פטירת הרב ליכטנשטיין: "אבד המגדלור של הציונות הדתית"
"משרידי דור דעה של רבנים שידעו שאין להתפשר על קוצו של יו״ד בהלכה היהודית". כך הגדיר הרב הראשי, הראשון לציון יצחק יוסף, את הרב ד"ר אהרון ליכטנשטיין, לאחר שנודע על פטירתו הבוקר (ב'). נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, כינה אותו "כוח תורני רב עוצמה", וראש הממשלה, בנימין נתניהו אמר כי כשהעניק לו את פרס ישראל לפני שנה, ראה לנגד עיניו "רב, מורה ומחנך גדול. אדם ציוני, שורשי, חריף שכל וחד מחשבה".
הרב ליכטנשטיין (81) ממנהיגי הציונות הדתית וחתן פרס ישראל לספרות תורנית, עמד בראש ישיבת ההסדר היווקרתית "הר עציון", ממוסדות התורה החשובים של הציבור הדתי-לאומי, ונחשב לאחד ממנהיגי זרם האורתודוכסיה המודרנית. היה חתנו ומתלמידיו המובהקים של הרביוסף דוב הלוי סולובייצ'יק, שהנהיג את האורתודוכסיה המודרנית בארה"ב, ונחשב במידה רבה לממשיך דרכו. שיטת לימוד התורה וההלכה שהנהיג, התאפיינה בסגנון עיוני-ליטאי ובתפיסה דתית הומנית-ליברלית.
הרב יצחק יוסף הגדיר את פטירתו של הרב "שהרביץ תורה עשרות בנשים לצאן מרעיתו", כ"אבידה גדולה לעולם התורני". לדבריו, "הרב ליכטנשטיין שיייך לשרידי דור דעה של רבנים שידעו שאין להתפשר על קוצו של יו״ד בהלכה היהודית, ובד בבד בתוך עמם הם ישבו. זכורה לי במיוחד תמיכתו בפסק ההלכה של מרן אבי מורי זצ״ל בנושא העלאת יהודי הפלאשמורה, נושא שלכאורה לא היה קשור אליו, אבל בכל זאת הוא מצא לנכון לתמוך ולסייע".
נתניהו: "ידענותו שמשה דורות של תלמידים"
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין קיבל בצער את הידיעה על מותו של הרב אהרון ליכטנשטיין זצ״ל וכינה אותו כלשון חז"ל: ״אריה שעלה מבבל״. "הוא היה כוח תורני רב עוצמה, איש מוסר, גדול תורה, שהקים יחד עם הרב עמיטל עולם שלם של תורה", אמר הנשיא. "אישיותו הציבורית הטביעה את חותמה על הציונות הדתית ועל מדינת ישראל כולה. אני תקווה שתורתו ומורשתו ימשיכו להדריך את דרכינו".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע צער על פטירתו של הרב אהרן ליכטנשטיין, ואמר כי "ידענותו התבטאה ביצירותיו הספרותיות, ושימשה דורות של תלמידים". נתניהו סיפר כי "לפני שנה, כשהענקתי לו את פרס ישראל, ראיתי לנגד עיניי רב, מורה ומחנך גדול. אדם ציוני, שורשי, חריף שכל וחד מחשבה".
"הרב ליכטנשטיין ייזכר כמנהיג ציוני-תורני מהמעלה הראשונה, שגידל על ברכיו אלפים רבים של תלמידים בישיבת 'הר עציון' באלון שבות שבגוש עציון. הוא אהב את ארץ ישראל, את עם ישראל ואת תורת ישראל", אמר נתניהו.
"רגישות מוסרית ואנושית יוצאת דופן"
ח"כ ציפי לבני ("המחנה הציוני") כינתה את הרב "אדם בעל שיעור קומה שהשאיר אחריו השקפת עולם
יהודית מעוררת הערכה והשראה", כדבריה. "כשביקשתי למצוא בני שיח בציונות הדתית לאומית, כאלה שניתן למצוא איתם מכנה משותף ותקווה לעתיד, נפגשתי איתו ועם רבנים נוספים בישיבת 'הר עציון' לשיחה כנה, פתוחה ומעמיקה על דמותה של מדינת ישראל וזהותה היהודית-דמוקרטית. היהדות שלו היתה חכמה, מקשיבה, מקבלת ומפשרת בלי להתפשר על העיקר בעיניו. יהי זכרו ברוך".
