תקציר הרצאות ומושבי כנס בין בבל וירושלים, נצרת תשע"ז

 

במהלך הכנס תוצג תערוכת הצילומים "פסים, כוכבים ומגן דוד– תרומתה של יהדות ארה"ב ליישוב ולמדינת ישראל" באדיבות תכנית רודרמן ללימודי יהדות ארצות הברית באוניברסיטת חיפה.

 

הרב שלמה ריסקין: הנהגה נשית – האם אשה יכולה לשמש כמורת הלכה או דיינת?
בשיעור נדון במציאות של נשים כמנהיגות רוחניות, וגם כמורות שמלמדות תורה ופסקים – ובוחרות להימנע מתואר של רב או רבה. נעיין בסוגיות הרלוונטיות ונביט גם בהבדלים בתגובות בארה"ב ובישראל, בפרט לאור הפסק החדש של הOU והדיונים הבלתי נפסקים בזרמים השונים מעבר לים ובקהילות השונות בארצנו.

רב שיח: תודעה ישראלית וגלותית והשלכותיה על יחסי הציונות הדתית ויהדות ארה"ב כיום
בהשתתפות ד"ר אביעזר וייס, בקי כספי והרב אשר לופטין,  מנחה – צביקה קליין
התפתחות של תודעה הינה תהליך ארוך, שמתרחש לאורך עשרות שנים ולעיתים אף מאות. מהו תהליך ההתפתחות של התודעה הישראלית ובמה הוא שונה מהתודעה הגלותית ששרתה בקרב היהודים? איפה ישראל נמצאת בחיי היומיום של היהודי האמריקאי, ומה מקומה של יהדות ארה"ב אצל היהודי הישראלי? מה ראוי ללמוד מכל צד של הים, ואיך ניתן לשמר השפעה הדדית שמביעה להתפתחות?  המושב מתקיים בשותפות עם קרן משפחת רודרמן.

הרב ד"ר אורן דובדבני: כשרות קהילתית ומדינית – ההבדלים במבנה ההלכתי של מערך הכשרות בישראל ובתפוצות, עיון בתקדימים הלכתיים
שוק הכשרות העולמי מגלגל כמעט ארבעה מיליארד דולר בשנה. אלו סכומים עצומים. מהפכות מתרחשות כל זמן. אבל מהי כשרות? מוצר מסחרי או שירות ציבורי וקהילתי? האם תחרות מסחרית בשוק הכשרות טובה או מזיקה לכשרות? האם הרעיון של 'כשרות ממלכתית' הוא רעיון שמשיג את מטרתו וקצת על התהפוכות בשוק המזון הכשר בעולם הגלובלי, ביחס למתרחש במדינת ישראל.

שלומית נעים נאור:  ערב תרבות: התחדשות השפה ומעמד העברית ביהדות הגולה ובישראל
בערב מרוכז זה ננסה לעמוד על מקומה של ישראל בספרות העברית לאורך הדורות, דרך קום המדינה ועד ימינו. נחשוף את התודעה הגלותית הטמונה ביצירות מתקופות שונות, ונקרא גם מיצירותיהם של ישראלים החיים באירופה ובארה״ב דרכן נשאל שאלות על תולדות הציונות ותולדותינו.

הרב אשר לופטין: "ברוך שעשני ישראל – על ישראל והגויים" (השיעור יועבר באנגלית)
She'Asani Israel – A Halakhic View The lecture will be  in English
בשיעור נעיין בתקדימים הלכתיים ביחס לברכת "שלא עשני גוי" ולניסוחה החיובי "שעשני ישראל", תוך עיון בשאלות המוסריות והיסודיות שעומדות באמירתה מדי יום ביומו. במהלך השיעור יהיו גם מעט ענייני מחשבה ופילוסופיה יהודית, וגם רעיונות השקפתיים מקוריים.

