מגילת האחריות

 

"אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל חברה מתוקנת, בה מקפיד כל אדם על שמירת חיי אדם, בנהיגה, בעבודה ובכל פעילות אחרת". 60 שנה אחרי החתימה על מגילת העצמאות, פרופ' אסא כשר, מחבר הקוד האתי, מחתים את ילדיה של מדינת ישראל על "מגילת האחריות". לגזור ולשמור


אסא כשר

ביום ה' באייר תש"ח קמה בארץ ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית, היא מדינת ישראל.


בכך התממשה זכותו הטבעית של העם היהודי להיות עומד ברשות עצמו במדינתו הריבונית, על יסוד הקשר ההיסטורי של העם היהודי למולדתו העתיקה, בעקבות חלוצי היישוב היהודי בארץ, בערים ובמושבות, בכפרים ובקיבוצים, ובתמיכת משפחת העמים בהחלטת עצרת האומות המאוחדות.

 


אנחנו ילדיה של מדינת ישראל. אנחנו הילדים שלה והיא המדינה שלנו. בה גדלנו, לאחר שנולדנו בה או עלינו אליה. בה אנחנו מתחנכים, בבתי הורינו, בבתי הספר שלנו, בתנועות הנוער ובמוסדות חברתיים ותרבותיים רבים. בה אנחנו לומדים להיות אזרחים טובים וחופשיים. במדינת ישראל מעוצבת הדמות האישית של כל אחד ואחת מאיתנו.

 


היום אנחנו ילדים במדינת ישראל, נעזרים בכל מה שעושים למעננו הורינו, בני המשפחה הרחבה שלנו, אנשי הקהילה המקומית שסביבנו, החברה והמדינה. היום אנחנו ילדים במדינת ישראל, נעזרים בכל מה שעושים למעננו האזרחים והמוסדות שלקחו על עצמם את האחריות להיטיב איתנו בכל היבטי חיינו. אנחנו מוקירים את כל מי שמיטיב איתנו.

 


היום אנחנו ילדים במדינת ישראל, והאחריות להיטיב איתנו היא על המבוגרים. לא יעבור זמן רב והאחריות תהיה גם שלנו. זאת אנחנו מבינים כבר עכשיו. להיות יותר מבוגר, פירושו להיות יותר אחראי, לא רק לנו עצמנו, אלא גם לטובתם של האחרים.

 


חירות, צדק יושר ושלום
ביום ה' באייר תשס"ח ימלאו למדינת ישראל שישים שנה. לכבוד יום ההולדת השישים של מדינת ישראל אנחנו, הילדים שלה, באים להגיד למדינה שלנו: אנחנו מתכוונים ומתכוננים לקבל על עצמנו את האחריות לעתיד של המדינה, בכל היבטי קיומה, בכל היבט של חיי האזרחים שלה.

 


תחומי האחריות הם רבים. כולנו יחד מקבלים את האחריות על כולם. כל אחד וכל אחת מאיתנו מקבלים על עצמם אחריות מיוחדת לאחדים מהם.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל משטר דמוקרטי למופת, לטובת כל אזרחיה, על יסוד עקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשת ישראל.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל משטר של שוויון זכויות מלא לכל האזרחים, ובכלל זה – חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות, וכן זכויות חברתיות לחינוך, למגורים, לפרנסה ולטיפול רפואי.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל ביטויים הולמים של זכות העם היהודי לעצמאות מדינית, במשטר דמוקרטי, במסגרת משפחת העמים.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל חברה המבטאת את צורת החיים העיקרית של היהודי המעוניין בעצמאות המדינית של עמו, במסגרת המשטר הדמוקרטי, ומקדמת באהדה, במסירות ובסובלנות עליית יהודים למדינת ישראל.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל חברה מתוקנת, בה מקפיד כל אדם על שמירת חיי אדם, בנהיגה, בעבודה ובכל פעילות אחרת, בה שומר כל אדם על כבוד האדם של זולתו, באשר הוא אדם, בה משתתף כל אדם בעזרה הולמת לנזקקים, לחלשים ולחסרי ישע, ובה לוקח כל אדם חלק במאבק כנגד עוול.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל חברה פתוחה, שבה יכולים האזרחים, כל אחד ואחת בפני עצמם, לבחור או לעצב את אורח החיים שלהם, על פי טעמם, בתנאים של סובלנות הדדית וערבות הדדית.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל חברה מפותחת, בה ניתן כבוד למסורות התרבותיות של האזרחים ומטופחת היצירה המקורית האיכותית בכל תחומי התרבות; בה נערך מחקר מתקדם, בסיסי ויישומי, בכל תחומי המדע והטכנולוגיה, לרווחת החברה הישראלית והאנושות בכללותה; ובה באות לידי ביטוי אמות מידה מובילות בתחומי השמירה על היושרה, בכל מקצוע, בכל ארגון ובכל תפקיד.

 

 

* אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לקיים במדינת ישראל מאמצים מתמידים להשגת חיים

של שלום ושכנות טובה, חיים שאין בהם מלחמות ופיגועי טרור, חיים משותפים עם כל המדינות השכנות ועמיהן, כדי לתרום את חלקנו במאמץ משותף לקידום המזרח התיכון כולו.

 


לכבוד יום ההולדת השישים של מדינת ישראל אנחנו באים לקבל על עצמנו את האחריות על כל אלה, לכבוד כל מה שהאבות והאמהות עשו למעננו בעבר ועד עצם היום הזה, לכבוד כל מה שעלינו לעשות אתם ולמענם בהמשך הדרך, ולתפארת מדינת ישראל.

 

 

לקראת ה' באייר תשס"ח הננו חותמים בחתימת ידינו לעדות על הכרזה זו, מגילת האחריות, הכרזת הילדים על עתידה של מדינת ישראל.

 

"מגילת האחריות" המלאה תתפרסם בירחון "דעות" של "נאמני תורה ועבודה"

 

 

 תזכורת

מגילת העצמאות

מגילת העצמאות סקרה את הקשר ההיסטורי בין עם ישראל לארצו ופירטה את עיקרי היסוד שעליהם תושתת המדינה החדשה. לאחר הקראתה בטקס הכרזת העצמאות (14 במאי 1948) נחתמה המגילה בידי חברי מועצת העם. ניסוח המגילה עורר מספר עימותים והסתייגויות (בוועדה מיוחדת שהוקמה לצורך העניין בראשות משה שרת), דוגמת הדרישה לציין את גבולות מדינת ישראל (נדחתה), דרישת המפלגות הדתיות לציון המילה "אלוקים" בנוסח (לבסוף סוכם על הביטוי "צור ישראל")