הליגה נגד השמצה: ישראל מזלזלת ביהדות שלנו

 

 

החלטת הרבנות הראשית לא להכיר באישורי היהדות שמעניק הרב אבי וייס מניו-יורק מסעירה את היהדות האמריקנית. מנכ"ל הליגה נגד השמצה אייב פוקסמן: "איך אתם מצפים שארגיש בנוגע לישראל, כאשר הרבנות הראשית מחליטה מי הוא רב טוב ומי לא?"

לפני כמה שבועות החליטה הרבנות הראשית לישראל לא להכיר באישורי היהדות שמעניק הרב אבי וייס מארה"ב, כמו גם בנישואים ובגיורים שהוא עורך. לטענת הרבנות, ארגון הגג של הרבנות האורתודוכסית האמריקנית (RCA) ביקש מהרב וייס שלא ישתייך לארגון – ועל כן הוא אינו מקובל גם על הרבנות.

הרב אבי וייס עומד בראש קהילת HIR, המכונה "המכון העברי ריברדייל" ואף עמד עד לא מזמן בראש ישיבת 'חובבי תורה'. וייס נחשב לרב אורתודוכסי ליברלי למדי. הוא הרב הראשון שהסמיך "רבות" אורתודוקסיות, המכונות "מהר"ת" (מנהיגה הלכתית רוחנית תורנית), ואף מאפשר לנשים לשמש חזניות בחלקים מסוימים בתפילה. בשנת 2009 הסמיך את הרבה האורתודוכסית הראשונה, שרה הורוביץ – צעד שחולל סערה של ממש בקרב יהדות ארה"ב. מאז הוכשרו עוד כמה נשים ל"רבות", והן משמשות בתפקידי תומכות רבנים בקהילות יהודיות ברחבי ארה"ב.

"מדובר על החלטות שמשפיעות על יהודים מחוץ לישראל". מנכ"ל הליגה נגד השמצה אייב פוקסמן צילום: גטי אימג'ס


ההחלטה של ארגון הרבנות האורתודוכסית גרמה לסערה של ממש בארה"ב, וגררה ביקורת גם מגורמים בישראל. מנכ"ל 'הליגה נגד השמצה' אייב פוקסמן, הנחשב לאחד היהודים המשפיעים בארה"ב, תקף בחריפות את ההחלטה. "אם מדינת ישראל תגדיר מיהו רב אורתודוכסי, סביר להניח שהיא לא תכיר בי ובילדים שלי כיהודים", הוא אמר בהתרגשות לnrg יהדות. "איך אתם מצפים שארגיש בנוגע לישראל? איך ארגיש חלק מעם אחד כאשר הרבנות הראשית מחליטה מי הוא רב טוב ומי לא?"

'הליגה נגד השמצה' עוסקת לרוב במלחמה באנטישמיות, אך לדברי פוקסמן המלחמה בעד ליברליות דתית קשורה לאותו התחום. "אם נרצה להילחם למען יהודים בפולין או בנורבגיה ולדבר על כבוד היהודים, על שחיטה או על ברית מילה – איך נעשה זאת כשיש הפליה של יהודים בישראל? ישראל צריכה קהילה יהודית חזקה שתתמוך בה, אך זה יקרה רק אם יכבדו אותנו, יהודי התפוצות".

אתה נשמע כאילו ההחלטה נוגעת לך אישית.
"כל יהודי שאכפת לו מישראל צריך להתייחס לזה ברמה האישית. ההרגשה היא שמזלזלים בנו. אנחנו רואים זאת כהפליה וכחוסר כבוד לארגונים היהודיים בתפוצות".

יש שיגידו: "מר פוקסמן, תעלה לארץ ואז תביע את דעתך".
"אני מוכן לקבל את הטענה הזו בנושאים כמו ויתורים על שטחים או יציאה למלחמה, אבל פה מדובר על החלטות שמשפיעות על יהודים מחוץ לישראל. הרי זו מדינה יהודית".


מנהיגי העולם היהודי נאבקים עבור ההכרה בו. הרב אבי וייס צילום: איי.אף.פי

 

"רב לא יהיה נאמן?"

יו"ר הנהלת הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי, פרסם השבוע הודעה בדבר הפולמוס סביב הרב אבי וייס. "הרב אבי וייס הוא מנהיג בולט בעולם הדתי-לאומי", ציין שרנסקי בהודעה רשמית שנשלחה מטעמו. "ובפעולות החינוך שלו ובדוגמה האישית היווה השראה לדורות של יהודים. הוא העמיד תלמידים רבים ברוח הפסוק 'כל ישראל ערבים זה לזה', עם מחויבות עמוקה כלפי עם ישראל ומדינת ישראל. מחויבותו ויושרו של הרב וייס אינם ניתנים לערעור, ולכן אני רואה את הפולמוס המתמשך סביב כישוריו כאבסורד".

