לאחרונה בתחום הכשרות

– בתשובה לבג"ץ, החליט היועץ המשפטי לממשלה, בניגוד לעמדת הרבנות הראשית, לאפשר למסעדות ובתי אוכל לציין שהעסק הוא בהשגחה גם אם אין להם תעודת כשרות מהרבנות, וזאת בתנאי שלא נעשה שימוש במילה "כשר".
– בתגובה, בהסכמים הקואליציוניים ש"ס הכניסו סעיף שמחייב את הקואליציה לפעול למען תיקון החוק כך שיעקוף את החלטת היועמ"ש.

– בהמשך לכך, יזמו ח"כ יואב בן צור יו"ר סיעת ש"ס וקבוצת ח"כים נוספים תיקון לחוק איסור הונאה בכשרות שמחזק את המונופול של הרבנות על הכשרות וקובע שאף אם רק נרמז לכך שבית אוכל הינו כשר, גם אם מצוין במפורש שאינו מקבל תעודת הכשר מהרבנות, זה יחשב כעבירה פלילית וכהונאה של הציבור.

– בדיון בבג"ץ בראשות השופטים רובינשטיין, שוהם וסולברג בתאריך 19.7 נשמעו טענות משלושה צדדים: עמדת העותרים (בעלי מסעדות בירושלים שמקבלים הכשר מפרויקט "השגחה פרטית" של הרב אהרן לייבוביץ') הייתה שיש לאפשר להם לציין במפורש שהם כשרים וזאת מכוח חוק יסוד חופש העיסוק. עמדת המדינה הייתה כעמדת היועמ"ש, שלא ניתן לקנוס את אותן מסעדות מכיוון שלא ציינו במפורש את המילה "כשר" על הטיותיה השונות אך יש להקפיד על כלל זה על מנת למנוע הונאה. עמדת הרבנות הראשית, שיוצגה באופן חסר תקדים בניגוד לעמדת המדינה לבקשת השופט אליקים רובינשטיין שעומד בראש ההרכב, הייתה שיש לקנוס את המסעדות ולראות בכל רמז לכך שהמקום כשר, גם אם לא צויין זאת במפורש, כהונאה ולכן מדובר בעבירה על החוק. השופטים שמעו את טענות הצדדים ויצאו להתייעצות ממנה טרם שבו.

– לאחר הדיון ניסה ח"כ משה גפני להמשיך לקדם את חוק הכשרות של ש"ס והגיע להבנות עם שר האוצר על בסיסן עברה הצעת החוק בועדת שרים לחקיקה ובקריאה טרומית במליאה ביום האחרון של מושב הקיץ של הכנסת לשנת תשע"ה. ההבנות הן שהצעת החוק תקודם בכפוף לחזרתה לאישור טרם קריאה ראשונה בועדת שרים לחקיקה, שלא תחול על ייבוא מוצרים ושנוסחה יהיה בכפוף להגעה להסכמה עם שר האוצר. מאז טרם קודמה הצעת החוק.

– בינתיים התרחב פרויקט "השגחה פרטית" ופרץ את גבולות ירושלים. במקביל הגישו ח"כים הצעות חוק להפרטת מערך הכשרות ביוזמת התנועה.