הרב ש"י וייצמן:
"אשא דעי למרחוק" – על פסיקה ספרדית ואחריות חברתית
בשיעור נעסוק בספרות ההלכתית של יהדות המזרח לאורך השנים, במאפייניה ובדרך בה התמודדה עם מגוון סוגיות שבאו לפתחה. נפגוש יחד רבנות שרואה במשפחה ובקהילה אבן יסוד בעבודת ה'.
"מרבים שלום בעולם" – על אובדן המחלוקת בשיח הציבורי
על עולם הלכתי אוטופי, על הכרעות בעולם מורכב, על קווים אדומים, פשרה וגאווה. על חובתנו לדרוש את חזרתו של הדיון המהותי והמעמיק בעולם של מגירות ובתי מדרש מקוטלגים.
הרבנית שירה מרילי מירוויס:
הלכה שלא כתובה בשולחן ערוך – לשון הרע ושיימינג כדוגמה"
בארבעת חלקיו של השולחן ערוך מפורטים ומוגדרים החיים והמחויבות ההלכתית שלנו. ישנו תחום אחד שבו יש פער משמעותי: מצד אחד, חשיבות רבה והדגשה לאורך הגמרא על האיסור להלבין פני חברו, ומצד שני, אין ההגדרה הלכתית מדויקת. מהם גדרי מצוות הלבנת פנים? איך אני יכולה להמנע מלעבור עבירה אם אני לא יודעת מה בדיוק הגדרים שלה?
אחדות ישראל בהלכה – מחלוקת הרב קוק והרב עוזיאל לגבי נוסח התפילה
מה יותר חשוב – לשמר את מסורת האבות והאמהות שלנו, או לאחד את מנהגי ישראל? מחלוקת הלכתית מרתקת בין הרב קוק והרב עוזיאל, על רקע קום המדינה, שרלוונטית היום כמו אז.
הרב אברהם סתיו:
"אין בחכמה הזאת מופת ברור": מחשבות על פסיקת הלכה
בשנים האחרונות יצאה ההלכה מבתי המדרש אל כיכר העיר, והפכה לאחד ממוקדי החיכוך הלוהטים בין היהדות לחיים המודרניים. איך מתמודדים עם החיכוך הזה? האם הוא הכרחי? והאם יש סיכוי שדווקא מתוכו תבוא הגאולה?"
ד"ר רונית עיר-שי:
הלכה ופמיניזם: אוקסימורון או אפשרות מעשית?
ההרצאה תעסוק בביקורות של הפמיניזם הדתי במישור התיאולוגי וההלכתי, בהתנגדויות העקרוניות ובשינויים המתחוללים בעשורים האחרונים בחברה הדתית לקראת שוויון מגדרי
הרב ד"ר עידו פכטר:
היש הלכה לתפילה?
הלכות תפילה הן מן ההלכות המורכבות והמסועפות בהלכה. אך כיצד מתחברת ההלכה עם התפילה? האם אין אלו עולמות סותרים? וכיצד מבקשת ההלכה לפתור את הקונפליקט?
הרב צבי קורן:
וכי איכפת לו לקב"ה? – על פרטי ההלכה בימינו
מה יחזק את המחויבות לתורה ולהלכה – קבלה מוחלטת של דבר השם ללא צורך בהצדקה אנושית, או דוקא הבנה והזדהות מצד האדם? כיצד העיסוק בשאלה זו משפיע על קבלת עול מלכות שמים ואהבת השם? נעקוב אחרי מספר התייחסויות לשאלות אלה זו לאורך הדורות, עד ימינו אלה.
הרבנית בילי רבנשטיין (פיזם):
נטילת רשות על מנת להורות הלכה –
נעיין בשלושה מעשים מתוך סוגייה במסכת סנהדרין אודות תלמידים וחכמים היוצאים מבין כותלי בית המדרש אל העולם שמחוץ לו ועוסקים בהוראת הלכה. הסיפורים מחדדים את הפער שבין שני העולמות ומבררים האם וכיצד תתאפשר בניית גשר בין השניים.
כדרכם של סיפורי מעשי חכמים ההתייחסות מורכבת, ויש בה גם אהבה מגולה וגם תוכחה מסותרה.
הרב ד"ר שרון שלום:
"הסבתא מפולניה, הסבתא ממרוקו והסבתא מאתיופיה"
'אל תיטוש תורת אמך" – אבל מי האמא? מי נושא המסורת? השיעור יעסוק בפולקלוריזציה הקיימת כלפי נושא המסורת היהודי האתיופי מול ייחוס ערך תיאולוגי. מתוך כך ננסה להבין , עד כמה שהזמן יאפשר, את הערכים היהודיים הקיימים במסורת האתיופית.
Rabbi Prof. Jay Berkovitz:
Napoleon, the Sanhedrin, and the Challenge to Jewish Law: The Historical and Halakhic Context
The Sanhedrin convened by Napoleon in Paris in 1807-1806 posed difficult challenges to the historical attitude of Jews toward the state and to non-Jews. This lecture will examine how rabbis and public figures understood the halakhic issues that have come to define modern Jewish identity and the dilemmas that accompany it.