פאנל בבר אילן
המשיח לא בדרך, הוא כבר כאן!
בפאנל שהתקיים בתא נת"ע באוניברסיטת בר אילן בנושא דת ומדינה, השתתפו ח"כ אלי בן דהן מהבית היהודי, ד"ר הדר ליפשיץ יוזם המודל הקהילתי של תנועת נאמני תורה ועבודה, מיקי גיצין מנכ"ל ישראל חופשית ועו"ד הרב דב הלברטל ובהנחיית ד"ר ניסים לאון.
הפאנל היה נוקב במיוחד, עקב ההתבטאויות החריפות של עו"ד דב הלברטל, אשר תקף את ח"כ הרב אלי בן דהן – "קום התפטר וחזור לבית היהודי האמיתי! הבית היהודי הפך לבית חורבן, לא לכך התכוון הרב ריינס שאשה חילונית תהיה חלון הראווה של המפלגה… אח"כ לא תוכלו לומר "ידינו לא שפכו את הדם הזה" מפני שאתה הולך לשותפות עם 19 מנדטים עוכרי ישראל."
ח"כ הרב אלי בן דהן, אשר מונה לאחר מכן לסגן שר הדתות, סיפר על תוכניותיו למהפכה ארגונית בשרותי הדת, ברוח המודל הקהילתי של נאמני תורה ועבודה. הוא אמר "צריך להעביר את מרכז הכובד מרבני הערים לרבני קהילות". בנוסף, הציע לפתוח את אזורי השירות לנישואין ולפתוח תחרות במתן השירות. "לא ייתכן שסטודנט מבן-גוריון בנגב צריך להרשם לנשואין בבית הוריו במטולה".
נושא נוסף שהתייחס אליו הוא סוגיית הגיור המורכבת שלדעתו עליה לעבור שינוי מתהליך של למידה קפדני למימד של חוויה, של תהליך נפשי.
ד"ר הדר ליפשיץ , האיש שמאחורי המודל הקהילתי הקורא לדמוקרטיזציה של הדת ולשינוי מהותי בסטטוס קוו אמר כי התקופה הנוכחית היא ממש ביאת המשיח. עם ישראל כולו מחפש את התורה ואת האמונה. ליפשיץ הבהיר כי לדעתו הברית בין בנט ללפיד הינה עמוקה ובעלת בשורה מהותית: "ביחד לבנות את היהדות ולעצב את ההסדרים. החובה היא לשנות את הקונספציה. אסור להחמיץ את השעה הזאת".
מנכ"ל תנועת ישראל חופשית, מיקי גיצין, טען כי לא ייתכן שהאורתודוקסיה תשתלט על היהדות "יש פנים רבות ליהדות-פנים נשיות ופנים גבריות, ויש סטרייטים ויש חד מיניים. אין יהודי אחד ולזה נדרשת הפרדת דת ומדינה."
לדבריו לא ייתכן שמתנכרים לאוכלוסיות שלמות בארץ שרוצים חלק. לא ייתכן שלא מכירים בהן וביהדות שהם בוחרים לעצמם כאזרחים דמוקרטיים.
לדבריו אנשים רוצים יהדות, אך לא רואים בממסד הרבני וגם לא בחובשי הכיפות הסרוגות את הייצוג הזה.
במענה לשאלה שנשאלה, אמר גיצין כי עם המודל של נאמני תורה ועבודה הוא בהחלט יכול לחיות, משום שהוא מאפשר לכל אחד לבטא את היהדות כפי שמתאים לו.
לקראת סיום הפאנל הדגיש בן דהן שהסכנה בפריצת גבולות הגיור הוא חשש מיצירת שני עמים בארץ, ולכן חשובה החקיקה בנושא זה.
הדיונים היו נוקבים ומתלהמים, אך נבעו בעיקר מתוך הבנת השותפים כי מדובר בשעת הכושר הייחודית –ושייתכן כי סוף סוף ייתכן כי יעשה שינוי בסטטוס.