נסגרה החקירה נגד מחברי "תורת המלך"

 

 


 


 http://www.haaretz.co.il/news/law/1.1717815 


  


לדברי נציג הפרקליטות, הוחלט לסגור את התיק בשל היעדר ראיות: "קשה להגיע למסקנה חד משמעית כי מטרת מפרסמו היתה להסית לגזענות דווקא"


28.05.2012  


פרקליטות המדינה הודיעה אחר הצהריים (שני) כי החליטה לסגור את התיקים הפליליים נגד מחברי הספר "תורת המלך", הרבנים יצחק שפירא ויוסף ירמיהו, ו"נותני ההסכמות" לספר, הרבנים דב ליאור ויצחק גינזבורג, בשל היעדר ראיות. הספר, שפורסם ב-2009, מוגדר על ידי מחבריו כ-"דיון הלכתי בתנאים בהם מותר להרוג גוי".


במכתב שכתב עו"ד שלומי אברמזון מהפרקליטות לגורמים שהגישו תלונות בעניין הוא כותב כי "היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין החליט לסגור את תיק החקירה בשל היעדר ראיות מספיקות ברף הגבוה הנדרש במשפט פלילי".


בעניין עבירת ההסתה לגזענות, החליט וינשטיין כי אין די ראיות להעמדת המחברים לדין פלילי בשל הקושי לקבוע כי הפרסום נעשה דווקא מתוך מטרה להסית לגזענות, כפי שמחייב החוק. לדבריו, "הפרסום האמור אמנם כולל תכנים קשים שיש בהם לכאורה כדי לענות על הגדרת "גזענות" שבחוק. ואולם, אין להתעלם מהעובדה כי מדובר בציטוט ובדיון במקורות הלכתיים במתכונת של "ביאור הלכתי"… אין דומה פרסום בעל תוכן גזעני, המעיד על עצמו ללא קושי כי מטרת מפיצו היתה להסית לגזענות, לפרסום ספר בן 230 עמודים, המאגד בתוכו מקורות הלכתיים מגוונים והמקיים דיון הלכתי בסוגיות שונות, אשר קשה בענייננו להגיע למסקנה חד משמעית כי מטרת מפרסמו היתה להסית לגזענות דווקא".


הרב דב ליאור בדיון בכנסת, ארכיון. צילום: אמיל סלמן


עוד כתבות בנושאמסתמן: מחברי "תורת המלך" לא יועמדו לדין 24.05.2012 | 21:21מה עשה כותב "תורת המלך" בכנס באוניברסיטה העברית? 13.12.2011 | 11:26


טקסט לגיטימי או הסתה לרצח? ספרו מה דעתכם על "תורת המלך" בפייסבוק


עוד נטען כי גם בנוגע לעבירת הסתה לאלימות סבר וינשטיין כי קיים קושי להוכיח ברף הנדרש בפלילים את יסודות העבירה. "הספר כתוב בצורה כללית. מופשטת ולא קונקרטית, ואין בו קריאה לביצוע מעשי אלימות". עוד הוא קובע כי "הדברים ראויים בעיני וינשטיין לכל גינוי והוקעה, אך ההתייחסות השלילית לספר ראויה להיעשות במישור הציבורי, כפי שאכן נעשה, מיד לאחר היוודע דבר פרסומו".


