לקריאת הכתבה כפי שפורסמה באתר mynet בתאריך 04.05.18 / 06:50 לחצו כאן 

אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, בבחירות הקרובות לראשונה תתמודד אישה על תפקיד ראש העירייה בחולון – ד"ר קרן גונן, שהכריזה על כוונתה להתמודד בבחירות לפני כחודשיים.

למן הרגע הראשון היא הבהירה כי היא מתכוונת להביא רוח חדשה, מתוך כוונתה לתת ייצוג הולם לנשים גם בשולחן המועצה. וכל זה למה? עיריית חולון אמנם מתהדרת במספר שיא של מנהלות בכירות באגפיה השונים, כאשר עד לא מזמן ישבה אישה בתפקיד הבכיר ביותר, מנכ"לית העירייה, אך כשמגיעים למועצה התמונה משתנה.צ'פלצקי, קוגן וכהן גדול, השבוע. מאמינות בגישה אחרת | צילום: קובי קואנקס
לאחר שחברת המועצה לשעבר רונה עמרם עזבה את העיר, נשארה בסיעתו של ששון רק אישה אחת, רבקה עדן, המשמשת גם כסגנית ראש העירייה.

בסיעת מצטיינים בחינוך שיושבת באופוזיציה יש חברת מועצה נוספת, נועה צ'פלצקי, וכשיו"ר סיעת 'חולון ביתנו', יוליה מלינובסקי, עזבה את המועצה לטובת תפקיד ח"כית ב'ישראל ביתנו', החליפה אותה שרה כהן־גדול. אל מול שלוש אלו, בולט רוב גברי במועצה עם לא פחות מ־27 חברים.

"'מה את מבינה' – לא מרתיע אותי"

"אנחנו מביאות קול אחר למועצה, שיח יותר מכיל, מקבל ולא מתלהם", אומרת צ'פלצקי. "יש חברי מועצה שמרשים לעצמם לצעוק, לקלל ולהשתולל כאילו הם במלחמה.

אלו דברים שאני, שרה ורבקה לעולם לא נעשה בישיבה. לא פעם הם מתלהמים ומנסים להשתיק אותי אבל אחרי הישיבה, כשאין קהל, הם מתנצלים".

צ'פלצקי (66) אם לשני ילדים, סבתא לחמישה נכדים. בעלת תואר ראשון במתמטיקה וסטטיסטיקה, בוגרת קורס מנהלים של בר אילן ותעודת הסמכה להוראת מתמטיקה.

ניהלה את חטיבת 'עתידים' במשך עשור וזכתה בפרס חינוך של עיריית חולון על הקמת מעבדת המחשבים הראשונה בעיר ב־1984, אז הגיעו אליה מנהלים מכל הארץ ללמוד את התחום.

למרות זאת, בכל פעם שתציין נתון מתחום החינוך בישיבות המועצה ימהרו חברי מועצה רבים להשתיק אותה במשפט הנצחי: "מה את מבינה?".

"אני משתדלת לא להיגרר לשיח כזה, אבל עם כל הכבוד, אני יודעת הרבה על תחום החינוך בכלל ובחולון בפרט ולמרות שיש להם אליי הרבה הערכה כאשת חינוך, כשזה מגיע לתחום הזה ממהרים לומר לי 'לכי תלמדי', אולי בגלל שוועדת החינוך נמצאת בידי הקואליציה".

מרבית הנשים בפוליטיקה החולונית מגיעות מתחום החינוך, המצב הזה כמעט ולא קיים אצל הגברים.

"אני מגיעה מסיעה של חינוך, יו"ר הסיעה, עזרא סיטון, הוא מורה שתרם רבות למורים במסגרת הסתדרות המורים אז רציתי לסייע לו וכך הגעתי לתפקיד.

"אני חושבת שיש הרבה פוליטיקאים שהחיים הובילו אותם למקום הזה, אבל כשאתה בא מחינוך אתה מסתכל על דברים אחרת, עם כל הכבוד לכל אנשי העסקים צריך במועצה גם אינטליגנציה רגשית וזה סוד ההצלחה שלי".

גם חברת מועצת העיר וסגנית ראש העירייה, רבקה עדן (70), הגיעה למועצה על תקן אשת חינוך. עדן אם לשלושה ילדים, סבתא לשישה נכדים, בעבר היתה קצינת משטרה שעבדה עם בני נוער, כשהפכה לאם פנתה לתחום החינוך ועבדה כיועצת חינוכית ועובדת סוציאלית.