הנשיא לשעבר שמעון פרס, שלח איגרת תנחומים למשפחתו של הרב ליכטנשטיין, וסיפר כי "הייתה לי הזכות להיפגש עמו ולעמוד על גדולתו הרוחנית". הוא אמר כי הרב היה "מורה דרך ומורה לתלמידים משכמו ומעלה. הוא הקים דור של תלמידים והגות משלו. אהבתו וזיקתו לארץ ישראל היו יוצאות דופן".
בארגון רבני "צהר", שרבים ממנהיגיו נמנו על ממשיכי דרכו של הרב ליכטנשטיין, הביעו צער עמוק על פטירתו. "הרב ליכטנשטיין היה מגדולי רבני הציונות הדתית, והיה גאון יוצא דופן השולט בכל חדרי התורה – לצד ידע מדהים בכל מכמני התרבות והספרות העולמית", אמרו בארגון.
"לרב הייתה מחוייבות מוחלטת לעולם ההלכה, לצד רגישות מוסרית ואנושית יוצאי דופן". הם הוסיפו כי "הרב היה חבר בוועדת הארבעה שהורכבה מגדולי רבני הציונות הדתית, ושתפקידה היה ללוות את ארגון 'צהר' בראשית דרכו".
כולם היו תלמידיו
בשנת 71 עלה לארץ, והצטרף להנהגת ישיבת הר עציון כראש הישיבה, לצד הרב יהודה עמיטל. הישיבה בראשותם הצמיחה שורה ארוכה של אנשי תורה ומעשה, הנחשבים כתלמידיהם המובהקים והולכים בדרכיהם, וביניהם הרב יעקב מדן והרב ברוך גיגי, העומדים שניהם בראש הישיבה; הרב יובל שרלו, ראש ישיבת "אורות שאול"; הרב רא"ם הכהן, ראש ישיבת עתניאל; הרב בני לאו, הרב חיים נבון והמשפטן פרופ' אביעד הכהן.
"הייתה לו תביעה מוסרית עליונה מכל תלמידיו, שאיש תורה חייב שהתורה תתגלם באורחותיו ביושר, אחריות וכנות, ולא ייתכן שהיא תתגלה בצורה מכוערת", סיפר ל-ynet תלמידו, הרב בני לאו. "כשאתה רואה תלמידים שלו כמו הרב יובל שרלו ואחרים, אתה מבין שהתורה, המוסר והאתיקה היו כרוכים אצלו זה בזה".
הרב לאו הוסיף כי "הרב ליכטנשטיין היה בעינינו, תלמידיו, הדמות של התורה. לא יכולת לגשת אליו באווירה אחרת ולבלבל לו את המוח בשאלות חולין, גם כשהיית צריך להתייעץ אתו בנושא מסוים ולא לדבר אתו בענייני לימוד, כי הוא היה כולו תורה מהלכת. לפני שיחה איתו היית צריך להתכונן, וניגש באווירת יראה ורוממות. זה יצר כמובן דיסטנס גדול בינו לבין התלמידים, אבל הייתה שם גם אהבה נסתרת. משהו מאוד עדין.
"גם השיעורים שלו התאפיינו ברצינות הזו. אם הוא היה צריך לסיים באחת, ובדקה לאחת הוא סיים סוגיה בגמרא – הוא היה מתחיל סוגיה נוספת". הרב בני לאו מספר כי כרב, היו לו שיחות רבות עם רבו. "אני יודע שהייתה לו ביקורת עלי מדי פעם, על עמדות שהבעתי", הוא אומר ל-ynet, "הייתי בא אליו פשוט כדי לשמוע ממנו וולמוד ממנו מה הוא חושב".
"מידותיו היו השיעור הטוב ביותר שרב יכול להעניק לתלמידיו"
ח"כ זאב אלקין, יו"ר סיעת "הליכוד", אף הוא בוגר ישיבת "הר עציון", אמר כי "במשך כל חייו, לימד הרב את תלמידיו לחפש את האמת של התורה, דרך שקלא וטריא בלתי פוסקים, ולחתור לחיבור אמיתי של פנימיות התורה עם מעורבות עמוקה בבניין מדינתו של העם היהודי בדורנו".
