לקריאת הכתבה כפי שהופיעה ב ynet לחצו כאן

פורסם:  09.08.16 , 19:31

לקראת ט"ו באב, "יום האהבה" ושיא עונת החתונות, מפרסמים מכון המחקר "סמית" ותנועת "נאמני תורה ועבודה" נתונים על השפעת החקיקה הדתית על קרבת האזרחים למסורת. הממצאים: הישראלים רוצים חיבור ליהדות – אבל לא בכפייה. 61% תומכים בשינוי הסטטוס-קוו

נישואים וגירושין של יהודים ייערכו בישראל על פי דין תורה", קבעה הכנסת בשנת 1953, וביקשה להבטיח כי אזרחי המדינה יינשאו בטקס דתי. 63 שנים לאחר מכן, מתברר כי החטיאה בגדול: סקר שנערך לרגל עונת החתונות, מלמד כי התערבות החוק בעניינים הפרטיים, האישיים והאינטימיים ביותר של בני זוג, עד כדי הכתבת האופי של היום המאושר בחייהם – דווקא מרחיקה אותם מהמטרה, אף שחלקם היו בוחרים בה מרצון – נישואים כדת משה וישראל.

על פי נתוני מכון המחקר "סמית", 80% בציבור משוכנעים כי חוק בתי הדין הרבניים (נישואים וגירושין) מגדיל את היקף הישראלים הבוחרים להינשא בטקס אזרחי בחו"ל. גם 73% מהמסורתיים ו-56% מהדתיים סבורים כך. לאור זאת, 68% תומכים בהכרה מצד המדינה גם בחתונות שאינן דתיות. הסקר, שנערך עבור תנועת "נאמני תורה ועבודה" לקראת "יום האהבה", ט"ו באב – שיא עונת החתונות, המתחדשת בשבוע הבא.

ככלל, 56% מהישראלים מסכימים עם אמירה שלפיה היקף החקיקה הדתית וצורתה כיום מרחיקים את אזרחי ישראל מהיהדות, ועל רקע זה תומכים 61% בשינוי הסטטוס-קוו. עם זאת, הדתיים שבהם אינם מזדהים עם הקביעה, ו-63% אמרו כי אינם רואים את ההשפעה המדוברת של החוק על יחסם של הישראלים לדת ועל מידת קרבתם אליה.

"התנגדות למצב, לא לדת"

אינדיקציה נוספת לכך שהמצב הקיים ביחסי הדת והמדינה מרחיק את האזרחים מהמסורת היהודית, מצאו חוקרי מכון סמית בקשר בין קיום מצוות שנאכפו בחקיקה, לבין אלו שלא. כך, למשל, מרואיינים רבים הביעו תמיכה בביטול החוק האוסר הצגה של חמץ למכירה בפסח, או זה המונע גידול חזירים למאכל, ויחד עם זאת אמרו כי הם נוהגים לצום ביום כיפור.

מנכ"ל "נאמני תורה ועבודה", שמואל שטח, התייחס לממצאים: "הסקר שערכנו שוחט כמה פרות קדושות. ראשית, הוא מוכיח אחת ולתמיד שהתנגדות למצב הנוכחי בתחום הדת והמדינה, אין משמעותה התנגדות לדת. להיפך, רבים ממי שבאמת דואגים לדת, מתנגדים לחקיקה הדתית הקיימת דווקא מתוך דאגה זו. הסקר אף מוכיח באופן ישיר ובאופן עקיף, כי הסדרי הדת והמדינה המעוגנים בסטטוס-קוו אכן מרחיקים ישראלים מהיהדות".

"הגיע הזמן שהפוליטיקאים הישראלים, כולל הדתיים שבהם, ישנו סוף-סוף את ה'דיסקט' ויחלו לשקף את רחשי הלב של רבים בחברה הישראלית, כולל אלה שהמסורת והדת קרובים לליבם, במעשים בכיוון של הסדרה מחודשת של יחסי דת ומדינה.