כיום היא עצמאית ועוסקת בהנחיית סדנאות לפיתוח עובדים ומנהלים. את עבודתה במועצה היא עושה בהתנדבות והיא הגיעה אליה לאחר שהיא דנה עם ששון על הקמת מרכז מאור לטיפול בילדים בעלי קשיי לימוד.

"אני ומוטי חברים מילדות ושוחחנו על הקושי של משפחות מסוימות לתת מענה לילדיהם המתקשים ומשם נוצר הרעיון, כשזה הצליח מוטי הציע לי להצטרף למועצה ואני הבנתי שמבפנים יש לי אפשרות לעזור ולסייע לילדים, שזאת אוכלוסייה שאני מאוד מחוברת אליה".

לא חששת להיכנס לעולם הפוליטיקה?

"בתחושה שלי זה לא פוליטיקה, אני אשת טיפול וכל מה שאנחנו עושים זה מתוך צרכים אישים ולי זה התאים. עיריית חולון יוצאת דופן בכמות המנהלות שיש בה, נכון שבמועצות מקומיות יש פחות נשים אבל זה גם עניין חברתי אצל הנשים עצמן.

"למרות התהליך המשמעותי שנשים עוברות תמיד יש להן קונפליקט בין קריירה למשפחה, זה נושא שהוא עדיין לא פתור אלא תהליך סוציולוגי שהנשים בעצמן עוברות.

"פעם היתה פחות מודעות אבל גם היום זה דורש סדר עדיפויות אחר. אני מאמינה באנשי מקצוע וכחברי מועצה אנחנו חייבים לתת להם לעשות את העבודה שלהם, אני לא אוהבת את ההתלהמות שיש לפעמים במועצה, זה בסדר שיש דעות שונות אבל לפעמים רמת השיח נמוכה וזה מוגזם. ברור שאשמח לראות עוד נשים במועצה כל עוד הן מוכשרות ויודעות את התפקיד".

ספק אם נראה עוד חברות מועצה בקואליציה בה יושבת סיעת ש"ס שלא מצרפת נשים לשורותיה.

"אני יודעת שמוטי מאוד שמח שיש נציגות נשית במועצה. כשרונה עזבה נכנס במקומה גבר כי זה היה סדר הרשימה. לגבי ש"ס, עם אמונה אי־אפשר להתווכח".

רבקה עדן. לא פולטיקה – טיפול  | צילום: קובי קואנקס
רונה עמרם־נתיב עזבה את המועצה לפני כשנה וחצי עקב מעבר דירה ליישוב אחר, אך לא הסתירה את חוסר שביעות רצונה מהרכב המועצה.

"מועצת עיר בכל עיר תמיד מורכבת מגברים ממקצועות מסוימים, מגילאים מסוימים, ובוא נודה, גם ממוצא מסוים. אלו תמיד גברים 'שבעים', מבוססים ועצמאיים שיש להם פנאי להתנדב.

"למיעוטים ואנשים משכבה סוציואקונומית נמוכה אין פנאי או יכולת להתנדב, ולנשים יותר קשה כי לנו ממילא יש הרבה תפקידים בהתנדבות בחיים, אם זה בבית, בבתי הספר בחוגים ובעוד מקומות".

נתיב ניסתה בעבר להקים ועדה לקידום נשים בשיתוף המועצה, אך לא הספיקה להשלים את המהלך. מי ששותפה לדעתה היא חברת המועצה שרה כהן־גדול (50) אם חד־הורית לארבעה ילדים, סטודנטית למשפטים ומנהלת פרויקטים בחברת בנייה, שכניסתה לתפקיד גם מאששת את התיאוריה שקובעת כי נשים לרוב מצליחות להתקדם כשמפנים להן את הדרך.

ביוני 2016 כשאביגדור ליברמן מונה לשר הביטחון הוא נאלץ להתפטר מהכנסת במסגרת החוק הנורווגי, מלינובסקי הייתה במקום התשיעי ברשימת ישראל ביתנו ואף על פי שבבחירות לא נכנסה לכנסת, ההתפטרות של ליברמן פינתה לה את הדרך. כתוצאה מכך התפנה מקומה בסיעת 'חולון ביתנו' וכהן־גדול נכנסה במקומה.

