עשה לך רב – המודל הקהילתי לניהול שירותי הדת בישראל

 

 

 

אנחנו שמחים לעדכן אתכם בפרטים על מפגש האביב של בית המדרש ליהדות וחברה של מכון שלום הרטמן שיתקיים ביום ראשון, 5 במאי, 15:00-12:30 (כולל ארוחת צהריים) במכון הרטמן, רחוב גדליהו אלון 11 ירושלים.

נושא המפגש עשה לך רב – המודל הקהילתי לניהול שירותי הדת בישראל
פתיחה ולימוד: רננה רביצקי-פילזר, ראש בית המדרש ורכזת לימודי יהדות במדרשיית הבנות של מכון הרטמן
הצגת המודל ודיון: שמואל שטח, מנכ"ל תנועת נאמני תורה ועבודה
פאנל בהשתתפות:
הרבה תמר אפלבאום אלעד, התנועה המסורתית
הרב יהודה גלעד, רב הקיבוץ לביא וראש ישיבת מעלה גלבוע
איתמר לפיד, ממייסדי רשת הקהילות להתחדשות יהודית
מנחה: תהילה נחלון, יו"ר תנועת נאמני תורה ועבודה

עשה לך רב – המודל הקהילתי לניהול שירותי הדת בישראל
לראשונה מאז קום המדינה, לא התחייבה ממשלת ישראל לשמור על הסטטוס קוו הדתי-חילוני בארץ. ההחלטה שלא להחליט בנושא פותחת פתח דיון נוקב ביחסי דת ומדינה ובשאלות כמו מיהו יהודי? כיצד קובעים כשרות? איך ראוי להתחתן?ובתגובת שרשרת לשינוי המערכת הקיימת.
המודל הקהילתי לניהול שירותי הדת בישראל, שפיתח ד"ר הדר ליפשיץ ותנועת נאמני תורה ועבודה מקדמת, מציע אלטרנטיבה חדשנית להסדרת יחסי דת ומדינה בישראל. בבסיס המודל – דמוקרטיזציה של שירותי הדת והעברת הניהול שלהם מהזירה הפוליטית לסמכותן של הקהילות. על פי המודל, הקהילות עצמן הן שיכריעו בסוגיות של שירותי דת, ואילו רשויות המדינה ובהן הכנֶסֶת ובית המשפט העליון יימשכו את ידן מעיסוק בשאלות אלו ויעסקו ברגולציה בלבד.
במפגש נדון בשאלות בסיס: כיצד תוגדר קהילה? מה מקומן של קהילות לא אורתודוקסיות וקהילות חילוניות? מה מקומה של הרבנות הראשית במודל כזה? ומהן ההשלכות של המודל הקהילתי על החברה הישראלית?