אוריאל לדרברג הוא מנכ"ל פעמונים
**************
בעולם שבו הולכת תוחלת-החיים ומתארכת, הרי שהניהול הכלכלי בגיל מתקדם הופך למטלה לא פשוטה. למול תביעות לעזרה כלכלית מצד הדורות הצעירים ולמול עולם דינמי שבו ההתנהלות דורשת למידה מתמדת של הכלים המתפתחים – נדרשת תשומת-לב בנוגע לצורך של בני הגיל השלישי במידע ברור על אודות האפשרות להתנהלות כלכלית יעילה, הצופה לעבר העתיד. אוריאל לדרברג מצביע על הנקודות הדורשות את תשומת-הלב
עקב הארכת תוחלת החיים באופן משמעותי, כפועל יוצא מהתקדמות מדע הרפואה, מהווה כיום תקופת 'הגיל השלישי' את רוב שנות חייו הבוגרים של האדם. במקומות עבודה רבים, אנשים פורשים או מופרשים כבר בשנות ה-50 לחייהם, ואפילו אם הם יוצאים לפנסיה בשנות ה-60 לחייהם – עוד נותרו להם שנים רבות לחיות. שינוי זה בתוחלת החיים דורש שינוי מתאים גם בניהול כלכלת המשפחה.
ההיצע הזמין של פעילויות פנאי, הרצון או הרגשת החובה למלא אחר הציפייה לבוא לעזרת הילדים והנכדים וכדומה, משנים באופן משמעותי את מאזן ההוצאות של האדם המבוגר והקשיש.
כדי שיוכלו לפתח יכולת הישרדות כלכלית בעולם חדש זה, עלינו להעצים את בני הגיל השלישי ולתת להם כלים להפנים את הצורך בעריכת שינויים כלכליים.
למול עולם דיגיטלי
עריכת שינוי בכל גיל היא תהליך מורכב בחייו של האדם, וככל שהשנים נוקפות והוא נעשה מגובש יותר בהרגליו – כך קשה לו יותר לשנות את דפוסי ההתנהלות השכיחים שלו. השינויים המתרחשים אצל תינוק, ילד או נער מתקבלים על-ידי הסביבה בשמחה ומלווים בעזרה ובתמיכה מצד בני המשפחה – מה שאין כן בתהליך השינוי וההתאמה שהאדם נדרש לעשות בגיל מבוגר. בפרק זה של חייו עליו למצוא מניעים ומוטיבציה כדי להתמודד עם תהליך השינוי ועם העולם הדינמי שבו הוא חי. כמו כן, בני משפחה וחברים מתקשים לעתים גם הם להכיל שינויים המתרחשים בקרב מבוגרים, דבר המקשה על הפרט ליישם את תהליך השינוי.
רוב בני אוכלוסיית הגיל השלישי החיים כיום אינם מכירים ואינם מודעים די הצורך לשינויים בהתנהלות הכלכלית של משקי הבית, וזאת אפילו אם עבדו קשה לאורך השנים. דוגמה מייצגת לכך היא המעבר הנרחב מעבודה אל מול פקידי הבנק, שאליהם הורגלו בני הגיל השלישי לאורך כל חייהם, לשיטות אלקטרוניות ומקוונות שבהן הם אינם מצויים ומהן הם לרוב נרתעים. זהו אחד הגורמים לפערים בין רמת הידע והמידע שצברה אוכלוסיית הגיל השלישי לבין הדינמיקה הכלכלית הנהוגה כיום.
נוסף על כל אלה, חלק מאוכלוסייה זו חיה בתחושה כי מוטלת עליה החובה לעזור לילדים ולנכדים. לעתים, הם עושים זאת על חשבון רווחת החיים שלהם. בארגון 'פעמונים', אנו נתקלים במקרים שבהם הסבים והסבתות קורסים תחת המעמסה הכלכלית, הנובעת מדרישה ישירה מצד בניהם כי יסייעו להם בכלכלת משפחתם. אלו חוסכים מעצמם – לעתים אף בצרכי הקיום היום-יומי – ומרעיפים על ילדיהם ונכדיהם שפע רב.
שינוי הנובע מידע
איך יוצרים, אם כן, את השינוי?
השינוי נובע מהעמקת הידע. כידוע: ידע הוא כוח. כאשר אדם יודע מה מגיע לו, למה הוא זכאי ומהם הדברים שמפניהם עליו להישמר – ביכולתו לחסוך בהוצאות ולהתנהל נכון יותר מבחינה כלכלית. כדי שאדם יוכל לנהל את כלכלת משק הבית – עליו לגלות אחריות על חייו הכלכליים: לא להסתפק בטיפול בילדים ובנכדים, בבריאות וכו' – אלא לדעת גם מהו מצבו הכלכלי הנוכחי, אלו הוצאות עליו לתעדף מחדש או להצטמצם בהן וכיצד עליו לתכנן את העתיד.
