הרב בני לאו: צריך להקים אלטרנטיבה לבתי הדין הרבניים

 

 


בכנס של צעירי נאמני תורה ועובדה שעסק בנושא הגיור אמר הרב בני לאו כי לאחרונה הוא חש ייאוש מהמוסד הממלכתי של בתי הדין לגיור ולדעתו יש להקים בתי דין חלופיים לבתי הדיין הקיימים. לדבריו "לא ייתכן שאנשים שלא שותפים לאמונה בממלכתיות הישראלית – שולטים בה."


 


15.01.12


הרב ד"ר בני לאו, רב קהילת רמב"ן בירושלים, השתתף בכנס של "עת לעשיה– צעירי נאמני תורה ועבודה" שהתקיים ביום שישי האחרון ועסק באתגר הגיור.


בדבריו טען הרב לאו, כי לדעתו הבעיה המרכזית במערך הגיור היא שבבתי הדין הממלכתיים יושבים בעיקר דיינים שאינם מזדהים עם הרעיון שהעלייה של מיליון אנשים מחבר העמים הוא חלק מ"שיבת ציון" המובטחת בזמן הגאולה.


לטענתו, הניתוק בין ההבנה הרוחנית הזו יוצרת בידול נפשי מכל התהליך של קליטת האנשים האלה בארץ וממילא אינם חשים את הצורך והחשיבות שבגיור העולים, ועל כן אינם מחפשים את הדרכים להקל עליהם ולהכניס אותם לתוך קהל ישראל.


"מי שנשמת ציונות באפו יודע שיש כאן סיטואציה מיוחדת, והצורך לגייר את העולים מברית המועצות הוא קריטי לקיום מדינת ישראל כמדינה יהודית" טען.


עוד הוסיף הרב לאו, כי "לתחושתו עולים אלה, שרבים מהם חשים יהודים מאז שנולדו, הם אחיו ואחיותיו ממש ועל כן גיורם הוא צורך ולא עול."


להקים אלטרנטיבה לבתי הדין הרבניים


את רוח הדברים הללו, סיפר הרב לאו, למד בבית דינו של הרב דרוקמן, עת שימש כדיין בבית הדין המיוחד לגיור.


בשונה מבתי הדין הרבניים הרגילים, כל דייני הגיור בבתי הדין המיוחדים לגיור (האזרחיים והצבאיים) מגויסים למען קליטת העלייה ושותפים הן לחזון והן למעשה הסיוע לגיור העולים.


"גם אם יש ביקורת נקודתית על רבנים בבתי הדין המיוחדים – הרי ש"רוח המפקד" הנושבת בבתי דינים אלו היא רוחו של הרב דרוקמן שמקפיד לסייע בקליטת העולים כקליטת בני משפחה".


כשנשאל הרב לאו האם הוא חושב שיש להקים בתי דין חלופיים לבתי הדין הקיימים, ענה "עד לאחרונה הייתי אומר שאין לעשות זאת, בגלל הממלכתיות שבי, אך לאחרונה אני חש ייאוש מהמוסד הממלכתי של בתי הדין, ויכול להיות שהגענו לשלב הזה. לא ייתכן שאנשים שלא שותפים לאמונה בממלכתיות הישראלית –שולטים בה.".


עם זאת, ציין הרב לאו, כי הייאוש מבתי הדין הממלכתיים הוא מבחינתו הורדת דגל, והוא חש צער על שהגענו למצב בו המיינסטרים הממלכתי מרגיש כך.


בסוף הכנס, החליטו צעירי נאמני תורה ועבודה, לקחת אחריות ולהצטרף למאמץ הקיים בסיוע למתגיירים – הן ברמה הפרטית והן ברמה הקהילתית.


הצעירים הביעו רצון לקחת חלק בעשיה המבורכת של רבים אחרים "אנו רואים חשיבות עצומה בהושטת יד ובהארת פנים לאלפי המתגיירים אשר דופקים בדלתותינו. כאנשים המחוברים ביד אחת לציונות וביד השנייה ליהדות – מחובתנו לעשות כל שביכולתנו כדי לפתוח את דלת ביתנו ואת דלת קהילתנו למתגיירים".


ב"עת לעשיה" מתכוונים בתקופה הקרובה להרחיב את הפעילות בנושא ולצרף למאגר המשפחות המאמצות עוד משפחות רבות, ולפעול לסיוע למתגיירים. הצעירים מתכוונים להתמקד בליל הסדר, ולנסות למצוא כמה שיותר משפחות שיארחו בביתם מתגיירים, סביב שולחן הסדר.