שרנסקי הוסיף כי הסוכנות היהודית בארץ ובחו"ל תמשיך להכיר באבי וייס כרב: "כיושב הראש של הנהלת הסוכנות היהודית, ברצוני לומר באופן ברור ששליחינו ימשיכו לכבד את הכשרותיו של הרב וייס והמלצותיו, כפי שעשינו בגאווה רבה עד כה".

תמיכה מפתיעה ברב וייס התקבלה גם מיו"ר ארגון רבני 'צהר', הרב דוד סתיו. "אפשר להתווכח עם כל מיני פסיקות של הרב אבי וייס, אבל אי אפשר להתווכח על כך שכאשר הוא אומר על מישהו שהוא יהודי – אזי הוא יהודי", אמר הרב סתיו השבוע. "בענייני גיור וכדומה צריך ואפשר לדון, אבל לא ייתכן שתיפסל נאמנותו של רב המחויב להלכה להעיד על אדם מקהילתו שהוא יהודי".

הרב סתיו, שהתמודד לאחרונה על תפקיד הרב הראשי האשכנזי, אמר אתמול לnrg יהדות כי "ברמה העקרונית, כל רב אורתודוכסי אמור להיות נאמן על בני קהילתו, בלי קשר לדעותיו ועמדותיו". הוא הוסיף כי "כל הצורך בבירור יהדות של אנשים המגיעים מחו"ל וטוענים שהם יהודים מפוקפק מבחינה הלכתית".

לטענתו, מעיקר הדין אין צורך בשום בירור. "כך פסק הרב עובדיה יוסף ב'יביע אומר'. אם אין שום סיבה לחשוב שאדם משקר אז מקבלים את הצהרתו". לדבריו, "כמדינה אין אפשרות לוותר על אישורי היהדות, וטוב שעושים בדיקות שכאלה – אבל יש גבול. האם רב לא יהיה נאמן?"
העמדה לא גובשה סופית
תנועת 'נאמני תורה ועבודה', המלווה את הפרשה מראשיתה, ביקרה גם היא את החלטת הרבנות הראשית: "הדיון בגבולות ההלכה וסמכות הרבנים הוא חשוב וחיוני, אך יש לעשותו באופן שקוף וגלוי. הוצאת רבנים חשובים אל מחוץ לגבולות האורתודוכסיה מחמת טענות שתוכנן לא ידוע אינה הדרך. אנו מקווים שהפרשה תסתיים באופן מכובד שיאפשר דיון אמיתי בסוגיות החשובות שעל הפרק".

אגב, בירור מעלה שטענת הרבנות שלפיה ארגון הרבנים האורתודוכסי האמריקני הוציא את הרב וייס משורותיו אינו מדויק. ראש RCA, הרב אריה מטנקי, אמר לnrg יהדות: "הוא חבר RCA לכל דבר ויש להכיר בו ככזה. אנחנו תומכים בחברים שלנו, ונמשיך לעשות זאת".

הרב מטנקי מציין כי אף גורם מהרבנות הראשית לא פנה אל RCA בצורה רשמית. "הרבנות הראשית החליטה מה שהחליטה בלי להתייעץ איתנו. אנחנו מבינים ומכירים את צפון אמריקה טוב יותר מבחינה יהודית מהרבנות הראשית. אני לא מבקר את הרבנות הראשית, אך הם צריכים לסמוך עלינו".

הרב מטנקי הוסיף כי ארגונו והרבנות הראשית עובדים על מיזם חדש, שמטרתו להביא לכך שכל הפניות בנושא אישורי יהדות והכרה בגיורים יעברו בצורה רשמית דרך המשרדים של הארגון בארה"ב. "במקום שכל פעם יפנו ברבנות הראשית לרב הפרטני, אנחנו נספק את האישור. כך, לא יהיה צורך בדיון אם להכיר ברב הפרטני".

מהרבנות הראשית לישראל נמסר אמש ל'מקור ראשון': "עמדת הרבנות לגבי הרב אבי וייס עוד לא גובשה סופית". עוד אמר גורם ברבנות כי לא היה זוג שניסה להתחתן ולהביא אישור מהרב אבי וייס ונדחה. "אין זוג אשר מה שמפריד בינם לבין החתונה הוא תעודת 'אישור יהדות' מאת הרב אבי וייס". 

 

לכתבה המקורית באתר nrg יהדות