אין ספור מאמרים נכתבו וייכתבו על פרשות התורה, ובהם דרכי לימוד שונות וסגנונות שונים. במאמריי אני משתדל להתייחס להלכי הרוח ולאתוסים המכוננים של תקופתנו, ולבחון את הבעיות והאתגרים שמעסיקים את בני-זמננו, כדי שידלו מבארה של תורה את הרעיונות והתובנות הרלוונטיים עבורם.
חיבור התורה להוויית חייהם של בני המאה העשרים ואחת מחולק בתודעתי לשלושה תחומים עיקריים: התחום הרוחני שבין האדם לעצמו, התחום החברתי שבמרכזו ענייני משפחה וקהילה, והתחום המוסרי שעוסק בערכים ובדילמות מוסר שמעסיקות את כלל החברה. השתדלתי במאמריי ליצור חיבורים ישירים ורבי משמעות בין הפרשה והמציאות, ואני מקווה שחיבורים אלה מעשירים את הבנת הפרשה, ובה בעת מעניקים השראה, הכוונה והדרכה לחיינו העכשוויים.
לפניכם מבחר מאמרים לפרשות חומש ויקרא, וסרטונים של תכניות פרשת השבוע שהגשתי בערוץ האקדמי של אוניברסיטת חיפה, הכוללים ראיונות עם אנשי אקדמיה ומומחים שונים בתחומים שקשורים לפרשות השונות.
פרשת ויקרא: האדם הבודד במגפה הגלובלית / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /הקריאה של ה' שפותחת את ספר ויקרא מתחילה במילה: "אָדָם": "אָדָם כִּֽי־יַקְרִיב מִכֶּם קָרְבָּן". מילת פניה זו אינה שגרתית בתורה כלל, וניתן היה לצפות שספר העוסק בקורבנות ובעבודת המשכן יפתח בפנייה המקובל: "איש איש מבני ישראל". נראה שבפתיחה זו רצתה התורה להדגיש את חשיבותו של הפרט בחיי הכלל. הקהילה והעם נבנים מיחידים, מאדם ועוד אדם.
פרשת צו: ניקיון לשם שמים / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /התורה מלמדת אותנו להעריך את העבודות היום-יומיות כשהן נעשות לשם מטרה חשובה. הכינוי 'הרמת הדשן' רומז לכך שניתן לרומם אף פעולות של פינוי שאריות. המילה דשן ניתנת להידרש בראשי תיבות: דבר שאינו נחשב. אפשר לרומם גם דברים שאינם נחשבים, כאשר הם חלק מעניין רב חשיבות, שכן חשיבותה של עבודה איננה נמדדת לפי הפעולה עצמה, אלא לפי הרעיון שהיא משרתת.
פרשת שמיני: השותק והזועק – תגובה ותמיכה אחרי אובדן / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /הכל מעלים על נס את תגובתו, אך עם זאת מקנן קושי גדול בלב: האם התגובה האידיאלית לאסון כה קשה היא שתיקה מוחלטת? האם התנהגותו של אהרן מלמדת שלצדיקים אסור לבכות על אסונם?
פרשת תזריע: אבק שהוא חמץ / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /עבירות רבות ושונות עלולות, לדברי חז"ל, להביא על האדם נגעי צרעת, (במד"ר טז), אולם המפורסמת שבכולן היא לשון הרע.
היו מי שהסבירו את הסמיכות של פרשת 'תזריע' לפרשת 'שמיני', בכך ששתי הפרשות עוסקות בחטאי הפה. בפרשת 'שמיני' פירטה התורה את מה שאסור להכניס לפה – מאכלות אסורים, ואילו בפרשתנו היא רומזת למה שאסור להוציא מהפה – לשון הרע. פתגם ידוע מוסיף ומציין שצריך אדם להיזהר יותר במה שהוא מוציא מהפה מאשר במה שהוא מכניס לפה.
