נפתח הקרב על החינוך הדתי
אחרי שנים ארוכות בהם קוצצו תקציבים, בוטלו משרות והורדו תקנים,
חוזרים הח"כים הדתיים להיאבק על תחום החינוך. כל מפלגה מנסה לשכנע: "רק אנחנו נציל את החינוך הדתי-לאומי מקריסה"
בימים האחרונים העבירו חברי תנועת "נאמני תורה ועבודה" מכתבים לכל חברי הכנסת הדתיים המכהנים בפועל ולמועמדים הדתיים במפלגות השונות, בבקשה שיחשפו את האג'נדה החינוכית שלהם בפני הציבור.
"אנחנו בעיצומה של מערכת בחירות, שעד לפני תחילת המערכה בדרום, החינוך עמד במרכזה", אומר בני דורון, דובר התנועה. "עד תחילת המלחמה כולם דיברו על החינוך, מאז השתררה דממה".
ב"נאמני תורה ועבודה" מבקשים להבין מה עומד בבסיס האג'נדה החינוכית של המפלגות בעלות האוריינטציה הדתית או הלאומית שחפצות בתיק הזה.
"ש"ס, הבית היהודי, האיחוד הלאומי, קדמה והליכוד אומרות שישימו את החינוך במרכז", אומר דורון, "אבל כשפורטים את האמירה הזאת לפרטים, קצת קשה לדעת על מה בדיוק הן מדברות.
האם יש כוונה למנוע מיונים והעדפות של אוכלוסיות מסוימות בבתי הספר שמנוהלים על-ידי עמותות הורים? האם הם ימנעו תשלומי הורים? האם הם יעודדו בתי ספר פרטיים או דווקא ציבוריים? האם יהיה עידוד של מקצועות חול או דווקא של מקצועות קודש?".
פקידים עם כוח
לא לחינם רואים הח"כים הדתיים את משרד החינוך כיעד. בימיה הטובים של המפד"ל, הדרישה לקבלת תיק החינוך הייתה לגיטימית, אך בשנים האחרונות, לאחר שהתפלגה וקוצצה, לא יכלו עוד הח"כים הדתיים להעמיד את תיק החינוך כדרישה במו"מ.
רק עתה, לאחר הקדנציה האחרונה שבה חברי כנסת דתיים לא היססו לומר בגלוי ששרת החינוך, יולי תמיר, יצאה למלחמת חורמה במורשת היהדות ובחינוך הדתי, חברי הכנסת הדתיים שוב מבקשים לקחת לידיהם את התיק הזה, שמשמעותו וחשיבותו ברורים לכולם.
אבי רט מהאיחוד הלאומי מסביר את התהליך שנוצר: "בקדנציה האחרונה נוצרה תחושה שיש מתקפה על החינוך הדתי. תקציבים שהופנו בעבר לחינוך הדתי נסגרו. תקציבי השירות הלאומי, המדרשות, הישיבות והאולפנות קוצצו ועמדו על סף קריסה. הייתה תחושה שכל מה שקשור לחינוך הדתי מותקף בכל הרמות".
לטענת עתניאל שנלר מקדימה, מפלגתו עומדת ליצור מהפכה אמיתית בתחום. "אני מחזיק את המצע החדש של 'קדימה' בתחום זהותה היהודית של המדינה בפרק החינוך, ואני חושב שאנחנו עומדים בפני מהפכה. זו יכולה להיות מהפכה דווקא משום שאנחנו לא סקטוריאליים". קדימה מציעה לחזק את החינוך הדתי-לאומי וכן לתגבר את לימודי היהדות בכל בתי הספר הממלכתיים.
הישיבות והאולפנות כמעט קרסו השנה בגלל היעדר תקציב, וזאת תחת שלטון המפלגה שאתה אומר שאמורה לעשות מהפך בחינוך.
"הכנסנו במצע סעיף שמדבר על הקמת קרן שתסבסד ילדים ממשפחות שלהן מספר ילדים שלומדים בפנימיות, על מנת להקל על העומס הכלכלי.
בציבור הדתי הפנימיות הן בדרך כלל ישיבות ואולפנות. משפחות דתיות שבדרך כלל יש להן במקביל יותר מילד אחד שלומד במוסד פנימייתי ויעמדו בקריטריונים, יוכלו ליהנות מסיוע כספי הקרן. כך שמצד אחד מוסדות החינוך הדתיים ובכללן הישיבות והאולפנות יוכלו להוריד את שכר הלימוד כי לימודי היהדות יתוקצבו על ידי המדינה ומצד שני, ההורים יקבלו סיוע באמצעות הקרן.
אנו מדברים במצע על תקציב של 200 מליון שקלים ואנו מדברים על הצבת שלושה יעדים מרכזיים: תוספת מהותית של תכנים ושעות יהדות לכלל בתי הספר, בסיס תקציב שיכלול את מקצועות היהדות וכן הקלה על משפחות שילדיהן לומדים בפנימיות. איני יודע אם יש עוד מפלגה שמתכוונת לטפל בנושא באופן עמוק כל כך".
גם הליכוד שוקד בימים אלו על גיבוש מצע בעל עקרונות דומים. אפי איתם, ראש מטה הדתיים בליכוד, מקווה שבימים הקרובים תיחתם אמנה משותפת לציונות הדתית ולליכוד, במסגרתה תיפתר אחת ולתמיד סוגיית התקציב של החינוך הדתי לאומי.
