פוסט 3 – פגישה עם הח"כ – There's no second chance for first impression / תני פרנק
נקבעה הפגישה עם חבר הכנסת, ואתם מחממים מנועים. קודם כל – הגיעו מוכנים. זוכרים את המיפוי עליו דיברנו בפוסט קודם? ודאו שאתם מבינים ככל הניתן את האווירה הפוליטית בכלל ושל מפלגת הח"כ בפרט. אם מדברים על כניסה של סיעתו של הח"כ לקואליציה, השתמשו בידע הזה. אם יש סיכוי שהח"כ יתמנה לתפקיד רלוונטי – זכרו להציע את הידע והסיוע המקצועי שלכם לטובת כניסה חלקה לתפקיד.
באופן כללי, חשוב להגדיר מטרות לפגישה עם הח"כ. רוב חברי הכנסת עמוסים ועסוקים, ואם כבר פינו מזמנם עבורכם, הם ירצו להגיע כמה שיותר מהר לשורה התחתונה. רצוי לתת רקע, אבל חשוב מראש להתכונן ולחשוב על "Action items" שתצאו עמם מהפגישה. האם אתם מעוניינים שהח"כ יגיש הצעת חוק? ייזום דיון בוועדה כלשהי? יגיש שאילתה לשר? כל אלה יכולים להיות מטרות הפגישה. אפשר להיפגש גם לצורך היכרות עם הארגון ופעילותו, אך פגישה שתסתיים ללא שורה תחתונה סביר שלא תוליד דבר בהמשך.
כאשר אתם מגדירים את מטרות הפגישה ואת היעדים הקונקרטיים איתם תרצו לצאת לדרך, חשוב שתבואו מוכנים ככל הניתן עם המערכת הפרלמנטרית. אם אתם מבקשים מחבר הכנסת ליזום דיון בוועדה, חשוב להכיר איזו וועדה, מי עומד בראשה ואם יש לכך סיכוי. יש מקרים בהם אפשר ליזום דיונים באותו נושא בכמה ועדות, או להגיש שאילתה לשרים שונים. אם אתם מבקשים לתקן חוק, ודאו שאתם יודעים איזה תיקון נדרש ובאיזה חוק. אם תגיעו עם הצעת חוק מוכנה זה יהיה עדיף, אבל גם לאלה מביניכם שלא מתמחים בכתיבת הצעות חוק, כדאי לפחות להצביע על הסעיף בחוק בו נדרש השינוי.
נסו להבין מראש, ולכל הפחות תוך כדי, מי עוד נוכח בפגישה. בדרך כלל זה יהיה אחד היועצים של הח"כ. כפי שציינתי בפוסטים קודמים, היועצים הם שער הכניסה לח"כ, אך הם גם הדלת להמשך שיתוף הפעולה. ודאו שיש לכם את פרטי הקשר שלהם. גם אם בסיום הפגישה יומלץ לכם ליצור קשר עם ח"כ אחר, חזקו את הקשר עם היועץ שיסייע לכם ליצור קשר עם מי שצריך.
שימו לב לרגישויות הפוליטיות. אין סיבה להסתיר שאתם נפגשים עם חברי כנסת נוספים אם זה אכן המצב, אך ברור שאם כבר הצעתם לחבר כנסת אחר להיות מוביל היוזמה שלכם, חשוב לציין זאת מראש ולוודא שאין סכסוך מוקדם שימנע את שיתוף הפעולה עם הח"כ שאיתו אתם נפגשים. בסוף, האישי הוא פוליטי אבל הפוליטיקה היא בהרבה מקרים אישית.
רצוי כאמור להגיע עם הידע המקצועי ולהעביר אותו באופן מתומצת עם שורה תחתונה, אך זכרו לבוא עם קורטוב צניעות. לא כל הידע אצלכם, וגם אם אתם המומחים לנושא – אתם לא המומחים לכנסת. חברי הכנסת עמוסים ולא תמיד יוכלו לתעדף את הנושא שלכם, וגם אם כן – היו קשובים להצעות אלטרנטיביות. למשל במקום להציע הצעת חוק, לשלב הסתייגות שיציע הח"כ בהליך חקיקה אחר המתנהל כבר בוועדות. לחילופין, ניתן לתקן מדיניות גם באמצעים אחרים, באמצעות החלטות ממשלה, חוזרי מנכ"ל או נהלים פנימיים של המשרד הממשלתי הרלוונטי. גם אם הח"כ לא מכהן בתפקיד רשמי במשרד זה או אחר, הוא יוכל פעמים רבות לסייע להביא לשינוי, באופן ישיר או עקיף.
לבסוף, שלחו סיכום כלשהו לפגישה לטובת המשך הטיפול. אם למייל של הח"כ או ליועץ שאיתו אתם עומדים בקשר. בפוסטים הבאים נפנה זרקור לכלים הפרלמנטריים, כיצד ניתן לעשות בהם שימוש ואיך לקדם את מטרות המדיניות שלכם באמצעותם.