כוחה של (החוסר) ראיה
1.נפתח במשחק:
בכל תור במשחק יש זוג מתנדבים מהשבט. לאחד מהזוג – יהיו עיניים מכוסות על ידי צעיף ולשני לא. בכל פעם ניתן לזוג לעשות את אותו דבר, רק כשמי שעוצם את העיניים לא רואה מה קורה ומה הוא עושה, ועם מה.
לזוג הראשון – נתן לטעום שוקולד. אחד בעיניים סגורות ואחד בעיניים פתוחות. (חשוב שאף אחד לא ידבר ויסביר למי שמכוסות העיניים מה קורה).
לזוג השני – נתן להחזיק בקבוק שתיה קר/קפוא. לא צריך שיחזיקו הרבה זמן כמובן, רק לחוש את הקור, גם לרגע מספיק.
לזוג השלישי – נתן למשש משהו עם פרווה – יכול להיות סוודר, יכול להיות כל דבר- מה שבאפשרותכם להביא לסניף.
המטרה במשחק – אנו רוצים לעמוד על ההבדל בין איך החוויה לעשות דברים כשאתה בעיניים עצומות ואיך החוויה לעשות את הדברים בעיניים פקוחות.
2.דיון: נבקש מבעלי העיניים עצומות לספר על החוויה שלהם – טעימת השוקולד, חווית הקור מהבקבוק ומישוש הפרווה. ננסה להשוות את החוויה לכל מי שהעיניים שלו היו פקוחות. ננסה לעמוד על ההבדלים: התחושה היא אחרת כשלא רואים באמת. יש תחושה עמוקה יותר מכל דבר, שאר החושים מתחדדים. גם הפחד וגם הציפיה, וגם הטעם וגם המישוש. הכל חד יותר וחזק יותר למי שלא רואה.
נבקש מחניכי השבט לחשוב רגע על האחים הקטנים שלהם. תבקשו מהחניכים לספר ממה אחיהם הקטנים מתלהבים! נשים לב שברשימת הדברים המלהיבים יש המון דברים שלנו בגיל שלנו כבר לא נראים כאלו מלהיבים (כמו למשל, לקפוץ בשלוליות הגשם, עננים בצורות, לרכב על במבה, יצירות בגן מקרטון וכו'…)
נחשוב יחד – מה שונה בינינו לבינם? למה אנחנו פחות מתהלבים, למה החוויה שלנו שונה? ואם נתמקד בראיה – מה זה עושה לי שאני רואה הכל, והמידע מועבר למוח לפני שאני מרגישה או חשה משהו. מה זה עושה לתחושות האישיות שלי?
3.מתנת העיוורון – נקרא את קטע הלימוד המצורף (בקובץ הפעולה- בעמוד הזה למטה 🙂 מתוך העלון לשבת 'דעות במלחמה'.
4.ראיה זה כוח עוצמתי. דווקא משום כך אנחנו צריכים לבחור איך אנחנו משתמשים בעיניים שלנו. במה אנחנו בוחרים להתמקד בריב עם הורים? אחים? חברים? על מה אני מבליג/ה עושה את עצמי כלא רואה- כדי לוותר, כדי לעשות שלום? אולי לפעמים כדאי לסגור את העיניים בכוונה. לשלוט על מה אני רואה ומה אני לא. עצימת העיניים הרגעית עוזרת לי להחליט במה להתרכז- במה אני בוחרת למקד את המבט שלי – זה משהו שיכול לתת לי המון כוח. אפשר לבחור מה אני בוחרת לראות – מה נותן לי אור, מה מגדיל אותי, מה עוזר לי ולסביבתי להתמקד בחיים ולהיטען בכוחות.
לשאלות הערות ומחשבות על הפעולה – שלחו לנו הודעה באינסטגרם או בטיקטוק של חדר השאלות!
מוזמנים לוואטספ של חדר השאלות – לשאול שאלות ולדבר איתנו! אנחנו כאן בשבילכם. שלחו הודעה 02-3764999!