הרב אשר לופטין: התבוללות וקירוב – המצב בארה"ב: עיון הלכתי בתפיסה סלחנית להתבוללות?
איך עלינו ועל כל קהילה לנהוג עם אלו שבחרו לצאת מדרך התורה? נדון בדוגמאות של שנויים מהותיים בהלכה שמראים על מאמץ לקרב את אלו שבעבר היו מרחיקים. הראשון יהיה אמירת קדיש ושררה בבית הכנסת, השני הוא היחס כלפי הומוסקסואלים בקהילה ובבית הספר, והאחרון הוא היחס כלפי זוגות ומשפחות מעורבות בקהילה בנישואין ובבית הכנסת. המקרה הראשון קיים מימים ימימה, והשניים האחרונים עדכניים יותר ועוד בדיון בימים אלה. דווקא משום כך ניתן מתוך הפערים לחדד את ההבדלים בין הקהילה בארה"ב ובישראל.

רב שיח: היחס לתרבויות חיצוניות והתפיסה העצמית של ההלכה כתרבות – מה בין ישראל לגולה
בהשתתפות הרב ג'פרי פוקס והרב אשר לופטין, מנחה – הרב אביע"ד סנדרס

יהודים מאז ומעולם חיו בתוך תרבויות אחרות. האם עליהם להסתגר או לתרגם את הערכים השכנים להם? איך על ההלכה בישראל להתייחס לתרבויות שרוחשות בתוכה? מה ניתן ללמוד מהשיח ההלכתי כלפי עצמו בדבר הממשק עם תרבויות אחרות, ומה ההשלכות של דיאלקטיקה זו? בשורש הדיון נעוצה שאלת הקהילה מול מדינה עם רוב יהודי, שגם אליה ננסה להתייחס דרך הזווית של תרבויות שכנות וחיצוניות.

נעם אורבך: יחס ישראל והציונות הדתית לקהילות מתייהדות ברחבי העולם- המקרה של יהדות קאיפנג, סין
בשנים האחרונות מתגברת תופעה עולמית – שהחלה במאה ה-19 ולמעשה כמעט מאז ומתמיד – של קהילות מתייהדות. היחס אליהן מצד ישראל נעשה עד כה מבעד לפריזמה קוטבית: אם הם ראויים לעבור גיור אז פועלים במרץ לעלייתם לארץ, ואם לאו אז הם למעשה "לא מעניינים". ספר חדש שיוצא כעת לאור מציג את רוחב היקף  התופעה ומציע התייחסויות חדשות לאתגרים העולים ממנה. כשותף לספר וכותב הפרק על הקהילה המתייהדת בקאיפנג, סין, אציג את הנושא תוך התמקדות במקרה הסיני.

הרבנית ד"ר ג'ני רוזנפלד: בין השופט אשר יהיה בימים ההם, לזמן הזה בארץ ישראל: עיון בפרשה
היסוד של בית דין נעוץ בפרשתנו השבת – משפטים. דרך עיון בפרשה, ובעקבותיו בפרשנות הגמרא וחושן משפט, ננסה להבין בדיוק מה זה בית דין היום – מה סמכותו? מי הם הדיינים? האם דנים דין תורה או פשרה? כיצד נהגו לאורך דורות ישראל בגולה, ומה נהוג היום בישראל? במקביל, אביא גם מנסיוני כמנהלת בית הדין לענייני ממונות שע"י המועצה הדתית באפרת, על דרכי פעולת בית דין כיום ומהם הכיוונים שיוכלו להיפתח בעתיד.

הרב ג'פרי פוקס: עיון בפמיניזם ההלכתי: הלכות נידה כמקרה בוחן 
הוראת ולימוד הלכות נדה ברמה גבוהה עם תלמידות חכמים מוכשרות פתחה דרכים שונות וחדשות לחשוב מחדש על השאלות הללו. אנסה להדגים את הפירות הנאים שהניב לימוד זה, ע"י ניתוח סוגיה מרכזית במסכת נידה שההשלכות ההלכתיות שלה חשובות באופן יוצא מן הכלל. נעיין בדף נ"ז ע"ב וננסה לחשוף את ההשלכות של חידושו של שמואל בדבר "הרגשה".

