מיליונים בישראל רוכשים מאכלי מזון עליהם חתומים בד"צים שונים אך בוועדה לביקורת המדינה נחשף כי משרד הדתות, אשר אמון על מתן שירותי הדת השונים במדינה, אינו מודע למספר הבד"צים הפועלים בשטח ואינו מפקח על פעילותם כלל.

במהלך הדיון, שנערך בנושא מיסוי מקובלים ובד"צים, הודה סמנכ"ל המשרד, משה דגן, אשר מועמד לתפקיד מנכ"ל הרבנות הראשית, כי אין בידי משרד הדתות תיעוד של הבד"צים השונים. "אין בידינו רשימה של בד"צים מאושרים. הבד"צים הפרטיים הם לרוב עמותות ולכן אנו לא אחראים עליהם", התנער מאחריות. "אנחנו לא יודעים כמה בדצ"ים יש ולעולם לא נעשה רישום של הדבר, זה בתחום הרבנות הראשית. הם לא מגישים לנו דוחות ואין לנו יכולת לפקח עליהם". הוסיף. יש לציין כי לא הגיע נציג מטעם הרבנות הראשית לדיון על אף שהוזמנו לדיון.

במהלך הדיון נחשף כי רוב המשגיחים אשר פועלים מטעם המועצות הדתיות הינם גם משגיחי הבד"ץ. "ברוב הערים, המשגיח של המועצה הדתית הוא גם משגיח של הבד"צים. המשרד לשירותי דת יודע טוב מאוד מיהם הבד"צים, ברגע אחד יכולים במשרד לארגן רשימה כזאת, אך לא אכפת להם", האשים רני חממה, אחד מבעלי חברת "פיצוחי עפולה חממה". בתגובה זעם דגן ואמר כי אינו מכיר מציאות של כפל השגחה.

בתגובה לדברי דגן, תקף חבר הכנסת אלעזר שטרן (יש עתיד) בחריפות: "אין למשרד לשירותי דת קשר לבד"צים?! אולי לרב הראשי יש קשר מסוים לבד"ץ מסוים? המערכת הכשרות בארץ מושחתת ומי שנפגע הם האנשים הפשוטים, אלו שמקבלים ברכות. המשרד לשירותי דת תומך ברבנים שעושים ככל העולה על רוחם בעניין הכשרות". ח"כ רחל עזריה (כולנו) תקפה אף היא ואמרה "המצב שהמשגיח משתמש בסמכותו להתנות קבלת כשרות של המועצה המקומית בשימוש של בד"ץ פרטי הוא אבסורד. משגיח כשרות של המועצה הדתית שעובד בבד"ץ זה כמו ח"כ שיהיה לוביסט".

נציג מבקר המדינה חנן פוגל, התייחס במהלך הדיון לנושא החוזר של רשות המיסים, בו הוצהר כי יחלו למסות את הארגונים ואת המקובלים השונים, ואמר כי "ישנו חשש שמה שהיה הוא שיהיה וימשיכו להצהיר על קבלת כספים כמתנות ועל כן יש להסדיר בחקיקה את המיסוי".

ראש רשות המיסים, משה אשר, הגיב לביקורת ואמר "כאשר נותנים שירות בתחום הדת מבחינת הרשות הדבר דומה לכל נותן שירות כמו עו"ד ורו"ח. בתעשיית המקובלים יש ציפייה לקבלת כסף ולכן הכסף לא יכול להתקבל כמתנה. יש כאן הרבה כסף שמתגלגל אשר צריך להגיע לקופת המדינה. החוזר משקף את המצב הקיים בחוק, ייתכן ואכן צריך לתקן את החוק בעניין. שלחנו למאות אנשי דת דרישה לקבלת דוחות על מצבם. בהכנסות לא ראינו דבר אך בהצהרת הון ראינו את כל הנכסים".

צילום: פלאש 90

ארכיון: מסעדה במרכז בגין צילום: פלאש 90

רני חכם, סמנכ"ל רשות המיסים, סיפר בדבריו כי כשפנו אנשי הרשות למשרד לשירות דת בבקשה לקבל את רשימת הבד"צים קיבלו תשובה 'אוורירית'. "לאחר שקיבלנו תשובה אוורירית מהמשרד לשירותי דת, פעלנו בעצמנו וכרגע יש בידינו רשימה של 26 בד"צים פעילים, וכבר התחלנו לפעול בעניין. רק שניים פעלו כעמותה", עוד הוסיף כי ישנם בד"צים אשר בבדיקתם "עלו נתונים מסמרי שיער".

תני פרנק ראש תחום דת ומדינה בתנועת נאמני תורה ועבודה ציין בדיון את דו"ח מבקר המדינה בשנת 2008 שעסק בכשלי מערך הכשרות בישראל ואמר כי "ייתכן והמבקר צריך לבדוק את הנושא בשנית, כי לפי הדיון כאן המצב נשאר על כנו".

כתגובה לדברי נציג המשרד לשירותי דת על אודות היחס בין הכשרות של המועצה המקומית הקריא פרנק מתוך כתב האישום נגד רב העיר חולון, בו נכתב כי 'הנחה הרב יוסף את הכפופים לו בכתב ובעל פה להורות לבעלי עסקים המבקשים תעודת כשרות מסוג "מהדרין" באופן שבפועל לא הותיר אפשרות בידי בעלי העסקים ברירה אחרת זולת רכישת בשרים מבד"ץ בית יוסף'. "זו ההוכחה הטובה ביותר לקשר בין המועצה המקומית לבד"צים הפרטיים", אמר.

"מדוע זה לא הגיוני לקבל כסף עבור ברכה, נותן הברכה לא מבקש כסף, זו מתנה", שאל במהלך הדיון חבר הכנסת יואב בן צור (ש"ס). "כל מי שתורם עושה זאת על דעת עצמו מכיוון שהוא מעריך את פועלו של הרב המברך." ח"כ עזריה הגיבה לדבריו בזעם, "בגלל ההתנגדות שלכם יתחילו למסות תחומים שלא אמורים להיות. כל מתנה תהיה ממוסה בגלל ההתנגדות שלכם למיסוי שירותי הדת".

הכתבה פורסמה ב NRG