פרשת מצורע: על גאווה וידיעה קדומה / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /בתקופה בה חוגגים את היציאה ממצרים לקראת ההגעה לארץ היעודה, ושמחים ביציאה מהגלות של זמנינו וכינון הישיבה בארץ עם קום המדינה, עלינו לזכור ולהזכיר את מגמת שיבתנו לארץ הזאת, ואת חובתנו לכונן בה חברת מופת של חיים ערכיים ומוסריים, שבהם יבוא לידי ביטוי ייזכינו לשוב לארצנו אחרי 2000 שנות גלות. אבותינו ואבות אבותינו חלמו והתפללו לשוב לציון, אך רק בדורותינו זכינו לכך. דומה שלעיתים "בעל הנס אינו מכיר בניסו" (נדה לא, א). שומה עלינו ללמוד מדברי רבותינו על חזקיה, כמה חשובה ההכרה בנס וההודיה על כך. אבותינו שחלמו ולא זכו, היו מוכנים לשלם הון תועפות כדי לחיות במדינת ישראל, עם כל בעיותיה וסיבוכיה.
פרשת אחרי מות: האם יש תעודת ביטוח על הישיבה בארץ? / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /בתקופה בה חוגגים את היציאה ממצרים לקראת ההגעה לארץ היעודה, ושמחים ביציאה מהגלות של זמנינו וכינון הישיבה בארץ עם קום המדינה, עלינו לזכור ולהזכיר את מגמת שיבתנו לארץ הזאת, ואת חובתנו לכונן בה חברת מופת של חיים ערכיים ומוסריים, שבהם יבוא לידי ביטוי ייחודינו הרוחני.
פרשת קדושים: והדרת והאדרת פני הדור הזקן / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /הפסוק: "מִפְּנֵי שֵׂיבָה תָּקוּם וְהָדַרְתָּ פְּנֵי זָקֵן", לא צריך להיתפס רק כציווי אישי הנוגע לקימה בפני זקן באוטובוס. הוא משמיע לנו קריאת כיוון עקרונית הדורשת לכונן יחס של כבוד של כל דור כלפי הדור המבוגר ממנו, יחס שאינו מודד את מידת התועלת של כל אדם, אלא מוקיר את צלם האדם שבכל אחד, את אישיותו וערכו הסגולי הבלתי מדיד.
פרשת אמור: והתמקדת בחיים / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /הכוהנים שנועדו להיות אנשי קודש, המהווים מופת לרבים, נדרשו להתרחק מן המתים, כדי להורות לעם שיש להתמקד בקידוש החיים ובתיקונם, ולא בעיסוק במוות. בכך ניתן להסביר מדוע חוזרים ונשנים אצל הכוהנים האיסורים שנאמרו בתורה לכל עם ישראל: "לֹֽא יִקְרְח֤וּ קָרְחָה֙ בְּרֹאשָׁ֔ם וּפְאַ֥ת זְקָנָ֖ם לֹ֣א יְגַלֵּ֑חוּ וּבִ֨בְשָׂרָ֔ם לֹ֥א יִשְׂרְט֖וּ שָׂרָֽטֶת" (ויקרא כא, ה).
פרשת בהר: אחווה, חירות, שוויון / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /פרשה קצרה זו, רק פרק אחד, מתמצתת במרוכז את תפיסותיה הכלכליות-חברתיות של התורה. ברצוני להצביע על התפיסה החברתית של התורה, כפי שהיא באה לידי ביטוי בפרשה, התפיסה של חירות, שוויון ובעיקר אחווה.
פרשת בחוקותי: שבת שלום ועיר השלום / רונן לוביץ
/ פרשות התורה – ויקרא, רונן לוביץ / אופציונלי /ברכה מוזרה ביותר היא הברכה "שבת שלום" בה אנו מברכים זה את זה בשבת. מה הקשר בין המילה "שבת", המתארת זמן, למילה "שלום" המתארת מצב? ומדוע לא נברך איש את רעהו בברכת "שבת טובה" או "שבת שמחה"? התשובה נעוצה, כמדומני, בעובדה, ששביתת השבת אכן מכוננת מצב של שלום בין גורמים שונים הנמצאים במאבק וביריבות בשאר ימי השבוע.