עם זאת, כשנכנסה לתפקיד נאלצה כהן־גדול לעזוב את מקומה במועצה הדתית, שם הייתה האישה היחידה, ואת מקומה קיבל גבר. "כשנכנסתי לפוליטיקה לקחתי בחשבון את כל ההתנגדויות והקשיים, אני חייבת לציין שהיה שיתוף פעולה עם חברי המועצה הדתית, קיבלו אותי בברכה ובאו בנפש חפצה ולב פתוח, כל מה שביקשתי קיבלתי והיו שיתוף פעולה ושקיפות.

"לפוליטיקה הגעתי עקב שיתוף פעולה של שלוש עמותות שעוסקות בדת, פלורליזם וקידום נשים, 'קולך', 'נאמני תורה ועבודה' ו'שתיל'. הן מלוות נשים בהכשרות וסדנאות ונקווה שבקרוב נראה יותר נשים במועצות כיוון שהיועץ המשפטי קבע שנדרש לפחות 30 אחוז של נשים במועצות מקומיות ואני מקווה שהמהלך הזה יביא לשינוי".

לא בטוח שכהן־גדול תמשיך לקדנציה נוספת כיוון שללא מלינובסקי הסיעה עתידה להיעלם, אך בשנה וחצי האחרונות כהן גדול רכשה ניסיון רב. "זה תפקיד עם אתגר גדול וחששות רבים. הגברים תמיד רוצים לחנך אותנו, את רק מעלה נושא וכבר מנסים להשתיק אותך. הם חושבים שהרקע הצבאי או המגדר מעניק להם יתרון בצורת החשיבה. אני לא מאפשרת למשפט הקבוע 'מה את מבינה?' להרתיע אותי".

"אף על פי כן ולמרות הכל"

מי שמתכוונת להוכיח את זה היא בעיקר ד"ר גונן, האישה הראשונה שמתמודדת לראשות העיר חולון ומתכוונת לקחת את זה בהליכה, על עקבים.

גונן, אם חד־הורית לילדה בת 18, דוקטור בעבודה סוציאלית, בעלת תעודה בפסיכיאטריה לגיל הרך, תעודה בניהול בכיר וכיום לומדת טיפול זוגי ומשפחתי. בעבר טיפלה במשפחות במצוקה, מכורים, נוער בסיכון ונפגעי תקיפה מינית, עבדה במרכז 'מאור'.

בשש השנים האחרונות ניהלה את מרכז 'מטרה' בחולון ועזבה לאחרונה כיוון שלא יכלה להתמודד לראשות העיר כשהיא עובדת עירייה. "את רוב העשייה המקצועית שלי עשיתי אחרי הגירושים, מבחינה אישית אני תמיד הולכת כנגד כל הסיכויים ועובדת קשה על מנת להשיג את המטרות שלי.

"בתחילה היו לי לא מעט חששות, גם קיבלתי 'המלצות' מנומסות לא להתקרב לעולם הפוליטי, אמרו שאחווה דברים לא פשוטים, שיתקפו אותי אישית ושאספוג השמצות סביב הנשיות שלי, אבל החלטתי שלא אתן לאף אחד להגביל את החלומות שלי".

את חושבת שהציבור בחולון מוכן לראשת עיר?

"בטח. אנשים מצפים לרוח חדשה וניהול שונה. היכולות שלנו כנשים הן לא פחות ואפילו יותר מגברים. אני אמא, אני מגיעה ממקום שמבין צרכים של תושבים ואת כל המערכות הציבוריות שאני בעצמי מתמודדת איתן.

"הרי בדרך כלל אנחנו הנשים מתמודדות עם כל המערכת הציבורית, אנחנו רצות, סוגרות פינות ומסדרות טפסים, אז למה אין ייצוג הולם שלנו גם במועצה? נשים נרתעות להיכנס לעולם כוחני של פוליטיקה אבל אנחנו מביאות אליו ערך מוסף".

יש שיחשבו שאת דווקא מנצלת את היותך אישה לקידום הקמפיין.

"אני בחרתי לעשות מעשה שלא מעט אנשים לא מבינים כיצד אני עושה אותו. עזבתי מקום עבודה, ויתרתי על הכנסה מסודרת, למרות שיש בי כאם חד־הורית פן מאוד הישרדותי.

"למה? כי אני באמת מאמינה בעצמי וביכולות שלי. בחולון יש סיסמה ישנה שאומרת 'אף על פי כן ולמרות הכל', והיא מאוד מייצגת אותי".