הקדמה: השבת נלך בעקבות אחת הדברות בעשרת הדברות- הדיבר החמישי- כבד את אביך ואת אמך. ננסה לברר עד כמה אנו מכבדים הורים ובכלל מכבדים את דור המבוגרים, מדוע זה חשוב ומה גבולות הגזרה של המצווה החשובה הזו.

מהלך הפעולה:

1. נפתח את הפעולה במשחק "הרצל אמר". אחד החניכים יהיה בתפקיד "הרצל" ויגיד לכל הקבוצה פקודות מה לעשות. כאשר הוא מקדים "הרצל אמר" לפני הפקודה, חייבים לבצע, וכאשר הוא לא אומר "הרצל אמר" לפני הפקודה- לא מבצעים. מי שנשאר אחרון הופך להיות הרצל וכן הלאה.

2.שיח- נפתח עם החניכים את השאלה- מהו כיבוד הורים? האם לבצע את הדרישות\ הבקשות שלהם? האם קיים כיבוד הורים כאשר הילדים בעצמם הם כבר הורים? ואם כבוד הוא דברים נוספים- מה אומרת לכם המילה "כבוד"? אילו דרכים נוספות קיימות לכבד הורים או מבוגרים אחרים?

3.נלמד יחד את המקור- ספר החינוך:

ספר החינוך ל״ג:א׳-ד׳

מצות כיבוד אב ואם – לכבד האב והאם, שנאמר (שמות כ יב) כבד את אביך ואת אמך וגו'.

ובא הפרוש (קדושין לא, ב) אי זהו כבוד? מאכיל ומשקה מלביש ומכסה מכניס ומוציא.

משרשי מצוה זו, שראוי לו לאדם שיכיר ויגמל חסד למי שעשה עמו טובה, ולא יהיה נבל ומתנכר וכפוי טובה שזו מדה רעה ומאוסה בתכלית לפני אלקים ואנשים.

ושיתן אל לבו כי האב והאם הם סבת היותו בעולם, ועל כן באמת ראוי לו לעשות להם כל כבוד וכל תועלת שיוכל, כי הם הביאוהו לעולם, גם יגעו בו כמה יגיעות בקטנתו, וכשיקבע זאת המדה בנפשו יעלה ממנה להכיר טובת האל ברוך הוא שהוא סבתו וסבת כל אבותיו עד אדם הראשון…

שאלות למחשבה עם החניכים על המקור:

1. לפי התלמוד הבבלי במסכת קידושין- אילו השלכות מעשיות יש למצוות "כיבוד אב ואם"? מה דעתכם על הדוגמאות הנ"ל? הייתם בוחרים אותם גם? הייתם בוחרים דברים אחרים?

2. לפי ספר החינוך- מהו הערך המרכזי העומד מאחורי מצוות כיבוד אב ואם? האם אתם מתחברים למבט הזה?

3. בסוף דבריו ספר החינוך מחבר את המצווה הזו להכרת טובה לאל. האם לדעתכם מדובר במצווה "דתית" שאכן אמורה להביא גם ליחס שונה כלפי האל? או שזו מצווה אנושית שאמורה לעמוד בפני עצמה?

4. סיכום
התורה בחרה לצקת בתוך עשרת הדברים שנאמרו במעמד החד פעמי הזה בהר סיני- את הציווי לכד אב ואם. דיברנו על כך שכבוד הוא הרבה מעבר ללהקשיב או לא להקשיב להורים, חשבנו על ההשלכות לכך שמדובר במעשה תמידי של חיים שלמים ולא רק לילדים או נוער, וראינו כיצד הדברים הופכים לעשיות יום יומיות בחז"ל. יצאנו בתחושה שאם אכן זהו ערך מרכזי בעשרת הדברות- שווה לעבוד עליו ולהשקיע בו.

5. שבת שלום!

לשאלות הערות ומחשבות על הפעולה – שלחו לנו הודעה באינסטגרם או בטיקטוק של חדר השאלות!