כולנו יודעים כי ילדים הם כוח קנייה ניכר וכי המפרסמים עובדים מול ההורים על הרגש של רצון ההענקה ההורי לילדים. עם זאת, גם אוכלוסיית הגיל השלישי מהווה נתח שוק גדול, ולכן גם היא מהווה כוח קנייה ניכר.
לאוכלוסייה הזאת יש, לכאורה, פחות הוצאות מאשר לזוג צעיר שלו ילדים קטנים. אולי כיוון שהם סיימו לשלם משכנתא ואין ילדים קטנים הגרים בבית – דומה כי כח הקנייה של בני הגיל השלישי גדול יותר. על כן, בדומה לעבודה האינטנסיבית למול הילדים והוריהם, הרי שהמשווקים יוצאים במבצעים, הנחות והטבות מיוחדות גם בעבור האוכלוסייה המבוגרת ומפרסמים לפלח השוק הזה באינטנסיביות שיש להכיר בה.
כח הקנייה של בני הגיל השלישי אכן אינו מבוטל, וזהו אכן זמן שבו יכול להינתן דגש רב על תרבות הפנאי. עם זאת, יש לקחת בחשבון שינויים העתידיים לקרות – לטוב, או, חס וחלילה, לרע. מצד אחד, הרעה במצב הבריאותי של אחד מבני הזוג, צורך בסיוע יום-יומי בעבודות הבית, מעבר לדיור מוגן וכדומה; מצד שני, שמחות במשפחה ובמעגל החברים, כמו חתונות, בר או בת מצווה ואירועים נוספים.
ישנן הוצאות שאינן צפויות, כביכול, אך בהחלט ניתן לצפותן מראש. אחת לחמש שנים, בדרך-כלל, יש להחליף מכשיר חשמלי כזה או אחר בבית – מקרר, מכונת כביסה או מחשב. אנו ב'פעמונים' ממליצים לכל משקי הבית להקצות כ-5% מהתקציב לטובת הוצאות מעין אלו. הדבר נכון שבעתיים בעבור אלו המנהלים משק-בית כבר עשרות שנים – שם הוצאות מסוג זה עלולות להיות גבוהות מהרגיל.
זכויות יקרות-ערך
חשוב במיוחד שאוכלוסיית הגיל השלישי תדע למצות את זכויותיה. נזכיר בהקשר זה כמה נושאים מרכזיים:
ארנונה: אזרח ותיק (זוהי ההגדרה בחוק) אשר הכנסותיו אינן גבוהות מהשכר הממוצע במשק עשוי להיות זכאי להנחה של עד 30% בארנונה. לעתים, יש מהאזרחים הוותיקים שהכנסתם גבוהה מהשכר הממוצע ועדיין הם זכאים להנחה. מומלץ לברר זאת ברשות המקומית. מי שמקבלים השלמת הכנסה נוסף על קצבה מן הביטוח-הלאומי, עשויים להיות זכאים להנחה בארנונה של עד 100%. ההנחה מחושבת בעבור 100 מ"ר מתוך שטח הנכס.
תחבורה ציבורית: בני הגיל השלישי הנושאים תעודת 'אזרח ותיק' זכאים להנחה בתחבורה הציבורית. ברכבת ישראל, ההנחה ניתנת גם עם הצגת תעודת זהות בלבד.
פטור מאגרת טלוויזיה לאזרחים ותיקים: עד לסוף שנת 2013, זכאים מי שהגיעו לגיל הפרישה לפטור מלא מתשלום אגרת רשות-השידור. ההנחה ניתנת באופן אוטומטי, בהתאם לרשימות המועברות מן המוסד לביטוח-לאומי.
הרשויות המקומיות: סיוע לאוכלוסייה זו מגיע גם מהרשויות המקומיות: כל אזרח ותיק בישראל זכאי לפנות למחלקה לשירותים חברתיים (בעבר, 'לשכות הרווחה'), הנמצאת ברשות המקומית אשר בתחום שיפוטה הוא מתגורר, ולבקש סיוע. העובדים הסוציאליים במחלקות לשירותים החברתיים מסייעים לפונים בהתאם לשיקול-דעתם המקצועי ולאפשרויות הקיימות ברשות המקומית. אופי הסיוע ורמתו עשויים להשתנות מרשות מקומית אחת לאחרת, בהתאם להחלטת הרשות..הסיוע ניתן בשני מישורים: טיפול סוציאלי וסיוע חומרי לנזקק.
כמו כן, אזרחים ותיקים זכאים להנחות שונות ומגוונות באתרים ובמופעים, ובלבד שהם נושאים עמם תעודת 'אזרח ותיק'. כך, לדוגמה, ישנה הנחה של 50% בכניסה למוזיאונים, הנחה של 50% בכניסה לשמורות-טבע וגנים לאומיים ועודִ.
לסיכום, חייו של האזרח הוותיק הולכים ומתארכים, ואִתם הולך וגדל גם אתגר השמירה על היציבות הכלכלית. יש לגלות אחריות בנוגע לניהול כלכלת המשפחה, ולבצע את ההתאמות הנדרשות בין ההרגלים שנצברו במהלך השנים ובין הפרק החדש הנפתח עם היציאה לגמלאות.