בן ששון: לשבור את המונופול של הרבנות על הגיורים

 

 

מאת שחר אילן


יו"ר ועדת החוקה בכנסת, ואחד מחברי הכנסת הדתיים הבולטים, אמר כי היוזמה להנהיג גיורים בבתי דין פלורליסטיים היא ברוכה
יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת ח"כ מנחם בן ששון (קדימה), מבכירי חברי הכנסת הדתיים, קורא לשבור את המונופול של הרבנות הראשית על ענייני גיור ונישואים. בן ששון אמר את הדברים בעקבות הפרסום ב"הארץ" על הקמת פורום הגיור הפלורליסטי, קואליציה של ארגונים שיפעילו בתי דין לגיור שיתחרו ברבנות הראשית, ובין היתר יפעילו גיור חילוני וגיור אורתודוקסי עצמאי.

"אני חושב שהמונופול של הרבנות על ענייני נישואין וגיור והמונופול של בתי הדין הרבניים על גירושים מחייב תיקון", אמר בן ששון. לדבריו, אסור להשאיר את הגיור בידי בתי הדין לגיור של הרבנות, כי התוצאה היא שיעור גיור נמוך. "לדעתי, היוזמה להנהיג גיורים בבתי דין פלורליסטיים היא יוזמה ברוכה", אמר בן ששון. הוא הדגיש שהוא תומך לא רק בגיור אורתודוקסי עצמאי וליברלי, אלא גם בגיור של זרמים אחרים ביהדות. "אין לאורתודכסים בעלות על סגנון החיים", אמר. גיור, לדבריו, צריך להתבצע לפי הכלל ש"מי שמגיע ורוצים להתגייר מגיירים אותו".

הבוקר פורסם ב"הארץ", כי השדולה החילונית בכנסת ושורת ארגונים פלורליסיטים מכל הזרמים ביהדות החליטו בשבוע שעבר על הקמת קואליציית בתי דין לגיור שאינה קשורה לרבנות הראשית. השאיפה היא שהקואליציה החדשה, שמרכז ארגון "פנים", תכלול שני סוגי גיור שאינם קיימים היום בישראל: גיור חילוני וגיור דתי-לאומי שאינו קשור לרבנות הראשית. זאת, בנוסף לבתי הדין לגיור של התנועה הרפורמית והתנועה הקונסרווטיווית שפועלים כבר שנים ארוכות ומגיירים כ-300 איש מדי שנה. הגיור של בתי הדין החברים בקואליציה לא יאפשר להתחתן באמצעות הרבנות, אבל על פי החלטת בג"ץ, משרד הפנים יהיה חייב לרשום את המתגיירים כיהודים במרשם התושבים.

אחד החידושים העיקריים בהקמת הקואליציה, היא השותפות של "נאמני תורה ועבודה", גוף אורתודוקסי מתון, בפורום שמכיר בגיור רפורמי, קונסרווטיווי וחילוני. מנכ"ל תנועת "נאמני תורה ועבודה", יונתן בן הארש, אמר בדיון האחרון של פורום הגיור הפלורליסטי, כי תנועתו מתכוונת להקים בתי דין עצמאיים לגיור ולעשות זאת "בשיתוף פעולה הדוק עם עוד שני ארגונים: 'מבוי סתום' ו'קולך'".

במסמך ההקמה של "פורום הגיור הפלורליסטי" מוסבר כי "300,000 מהעולים שהם זכאי חוק השבות, אינם מוכרים בישראל כיהודים ברישום האוכלוסין. רובם התערו בארץ וכרתו עמנו ברית גורל, אך אינם מתקבלים על ידינו לעם היהודי עם כל המשתמע מכך: שלילת זכויות אזרחיות, ניכור ודחייה". עוד טוענים הארגונים החברים בפורום ש"ההזדמנות שקיבלה הרבנות הראשית בישראל מהמדינה, לתת מענה לאתגר הגיור בישראל מוצתה. נוצר הכרח להפקיע ממנה את המונופול".