"במשך שנים, מאז קום המדינה, תקציב החינוך הדתי-לאומי לא הוכר כמרכיב בבסיס התקציב של משרד החינוך והיה צריך להתמקח בכל שנה מחדש על גובה התקציב. כך התפתחו מערכות שלמות של תחנונים, לחצים והשתדלויות", אומר איתם, "האמנה בין הליכוד לציונות הדתית תשנה את המצב. אני מקווה שתהליך ההצטרפות שלנו לליכוד יהפוך חלק גדול מהדגלונים הסקטוריאליים לדגל שלטוני".
תעמולת בחירות דמגוגית
עם כל הכבוד לאידיאלים הנשגבים של הליכוד, נראה שהרצון להכניס את תקציבי החינוך הדתי לבסיס התקציב הוא בעל שורשים היסטוריים. הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, יו"ר הבית היהודי מסביר כי עוד במצע המפד"ל הישנה מופיעה הדרישה לעגן את תקציבי החינוך הדתי כחלק מבסיס התקציב וכן להתייחס תקציבית לחינוך הערכי גם לילדים בחינוך הממלכתי.
"אנשי המפד"ל הובילו כל השנים מאבקים למען תקציבי החינוך הדתי", מסביר הרשקוביץ.
"תחת הנהגת הליכוד ושרת חינוך מהליכוד נגרמו הנזקים הגדולים ביותר שנעשו לחינוך הדתי. תחת ממשלת קדימה ותחת שרת החינוך יולי תמיר הוסיפו לפגוע פגיעה אחר פגיעה בחינוך הדתי ואלמלא מלחמת המאסף שניהלו אנשי המפד"ל, הרי שמצבו של החינוך הדתי היה בכי רע. אף אחד מנציגי המפלגות האחרות לא עמד לימין החינוך.
את החזון להכניס את תקציב החינוך הדתי לבסיס התקציב התוותה המפד"ל לפני שנים, אבל לשם כך המפלגה צריכה להיות חזקה יותר כלומר בעלת מספר מנדטים גבוה יותר"
אם כך הדבר, אולי נכון יותר לחבור למפלגות גדולות שיש להן כוח לממש את ההבטחה?
"מציאות העבר הוכיחה שהמפלגות הגדולות מחזרות אחר הקול הדתי ערב הבחירות ושוכחות את הציבור הזה מיד לאחר הבחירות. היחידים שדאגו וימשיכו לדאוג אלו אנשי המפד"ל ולא אחרים".
ש"ס מתכוונת לדרוש את תיק החינוך וגם במפלגות הגדולות האחרות מקדישים סעיפים לחינוך הדתי, אולי לא צריך אתכם בכלל?
"התמיכה ההיסטורית של הבית היהודי – המפד"ל החדשה במוסדות הממ"ד השונים ברחבי הארץ איננה נובעת מדאגה אלקטורלית, כי אם משליחות. הממ"ד מינף אוכלוסיות אדירות לעשייה תורנית, ובמידה רבה את הפירות המרשימים של החינוך הדתי שאנו רואים היום בכל תחומי החיים הצמיח המפעל הכביר הזה.
האמונה הפנימית שיפה תלמוד תורה עם דרך ארץ, היא לא רק סיסמת בחירות כי אם דרך חיים, והיא שעמדה ועומדת בבסיס החזון החינוכי שלנו".
החינוך הדתי-לאומי פשט את הרגל
גם הרשקוביץ וגם רט יודעים כי המתחרים העיקריים שלהם בתחום החינוך לא יהיו הליכוד וקדימה אלא דווקא ש"ס, שכבר הודיעה כי תדרוש במשא ומתן הקואליציוני את תיק החינוך.
"לאחר 60 שנה שבהן כל המפלגות עסקו בחינוך, והוא רק הולך ומתדרדר, הדבר החשוב כיום הוא החדרת ערכים יהודיים", מסביר יו"ר ש"ס, אלי ישי. "חייב להיות חינוך לערכים יהודיים ולא משנה אם בית הספר דתי או לא. איבוד הערכים הביא אותנו במבחני המיצב לציון נכשל. אם יחזרו הערכים יהיה שיפור בכל הפרמטרים. גם הלימודיים וגם במבחני המיצב".
דווקא ש"ס, שטיפחה כל השנים רשת חינוך נפרדת ונבדלת מהחינוך הממלכתי, תוביל עכשיו את המערכת הממוסדת?
"תנועת ש"ס דואגת לכל עם ישראל ויש לכך לא מעט דוגמאות, גם במשרד התקשורת וגם במשרד התמ"ת שאני עומד בראשו. במשרד התמ"ת לא טיפלתי רק בחרדים וכך גם שאר השרים שלנו.
בעניין החינוך, אני בעד להקים לזרם הדתי-לאומי רשת תלמודי תורה. אני פתוח לבקשות שלהם. אני בעד הקמת זרם ממלכתי תורני, לא כמו החינוך הממלכתי-דתי שפשט את הרגל וצריך לעזור לו. אני בדעה שבמקביל לחינוך הדתי יהיו גופים עצמאיים ואנחנו נדאג לכל בתי הספר שיהיה בהם חינוך יהודי ערכי, גם אם הם לא יהיו בתי ספר דתיים. הרצון שלי הוא כן, כי ישראל ערבים זה לזה".
הכתבה המלאה התפרסמה ב'מקור ראשון'