פוסט 2 – אז איך פונים לח"כ? / תני פרנק
אחרי שדיברנו על כיצד לאתר את חבר הכנסת ה"נכון" למטרת המדיניות אותה אתם מבקשים לקדם, נדבר קצת על איך פונים לחברי כנסת.
לכל חבר כנסת מן השורה ישנם שלושה יועצים פרלמנטריים, תפקיד שהיה מכונה בעבר הלא רחוק "עוזר פרלמנטרי". חבר כנסת המכהן בראשות ועדה סטטוטורית, כלומר ועדה קבועה שמוקמת עם הרכבת קואליציה חדשה, מקבל עוד יועץ פרלמנטרי אחד ובסך הכל ארבעה. יועץ פרלמנטרי הוא משרת אמון ועל כן הוא ממונה על ידי חבר הכנסת עצמו, כאשר תפקידו הוא לסייע לחבר הכנסת במילוי תפקידו. מקובל אצל חברי כנסת לייעד יועץ אחד לתפקיד דובר שמתנהל מול התקשורת ולפעמים גם מנהל את הרשתות החברתיות. יועץ נוסף משמש פעמים רבות כאחראי על הטיפול בכלים הפרלמנטריים – חקיקה, הכנה לוועדות, הגשת שאילתות, הצעות לסדר וכיוצ"ב.
לכל חבר כנסת יועץ שאמון על היומן של חבר הכנסת. למעט חריגים, כמו ח"כ לשעבר בני בגין שהתנהל ללא יועצים וקבע פגישות בעצמו, לא תמצאו חברי כנסת שמנהלים לבדם את היומן שלהם. לכל חבר כנסת עמוד אישי באתר האינטרנט של כנסת ישראל וניתן למצוא שם את כתובת המייל והטלפון בלשכת הח"כ. בהנחה שיענו לכם, תקבלו מענה מאחד היועצים או מתמחים שמגיעים לסייע ליועצים עצמם. ישנם מתמחים רבים שמתנדבים בלשכות הח"כים, לעתים כחלק מחובה סטודנטיאלית שלהם ולעתים כחלק מפעילותם הפוליטית במפלגה לה שייך הח"כ.
אפשר לפנות ישירות לחבר הכנסת עצמו (יש רשימות שמסתובבות עם מספרי הטלפון של הח"כים), סביר שבאופן כזה או אחר תגיעו בסופו של דבר ליועץ שאחראי על הלו"ז. בהנחה שמדובר בפגישה שקשורה לקידום מדיניות, ייתכן ותדברו קודם עם היועץ שעוסק בכלים הפרלמנטריים ומחזיק בדרך כלל את תחום הידע הרלוונטי בלשכת הח"כ. היועצים הם פעמים רבות דלת הכניסה. התייחסו אליהם כשווים לח"כ, הם יוכלו להמליץ לחיוב או לשלילה על פגישה אתכם.
היכרות מוקדמת עם הנפשות הפועלות תמיד יכולה לסייע. אם אתם יכולים למצוא קשר כלשהו לאחד היועצים או לח"כ עצמו דרך גורם שעובד אתכם, נסו להתחבר באופן הזה. גם אם אין לכם קשרים כלל, אל תתייאשו. הכי חשוב – להתמיד. לבקש ולהתעקש, לנדנד בעדינות. חשבו על תמריצים שיכולים לסייע לח"כ להיפגש אתכם. למשל להציע סיור שטח עם קהל רלוונטי שבסיומו הפגישה עצמה. גם מקצוענות חשובה כאן: שלחו ליועצים חומר בתחום העניין של הח"כ, עם נתונים שניתן גם לפרסם בתקשורת.
זכרו להיות גמישים בקביעת המועד. בימי מושב הכנסת, כלומר לא בפגרה, ימים שני עד רביעי הם ימים עמוסים מלאי דיוני ועדות ומליאה. ימים ראשון וחמישי מוקדשים יותר לסיורי שטח או פעילות פוליטית. חשבו מה עדיף ובעיקר תבואו מתי שאפשר. קחו בחשבון שיכולה להיות דחייה וקבלו זאת בהבנה.
בפעם הבאה נדבר על איך מתכוננים לפגישה עם חבר כנסת ומה מטרותיה.