עוד לפרשת "וישלח", התנהגות בשעת מבחן, תשפ"ה
בשנה האחרונה הקשה הזאת הרבה מבנינו ובנותינו שגויסו למלחמה הוכנסו למצבי לחץ קשים, בהיותם בסכנת חיים. ולא עוד אלא שיש שנצטרכו לפעול בפעולות לא פשוטות שהביאו אותם לשאלות נפשיות קשות ולהרהורי שאלה ומבוכה. להם היו אלה שעות של מבחן נפשי קשה המשפיע על הנפש ואף על התנהגות עתידית.
והנה על הפסוק בפרשת וישלח: "ויצו [יעקב] את [בנו] הראשון לאמר: כי יפגשך עשו אחי ושאלך לאמר: למי אתה ואנה תלך ולמי אלה לפניך?" (בראשית ל"ב י"ח), העיר בעל חידושי הרי"ם (ר' יצחק מאיר אלתר [רוטנברג] 1866-1799), מייסד חסידות גור, כי ישנה הקבלה בין שלוש השאלות הללו- א) למי אתה, ב) ואנה תלך, וג) ולמי אלה- למה דאיתא במסכת אבות ג' א', משמו של עקביא בן מהללאל: הסתכל בשלושה דברים ואין אתה בא לידי עבירה: (א) דע מאין באת, (ב) ולאן אתה הולך, ו(ג) ולפני מי אתה עתיד ליתן דין וחשבון… וכו'.
כי כאשר מצוי אדם במצב מתוח ולחוץ, כגון לקראת כניסתו למערכת לחימה וכו', ראוי לו להרהר בליבו בבירור מעמיק מי הוא בעיני עצמו, ומהי זהותו העצמית, וכן מה הם ומניין הם שורשיה של זהות זו, ובעקבות בירור זה יגיע הוא להבנה כיצד לעמוד ולהתנהג במצבו הנוכחי ובאיזו דרך ילך לקראת הבאות, בידעו כי לאחר מכן, בחזרתו לחייו הרגילים, יהיה עליו לתת לעצמו, ואולי אף לאחרים, דין וחשבון על הנהגתו בשעת מבחן.
אך כידוע, לפעמים החזרה לחיים רגילים כלל אינה פשוטה, ונדרש זמן לחזור לשגרה הקודמת, ויש אשר עוברים מאבקים פנימיים קשים בחיפוש אחרי מענה על שאלות קשות.
ולגביהם עלינו לשים בחותם על לבנו את אשר למדנו הלל הזקן באומרו (אבות ב' ד'): ואל תדון את חברך עד שתגיע למקומו, וגו'. כי מי אשר לא היה במצבים קשים כאלה לא יוכל להבין את השפעתם על נפשו של אדם. כי רק הקב"ה בוחן ומבין לבבות כמאמרו של המשורר " ובחן לבות וכליות אלקים צדיק" (תהילים ז' י').
ד. שפרבר