טיש: כור היתוך ורב תרבותיות: מהם המנהגים היחודיים של כל קהילה ואיך זה יוצר, או מקשה על יצירת תודעה יהודית משותפת?
בהנחיית דביר חדד, הרבנית ד"ר ג'ני רוזנפלד והרב אביע"ד סנדרס
בדור קיבוץ הגלויות הגיעו ארצה עולים ועולות מתרבויות שונות ומקצוות שונים של העולם. המפגש הבין תרבותי היה מעשיר וכואב כאחד. הדור החדש, דור שני ושלישי לעליה, מתמודד עם שאלות של תודעה יהודית משותפת מדי יום ביומו. איך שומרים על זהות אינדיבידואלית של כל תת תרבות במקביל לבניית זהות משותפת לכלל האוכלוסייה? איזה קשיים מתעוררים במסגרת מעורבות מבחינה תרבותית, ואיך ניתן לגשר על פערים מובנים בשיח? ננסה לחשוב בשאלות האלו בשיתוף הקהל במסגרת טיש שיתקיים בערב שבת, לאחר הסעודה וההרצאות.

דביר חדד: יצירתיות הלכתית מבית מדרשם של קהילות עדות המזרח – "מַה הָעֵדוֹת וְהַחֻקִּים וְהַמִשְׁפָּטִים אֲשֶׁר צִוָּה ה'"?
חכמי המזרח, כפי שרבים כבר הצביעו, שימרו מסורת הלכתית מקבילה ושונה מאחותה האשכנזית. גם לאחר המפגש עם האמנציפציה והקולוניאליזם האירופאי, הכלים ההלכתיים שעמדו לרשותם של מנהיגי אותן קהילות היו שונים. בשיעור נבקש לעקוב אחר המשמעויות שיש לכלים אלו עבורנו, וננסה לזהות מה הרבנות הראשית שימרה ומשתמשת בו גם היום. נבקש גם לחשוב מה הרווחים האפשריים שהרבנות יכלה לגרוף לו היתה משתמשת במסורת פסיקה זו יותר, ומה המצב היום בקהילות ארצות צפון אפריקה והמזרח. את העיון נבצע ע"י לימוד בסוגיות סביב תקנות של קידושין וגיטין, ובהן ניתן לראות את הפער בצורה מפורשת למדי.

הרב אביע"ד סנדרס: מחלוקת רס"ג בן מאיר כצוהר למחלוקות המנטליות בשיח ההלכתי בישראל ובארה"ב
נסקור את ההבדלים המנטליים וההלכתיים בין ארצות הברית לישראל בנושאי הלכה. נעמוד על ההתקרבות וההתרחקות בין שני המרכזים הגדולים ונפתח את השאלה האם מחלוקת רס״ג ובן מאיר חוזרת ואיך דואגים שניצחון צד אחד לא גורם להיעלמות של האחר.

רב שיח: פמיניזם יהודי בארץ ובחו"ל – לאן פנינו?
בהשתתפות הר' אביטל אנגלברג, הרבנית ד"ר ג'ני רוזנפלד והרב ג'פרי פוקס, מנחה – ד"ר חנן מנדל
מנהיגות רוחניות, פוסקות, חזניות,  ועוד תפקידים מרכזיים רבים בעולם היהודי נפתחים אט אט עבור נשים. נשים מהוות חלק מרכזי מהקהילה ובימים אלו נדבך זה מהווה נקודת מחלוקת מרכזית בין זרמים רבים בארה"ב ובין קהילות שונות בישראל. מה מחולל את המהפכה הזו ולאן פניה מועדות? מה גורם להבדלים בין ישראל והגולה בהקשר זה? איפה יושבות מובילות המהפכה ומה היקף השפעתן? בשאלות אלו ועוד ידונו המשתתפים.

הר' אביטל אנגלברג: הא לן והא להו- על פסיקה ותעוזה בישראל ובבבל
דרך עיון בתקנות נבחרות מפרק רביעי במסכת גיטין נתבונן בעמדות האמוראים אל מול תקנות תנאים העלולות לסתור דאורייתא. נבחין בגישות השונות בין הבבלי והירושלמי, ובתפיסות העולם שבבסיסן, ביחס לשינויי ההלכה. דרך פריזמה זו, נבחן האם הבדלי הגישות בין הבבלי לירושלמי אז, יכולים לעזור ולתת לנו כלים בהתבוננות בעולם הפסיקה ובהבדלים הקיימים היום בינינו לבין העולם ההלכתי מעבר לים.