בשנים האחרונות קיבלנו פניות רבות מהורים אודות ספרי לימוד בחינוך הדתי. עיקר הפניות נסובו סביב מקצועות הקודש כמו תורה, הלכה ומשנה, בהם חלק מן התכנים לא איפיינו, לתפיסתנו, את ערכי החינוך הממלכתי דתי: בחלקם לא ניתן מקום לעולמן התורני של בנות, חלק מן התכנים כלל חומר המביא רק עמדות הלכתיות מסוג מסויים, חלק מציגים עולם תמים ומנותק שאינו רלוונטי למציאות ועוד.

מידי שנה משרד החינוך פועל לחידוש ועדכון ספרי לימוד ועל כן יש לבדוק את רשימת הספרים שקיבלתם, עם הרשימה המצ"ב של משרד החינוך.

מרבית תכני הספרים קיימים ברשת ובקלות ניתן להתרשם מתכניהם וצורתם.

כיצד נבחין בין ספרים?

קשה לבחון כל ספר וספר ועל כן אנו מציעים להשתמש בשני מדדים פשוטים יחסית אותם קל למדוד. אנו מניחים כי מדדים אלו יכולים להעיד במידה רבה על תכני הספר כולו:

חומש דברים הפרדה בנים בנותא. מגדר:

האם הספר מראה בנים בלבד או שיש בו איורים של בנים ובנות בצורה שווה.

ב. גיוון משימות:

האם המשימות הינן חד מימדיות- מרבית הספר בנוי מ"שאלה-תשובה" על בסיס שינון וללא גיוון הדורש יצירתיות או מחשבה. או לחלופין, האם המשימות מגוונות- על התלמיד/ה נדרש פעילות מעבר להכרת החומר. גזירה-הדבקה, שאלות המקשרות בין חיי התלמיד לחומר הנלמד, גיוון משימות ושאלות המעודדות חשיבה יצירתית.

_______________________________________________________

מה עלינו כהורים לעשות?

אנו ממליצים להורים לעיין ברשימת הספרים שניתנה ע"י בית הספר ולהשוותה לרשימת הספרים המאושרים על פי משרד החינוך. מצ"ב כאן למטה.

  1. אם הספרים כלל אינם מאושרים – אסור להשתמש בהם כלל.
  2. אם הספרים מאושרים רק למגזר החרדי- כנ"ל. אין להשתמש בהם בחמ"ד.
  3. אם הספרים מאושרים רק לחינוך הדתי – בידקו את החלופות השונות. לשם הדוגמא, ספר עברית לכיתה א' המאושר רק לציבור הדתי, יהיה ככל הנראה  ספר שבו "הולבשו" הדמויות השונות והוא עבר תהליך שבו מוצג לתלמיד רק עולם חרדי לאומי. הספר מאושר בחינוך הדתי על פי החוק, אך כדאי לבדוק חלופות אחרות אשר מציגות בפני התלמיד עולם רחב ואמיתי יותר אשר קרוב למציאות בה יצטרך להתמודד בחייו. הדבר נכון הן ביחס לספרים בנושאים כללים כמו עברית וחשבון והן ביחס לספרי לימוד בתחומי הלכה ויהדות: קיים מגוון וחובתכם לבדוק האם בית הספר בחר בספרי לימוד המציעים עולם רחב או עולם מצומצם.

בכל אלה, אנא פנו בנעם למנהל/ת בית הספר או פעלו דרך ועד ההורים.

לשאלות נוספות אנא פנו אלינו.

לפרטים נוספים על תחום ספרי לימוד- באתר משרד החינוך, לחצו כאן 

רשימת ספרי הלימוד המאושרים לפי משרד החינוך – תשפד – לחצו כאן

לרשימת ספרי עזר בתושב"ע המאושרים לפי משרד החינוך – תושב"ע תשפ"ד

לעמוד הפייסבוק: "פיה פתחה בחכמה- מקומן של בנותינו בחינוך הדתי"

shvilimדוגמא

מט"ח הוציאו סדרת ספרים נפלאה במתמטיקה: הגירסא הרגילה נקראת "שבילים" (מימין). הגירסא המותאמת לציבור החדרי נקראת "מסלולים" (משמאל). כבר בעמוד השער ניתן לראות, את החלפת איורו של איינשטיין באיור של רכבת. הגירסא למגזר החרדי אינה מאושרת למגזר הממלכתי דתי.

כתבות ומאמרים מן העבר:

איזה יומן יש לילד/ה שלי? כתבת צרכנות

חשוב לציין כי רכישה זו אינה תלויה במשרד החינוך, אין בה חובה, ולמעשה היא תלויה בהחלטת כל בי"ס ובי"ס.

על כן, ראוי כי אנו כהורים, נשים לב לתכני הלימוד של ילדינו ובהתאם נפעל יחד עם הנהלת בית הספר, על מנת לבחור את היומן המתאים לילדינו.