שפירא, שהשתתף בפגישה:

 

ביום כ"א באדר א' תשי"א, פרסמו הרבנים הראשיים, יצחק אייזיק הלוי הרצוג והראשון לציון בן ציון מאיר חי עוזיאל: "הכרזת הרבנות הראשית לישראלגיוס נשים אפילו פנויות במסגרת צבאית באיזו צורה שהיא אסור בהחלט!" (ההדגשות במקור).

"מיד עם פרסום פסק הדין של הרבנות הראשית על איסור גיוס בנות לצבא, פנינו אל הרב הראשי הגרי"א הרצוג בשאלה: האם מותר לחברותינו להתגייס במסגרת גרעיני הנח"ל". הרב הרצוג הודיע שלא יוכל להשיב לפנייה. ולכן, "פנינו בשאלת הנח"ל לחֶבֶר הרבנים של הפועל המזרחי, ומפיהם של הרבנים ישראלי [שאול] ונריה [משה צבי] קיבלנו את התשובה הבאה: אִסור הגיוס חל על המדינה, זאת אומרת, המדינה אסור לה לגייס בנות. אולם הבנות בעצמן מותר להן להתיצב, הוא הדין בענין הגיוס לנח"ל" (ו' בטבת תשי"ג, חתום: "חיים", הוא הרב חיים דרוקמן, חבר ההנהלה הארצית).

 

כחלוף שנה, כ' באדר א' תשי"ד (1954), כתבו הרבנים שאול ישראלי ונתן צבי פרידמן – חברי ועדת ההלכה של חֶבֶר הרבנים של הפוהמ"ז – להנהלה הארצית (בידינו עותק המכתב בכתב ידו של הרב דרוקמן):

"בשים לב למאבק הנטוי בישוב בשאלת גיוס הבנות, ועמדתה הכללית של היהדות הדתית שנתגבשה לשלילה בתוך מסגרת מחייבת בצורה כללית… אין אנו רואים כמתאים שארגון בני עקיבא יחייב את חברותיו להתגייס לנח"ל… דעתנו היא שאין להשתמש באיזה אמצעים שהם בכדי לאלץ את הבנות של בני עקיבא להתגייס לנח"ל. אין זה שולל פעולה הסברתית על ערכו של הנח"ל".

אין התנגדות לכפיית הגיוס מטעמים הלכתיים, אלא "עמדתה הכללית של היהדות דתית שנתגבשה לשלילה"!

 

יעקב דרורי, מזכ"ל בנ"ע, כתב לרב כתריאל פישל טכורש, ראש חֶבֶר הרבנים של הפוהמ"ז, ט"ו בשבט תשכ"ד:

"מעולם לא הועברה לידי בני עקיבא הוראה מטעם הרבנות הראשית השוללת גיוס בנות לנח"ל. נהפוך הוא, בשיחות של חברי ההנהלה הארצית עם כבוד הרבנים הראשיים הן הרב הרצוג זצ"ל והן, יבלח"א, הרב יצחק ניסים שליט"א, נאמר לנו כי החלטת הרבנות הראשית כוונתה היתה כי היא שוללת כפִיַת גיוס בנות לצבא מטעם המדינה, ולא שוללת התנדבות בנות דתיות ליחידות דתיות של הנח"ל". (כך כתב גם הרב טכורש להנהלת בנ"ע, ד' בניסן תשכ"א).

 

הוועידה העשירית של הפוהמ"ז, חשוון תש"י, החליטה "להילחם על שינוי חוק גיוס החובה לכל אישה לצבא … הוועידה קוראת לכל צעירה שומרת מסורת להתגייס ליחידות הדתיות של הנח"ל", שהוא חיל התנדבותי. וכן הודיעה המזרחי-הפוהמ"ז בכנסת, ט"ו באלול תשי"ג: "אנו חוזרים ומגלים את דעתנו נגד גיוס חובה של בנות לשירות הצבא".

 

שלמה סמסון, אף הוא מזכ"ל בנ"ע, כתב באוגוסט 1978, שנושא גיוס הבנות לנח"ל בורר בפגישה של הרבנים דרוקמן וצוקרמן, ומזכ"לי התנועה, שלמה סמסון ויעקב דרורי, עם מועצת הרבנות הראשית: "[הרבנים] רצו לא לטפל [בנושא]. הם מעדיפים שבנ"ע ישלחו את בנותיהם לנח"ל ללא כפיה, אבל ללא הסדר פומבי מוכר" (ההדגשה במקור). ועוד הוסיף: לקראת הוועידה ה-12 של בנ"ע פנו חברים צעירים לרב הראשי, יהודה אונטרמן, וביררו את הנושא. אחד מהם עלה בוועידה על הבמה ואמר: "אני וחברי היינו אצל הרב הראשי אונטרמן, והוא – הרב הראשי – אמר לא להעלות את העניין הזה לדיון ציבורי בוועידה".

 

בסיכום הדיון, הבהירו הרבנים הראשיים שמעולם לא נשאלו בעניין גיוס בנות לנח"ל הדתי ולא הורו פסק הלכה בנושא. בכל מקרה הם לא שינו ולא ישנו הוראה הלכתית שראשי התנועה קיבלו מרבנים ראשיים קודמים.

 

הרב צוקרמן דיווח על כך בכינוס ראשי אולפנות בנ"ע ועורר תדהמה, וכן כתב לתלמידי ישיבת בנ"ע כפר הרואה, ח"י בטבת תשמ"ח:

"נאמר על ידי הרבנים הראשיים כי במידה ושלטונות הצבא לא יחייבו בת המתגייסת לנח"ל, והיא אחר כך מתחרטת מזה, להיכנס לצבא הרגיל, רק יאפשרו לה לחזור לקבוצה [לקיבוץ] – לא תתנגד הרבנות הראשית שבנות בני עקיבא המשתייכות לגרעינים, יתנדבו לנח"ל".

 

עמדת הרבנות הראשית מאז קום המדינה, ברורה: איסור גיוס בנות לצבא חל על המדינה, ואילו הבנות רשאיות להתנדב לשירות צבאי. מתוקף עמדה זו בנות של רב ראשי ושל חבר מועצת הרבנות הראשית התגייסו לצה"ל. והיא שעומדת ביסוד תשובות רבנים ראשיים לבנות דתיות – שהן רשאיות להתגייס לצה"ל. לימים, יטענו רבנים שהשאלה איננה הלכתית אלא חינוכית-ערכית. למישור זה לא התייחסתי ברשימה זו.

 

יוחנן בן יעקב

כפר עציון

yochananby@gmail.com

050-6282046