הרב ליכטנשטיין הוא מהוגיו המרכזיים של רעיון שילובם של תלמידי ישיבות בשירות הצבאי. במאמרו "זאת תורת ההסדר", שפורסם לפני למעלה משלושים שנה, הוא הציב תשתית הלכתית ורעיונית לשילוב זה. איגוד ישיבות ההסדר הביע אבל על לכתו של הרב, "ממניחי היסודות לרעיון ישיבות ההסדר המשלבות את מצוות לימוד התורה והשירות בצבא", כך מסרו. "בין זכויותיו הרבות – אלפי תלמידיו המאירים את העולם בתורה ובמעשים טובים". מולי יסלזון, מנכ"ל האיגוד, אמר כי "הרב ליכטנשטיין היה סמל לגדלות בתורה הקשובה לצרכי הזולת והציבור".
גם ב"תנועת נאמני תורה" ציינו את היותו של הרב ליכטנשטיין "אוזן קשבת ומייעצת לתנועה ולאנשיה, שרבים מהם היו מתלמידיו", כדבריהם. "משנתו תמשיך לשמש עבורנו מצפן וסימן דרך. הרב היווה מגדלור לציונות הדתית, ופורץ דרך בתחומים רבים, ובכלל זאת בחינוך תלמידיו לתורה ולעבודה, ולחיבור המורכב בין העולם ההלכתי לבין העולם המודרני".
פרופ' אביעד הכהן, העומד בראש מכללת "שערי משפט", מתלמידיו המובהקים של הרב ליכטנשטיין, אמר כי "זו אבדה שאין לה תמורה למשפחתו, רעייתו, ילדיו ונכדיו, לאלפי תלמידיו, בארץ ובחו"ל, ולעולם היהודי כולו".
"מדובר בתלמיד חכם מן המעלה הראשונה, ענק שבענקים, שכל שבילי התלמוד על מפרשיו היו נהירים לו. היה איש הגות ומורה דרך לרבים, ומעל לכל – אדם שמידותיו הנאצלות, מוסריותו, יושרו ויושרתו, ענוותנותו ורגישותו לכל אדם באשר הוא אדם, היו השיעור הטוב ביותר שרב יכול להעניק לתלמידיו".
פרופ' הכהן אמר כי "במישור הציבורי ייזכר הרב ליכטנשטיין בזכות עמידתו האמיצה בעד מהלכי השלום, לא מתוך שמחה – אלא מתוך הכרה בערך השלום והחשיבות שבהצלת נפשות שהשתלבו בכאב צורב, מעומק הלב, על כל חלק מארץ ישראל שנמסר לריבונות זרה".
"התווה דרך לדור"
סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן, ספד לרב אהרון ליכטנשטיין, "שהיה תלמיד חכם עצום שהעמיד דורות של תלמידי חכמים בעמקות רבה, והמשיך את שיטת הלימוד של חכמי בריסק, אותה למד מחמיו הגרי"ד סולובייצ'יק זצ"ל.
"הרב ליכטנשטיין היה מעמודי התווך של עולם התורה הציוני-דתי. הוא האמין בכל מאודו שבני ישיבות
הסדר יכולים להיות תלמידי חכמים גדולים, וששירות בצבא אינו מעכב בעדם".
ראש המועצה האזורית גוש-עציון, דוידי פרל, הביע צער על פטירת הרב ליכטנשטיין, "או כפי שכונה בפי העולם 'רבי אהרון', שהיה מגדולי הדור, ענק בתורה וברוח", כדבריו. "בעלייתו ארצה והצטרפותו להנהגת ישיבת 'הר עציון' התווה דרך לדור כולו, דרך של ענווה וכבוד הדדי, דרך של אמת ואהבת האדם".
הוא הוסיף כי "הרב עסק בכל מרחב החיים מתוך תורה ומתוך השקפת עולם תורנית ועמוקה. אלפי תלמידיו בארץ ובעולם, ועשרות-אלפי תושבי גוש עציון – מרכינים ראש וכואבים עם הסתלקותו. פטירתו היא אבידה גדולה לקהילת גוש עציון ולכל העם היהודי״.
אביעד פרידמן, יו"ר החברה למתנ"סים הארצית, שהיה אף הוא מתלמידי הרב, אמר כי "נדיר למצוא תלמיד חכם כל כך גדול ומשמעותי, שיש לו אלפי תלמידים ותלמידות – ועדיין נותר כל כך רגיש וקשוב למצוקת כל אדם ואדם. צניעותו ופשטותו היו הדברים היחידים שיכלו להתחרות בגדולתו ובחוכמתו. הוא יחסר לעולם התורה ולכלל מדינת ישראל".
כתוב ע"י קובי נחשוני
הכתבה המקורית מופיעה באתר ynet