פרידמן: מוכן לבטל מינוי 15 הדיינים

 

מזוז הנחה את הממשלה לבטל את המינויים לבתי הדין הרבניים, בשל פגמים בהליך
היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הנחה את שר המשפטים דניאל פרידמן, לבטל את מינוי 15 הדיינים שמונו בישיבתה האחרונה של הוועדה למינוי דיינים. זאת בשל הפגמים במינויים. כך אמרו אתמול גורמים בכירים במשרד המשפטים. פרידמן מסר שהוא מוכן לבטל את המינויים.

מאת יובל יועז

החלטת מזוז התקבלה לקראת המועד שבו נדרש משרד המשפטים להשיב לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד מינוי 15 הדיינים, ולאור העובדה שחלק מהדיינים שהתמנו אינם מחזיקים ב"תעודת כושר דיינות" לרב. נימוק שני של מזוז לביטול המינויים הוא, שבהליך המינוי בוועדת המשנה לוועדת המינוי לא נרשמו פרוטוקולים. המינויים עוררו סערה ציבורית לאחר שהתברר ש-12 מ-15 הם נציגי המגזר החרדי, בשל הרוב של נציגי החרדים בוועדה.

מלשכת שר המשפטים נמסר שעמדת השר, כפי שתוצג בבג"ץ, היא שאמנם אפשר להתמודד עם הטענות הפרוצדורליות שהועלו בעתירות, אבל ייתכן שהליך זה יהיה ממושך יותר מדיון מחדש בוועדה למינוי דיינים. עקב כך, השר ישאיר לשיקול דעת בג"ץ את הבחירה בין שתי האפשרויות, והוא איננו רואה כל בעיה בקיום דיון מחודש. מחר אמור להתקיים דיון מסכם בין פרידמן למזוז בעניין.

הוראת מזוז היא מהלומה לש"ס ויהדות התורה, שהחשיבו את מינוי הדיינים כאחד מהישגיהן המרכזיים בשנים האחרונות. מינוי הדיינים – 12 חרדים מ-15 שנבחרו בסיבוב הראשון – הוא פרי עסקה שבושלה לאורך כמה שנים בין המפלגות החרדיות. היו מעורבים בה לפרטי פרטים פטרוניהן, הרב עובדיה יוסף והרב יוסף שלום אלישיב.

בש"ס מדגישים, עם זאת, שההערות של מזוז מתייחסות בעיקר להיבטים טכניים, כמו העובדה שרוב המועמדים שנבחרו אינם בעלי "כושר" – כלומר הסמכה – בתוקף.

"כל הליקויים, אם היו, הם באשמת המפד"ל, שפעלה בחוסר תום לב", אמר השר אלי ישי, יו"ר ש"ס וחבר הוועדה למינוי דיינים. בש"ס וביהדות התורה האשימו את המפד"ל בהכשלת הליך המינוי והפנו אצבע מאשימה להנהלת בתי הדין, המזוהה עם המפד"ל ואמונה על כתיבת הפרוטוקולים והארכת "כושר" הדיינים.

הגופים שעתרו נגד מינוי הדיינים – ארגון רבני צהר, אמונה, לשכת עורכי הדין, המרכז לפלורליזם יהודי וארגוני נשים נוספים – בירכו על החלטת היועץ המשפטי, אך הוסיפו כי כעת נותר לדאוג שהמינויים ישקפו את מגוון הדעות, ולא רק עמידה בכללים טכניים. ארגון צהר קרא לפרידמן "לנצל את ההזדמנות שנתן בידו היועץ כדי למלא את תפקידו למען האינטרסים הציבוריים של ישראל ולא מתוך מניפולציות פוליטיות".

לקראת הליך המינוי המתוקן, בארגון צהר קראו למנהיגות החרדית "לשקול מחדש מינויים של דיינים שגם הולמים את התפקיד והמעמד וגם מייצגים את מגוון השיטות ההלכתיות". השר אלי ישי אמר, כי אין בדעתו להיענות לקריאה, או, כלשונו, "לרקום דילים" עם הארגונים.