הקצנה בחינוך הדתי: הפרדה בין בנים לבנות

 

 

דוח חדש חושף: עשרות בתי ספר ששילבו בעבר בנים ובנות החלו כעת להפריד את הכיתות. "תהליך מדאיג של השתקה מצד משרד החינוך"

17/8/2011 

הציבור הדתי-לאומי מגוון מאוד וכולל זרמים רבים. יש בו כאלה שתומכים בהפרדה מגדרית בבתי הספר, ויש ציבור רחב אשר מתנגד להפרדה זו ומעדיף שהבנים והבנות ילמדו ביחד. עם זאת, נראה כי ההקצנה של החינוך הממלכתי-דתי צוברת תאוצה: מחקר חדש חושף כי עשרות בתי ספר יסודיים דתיים, ששילבו בעבר בנים ובנות, הפרידו בשנים האחרונות את הכיתות.

 

תנועת "נאמני תורה ועבודה" ערכה לאחרונה מחקר מעמיק שבו השתתפו 75 בתי ספר יסודיים המשתייכים לחינוך הממלכתי-דתי.

תחילה פנו אנשי התנועה למשרד החינוך וביקשו לקבל את נתוני ההפרדה המגדרית בבתי הספר. למרות חוק חופש המידע, המחייב את הרשויות לפרסם מידע בעל אופי ציבורי, סירבו אנשי המשרד למסור את המידע וטענו כי אין בידיהם נתונים מתאימים.

אך בתנועה לא ויתרו: עורכי המחקר פנו באופן עצמאי לעשרות בתי ספר דתיים וקיבלו מהם מידע אודות ההפרדה המגדרית. מהנתונים עולה כי ב-16 בתי ספר מתוך ה-75 שנבדקו בוצעה הפרדה מגדרית בעשור האחרון. במרבית המקרים ההפרדה נעשתה בחמש השנים האחרונות. בנוסף לכך, בשבעה בתי ספר נוספים אמורה להתבצע הפרדה בשנת הלימודים תשע"ב או תשע"ג.

אנשי התנועה לא הצליחו לאתר ולו מקרה אחד שבו חל שינוי הפוך, כלומר שכיתות מופרדות הפכו מעורבות. בחלק מבתי הספר היסודיים נאסר על הבנות לרקוד באור, וברבים מהם נאסר עליהן ללבוש מכנסיים. ההפרדה המגדרית בבתי הספר חובקת אזורים רחבים ברחבי הארץ ולא מאפיינת מקום מסוים.
תופעה ארצית רחבה

בתי הספר שביצעו הפרדת כיתות בשנים האחרונות הם "עקיבא" בבת ים, "שילה" בהוד השרון, "הרא"ה" בכפר הרא"ה, "נועם תושיה" בכפר מימון, "שילה" בכפר סבא, "מוריה" בכרמיאל, "שפיר" במועצה אזורית שפיר, "שילה" בקריית אונו, "משואה" בקריית גת, "שבט סופר" ו"חוני המעגל" בחצור הגלילית, "נעם המאירי" בלוד, "הרא"ה" ו"שלום" ברמת גן, "מורשת מנחם" בגבעת שמואל ו"מורשה" בפתח תקווה, שם מנסה משרד החינוך לכפות על ההורים את ההפרדה.

בשנה האחרונה נכנסו גם שלושה בתי ספר מופרדים של הזרם החרדי-לאומי לתחום אחריותו של מינהל החינוך הדתי. מהלך זה עורר ביקורת רבה בקרב אנשי חינוך דתיים בשל החשש כי יוביל להקצנת תוכני הלימוד במערכת החינוך. "מגמת ההפרדה בחינוך היסודי הממלכתי-דתי היא תופעה ארצית רחבה וברורה, המובלת במקרים רבים בניגוד לדעת הרוב

ובשמו של'שלום בית', הבא לרוב רק לטובתו של צד אחד", אמרו אתמול בתנועת "נאמני תורה ועבודה".

"יש כאן תהליך מדאיג של השתקה מצד משרד החינוך". מעבר לנושא הערכי, ההפרדה גם מגדילה באופן משמעותי את התקציבים הנדרשים לבתי הספר, זאת מאחר שהמגבלות המגדריות מאלצות פתיחה של כיתות נוספות. "סך המשאבים מצומצם וצריך לשמור על איזונים כדי שמשאבים רבים מדי לא יעברו למקום אחד", אמר אתמול אבי קמינסקי, יו"ר איגוד מנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות.

ממשרד החינוך נמסר: "המשרד איננו מכיר את הנתונים שהוצגו. המדיניות של הנהלת החינוך הממלכתי-דתי היא לתת מענה למגוון רחב ביותר של אוכלוסיות המעוניינות להשתלב במערכת חינוך זו, זאת מתוך רצון ואמונה שיש לאפשר לכל תלמידי ישראל להשתלב ולהשתייך לחינוך הממלכתי-ציבורי בישראל ". 


http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/271/580.html?hp=1&cat=402&loc=64