עו"ד עינת הורביץ, מנהלת המחלקה המשפטית במרכז הרפורמי לדת ומדינה, שהגישה את הבג"ץ בנושא, תקפה את סגירת החקירה: "ההחלטה שאין שום עבירה על החוק בפרסום הספר תורת המלך מעידה על ניתוק גמור מהמציאות הישראלית. ההחלטה המנומקת באריכות, כוללת את כל התפלפלויות הרבנים, אך משמיטה כל התייחסות לזהותם של מחברי הספר – רבנים מחנכים בישיבה ביצהר שתלמידיה מעורבים תדיר באירועי 'תג מחיר' ואירועי אלימות אידיאולוגיים אחרים. ההחלטה יוצרת דין חדש, שלא אליו התכוון המחוקק, ולפיו רבנים בישראל יהיו חופשיים להסית לאלימות ולגזענות בלא מורא החוק. אין ספק שזו החלטה חמורה הן מבחינת שלטון החוק והן מבחינת המשמעויות של עליונות הרבנים על פני החלטות המחוקק הריבוני בישראל. בכוונת המרכז הרפורמי לדת ומדינה להגיש ערר ליועץ המשפטי על מנת שישנה את החלטתו, ואם לא תהיה ברירה נחזור ונפנה לבג"ץ".


מתנועת נאמני תורה ועבודה נמסר בתגובה להחלטת וינשטיין כי "אנו גאים במערכת המשפט של מדינת ישראל אשר הבינה מצד אחד את הבעייתיות הרבה שבספר ואת חומרת הדברים הכתובים בו, ומאידך הבינה שראוי לטפל בסוגיות שכאלו במישור הציבורי חינוכי ולא בזירה המשפטית. בהתאם לתפיסה זו תנועת נאמני תורה ועבודה מוציאה השבוע חוברת הדרכה לנוער העוסקת בשאלת היחס לגויים. חוברת זו מהווה תשובה חינוכית וציבורית לספר תורת המלך ואנו מאמינים כי זו היא הדרך הנכונה לפעול כנגד מגמות ההקצנה הבאות לידי ביטוי בספר תורת המלך"


מארגון "לעולם אדם" נמסר כי "מדובר בהחלטה שדגל שחור מתנוסס מעליה. הספר 'תורת המלך' הוא ספר הסתה לרצח חפים מפשע ומהווה תשתית ערכית למבצעי פעולות תג מחיר. הספר כותב שחור על גבי לבן כי יש לרצוח תינוקות גויים שמה יגדלו "מקולקלים" ויהיה צורך להורגם. ההחלטה שלא להגיש כתב אישום מהווה הסכמה של המדינה לדברי הסתה פרועה לרצח. דמם של חפים מפשע שייפגעו כתוצאה מהסכמה זו יהיה על ידיו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין".


לדברי עו"ד הרב גלעד קריב, מנכ"ל המרכז הרפורמי לדת ומדינה, "היועמ"ש קבר בקבורת חמור את האיסור על הסתה גזענית והפך אותן לאות מתה בספר החוקים הישראלי. כל אדם שעיניו בראשו ומצפון בנפשו אשר קרא את הספר מבין כי מדובר בהסתה גזענית איומה ומסוכנת. לכן, יש לתמוה על קביעת היועמ"ש שלא ניתן להוכיח את כוונת המחברים להסתה. די לחשוב מה הייתה תגובת ישראל לפרסום ספר באירופה העוסק בהלכות הריגת יהודים ולהחלטת הרשויות לא לעשות דבר בעניין".


פרופ' אסא כשר, שנמנה על קבוצה שעתרה בחודש שעבר לבג"ץ בדרישה להעמיד לדין את מחברי הספר, אמר בשבוע שעבר ל"הארץ" כי "אני מכבד הרגישות שיש למערכת המשפטית לחופש הביטוי, אך אני לא שותף לצורה שבה מוגבל אצלנו חופש הביטוי כשמדובר על סכנת מוות. צריך להפיק לקחים מרצח רבין בצורה יותר נמרצת מאשר אנו רואים במקומותינו.


"רבנים שיש להם חסידים, כותבים טקסטים תורניים שתלמידיהם מתייחסים אליהם במלוא הרצינות הדתית ורואים בזה הנחיות מעשיות כלליות. נוצר פה מדרון של דיבורים על מוות, מחשבות על מוות ותוכניות על מוות – רצח. את המדרון הזה ראינו ערב רצח רבין, שם המערכת המשפטיות והחברתיות לא התעשתו בזמן".