רק חלק מהבעיה
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/332/360.html?hp=1&cat=479&loc=7
קיים צורך דחוף בשינוי מערך הרבנות הציבורית בישראל. צורך זה היה קיים גם לו היה המערך הנוכחי נקי מכל רבב, אך הוא מתחזק ומעצים לאור הסיאוב במערכת
31/1/2012
בסוף השבוע האחרון, חשף העיתונאי קלמן ליבסקינד ב"מוספשבת" של מעריב פרשייה חמורה הקשורה בהתנהלותה של הרבנות הראשית בנוגע לחלוקת תעודות "כושר" לרבנים מקומיים. על פי הפרסום, השתרש נוהג לפיו הרבנים הראשיים מעניקים תעודות "סמיכה" למקורביהם שכלל לא ניגשו לבחינות ההסמכה ואף לקומץ שניגש לבחינות ונכשל בהן.
תעודות אלו, מאפשרות לאותם מקורבים לשמש בתפקידי רבנות ציבוריים שונים, החל מרב שכונה או יישוב ועד לרב עיר.
אין ספק כי מדובר בהתנהלות מסוכנת הגורמת לחילול השם גדול ומנמיכה את מעמדה השפוף של הרבנות הראשית בעיני היצבור בישראל לשפל חדש. אך דומני שהשחיתות היא רק חלק מן הבעיה החמורה שבסיפור המדובר.
קיים צורך דחוף בשינוי האופן שבו מנוהל מערך הרבנות הציבורית בישראל. צורך זה היה קיים גם לו היה המערך הנוכחי צח כשלג ונקי מכל רבב, אך הוא מתחזק ומעצים לאור הסיאוב בו נגועה המערכת.
להעביר את הכוח לקהילות
הטעות היסודית באופן שבו מנוהל מערך רבני השכונות, היישובים והערים בישראל הוא שמדובר במערך של פקידי ממשל ולא מערך של נבחרי ומנהיגי ציבור. הרבנים המקומיים בישראל, נבחרים בדרך כלל בידי גופים שלטוניים המוחזקים בידי פוליטיקאים ועסקנים. זאת בניגוד גמור למנהג שהיה קיים בישראל מקדמת דנא, על פיו הקהילה, והיא בלבד, בוחרת את הרב המכהן בה.
העובדה כי רבני השכונות והערים בישראל נבחרים ומועסקים על ידי משרד הדתות והרבנות הראשית מונעת מהם להיות דמויות משמעותיות עבור הקהילה בה הם מכהנים.
הסיפור הנוכחי עשוי להבהיר את הנקודה. צודק מי שיטען כי בחינות ההסמכה של הרבנות הראשית אינן קריטריון בלעדי לגדלות בתורה. ייתכן אדם שמתאים מאוד לשמש כרב מקומי, אף שלא עמד בבחינות אלו, כשם שייתכן אדם המתאים מאוד לשמש כחבר כנסת אף אם אין לו תואר אקדמי במשפטים, במנהל ציבורי או ביחסים
בינלאומיים.
המצב הרצוי הוא, שהקהילה המקומית היא שתבחר את רבה ו"תמליך" עליה את מי שיימצא מתאים בעיניה, אף אם אין לו תואר או תעודה רשמיים. זאת, בדומה לכל מנהיג ציבור אחר שזוכה למעמדו הציבורי לא מתוקף תאריו ותעודותיו אלא מתוקף ההכרות וההערכה שרוחש לו הציבור.
הדרך היחידה להציל את מערך הרבנות המקומית בישראל היא לשחררו מעול השלטון הריכוזי, לנתקו מן המערך של משרד הדתות והרבנות הראשית ולהעבירו לידי הקהילות. במציאות שבה הקהילה המקומית היא שבוחרת את הרב, תיווצר התאמה בין אופיו של הרב לבין דמותה של הקהילה, תיווצר מחויבות של הרב לקהילתו ולא לעסקנים שמינו אותו ותימנע כל אפשרות למינוי מקורבים ושאר שחיתויות.
רק כך נוכל להציל את כבודה של הרבנות מדמות העסקנות רודפת הבצע שדבקה בה, להרים את קרנה ולהחזירה ליושנה, כהנהגה ציבורית קשובה, נקייה ורלבנטית.
הכותב הוא רב קבוצת יבנה, מרכז את פרויקט "אור חדש" של נאמני תורה ועבודה, לדמוקרטיזציה בשירותי הדת