כנס אחדות ציוני-דתי – בלי נשים: "כאילו אין נשות הלכה"

 

לקריאת הכתבה כפי שפורסמה באתר YNET לחץ כאן

07.05.18 , 17:40

הרבנים מאוחדים – רק בלי הנשים: ביום חמישי זה יקרה, כנס "עין בעין יראו", המאחד – כך לפי מארגניו – את כלל רבני הציונות הדתית מכל הזרמים, בהצדעה לשבעים שנות המדינה וחמישים שנים לירושלים. בכנס, על פי ההודעות, ידונו בסקירת התפתחות המדינה ועולם התורה הציוני, ו"סביב האתגרים והיעדים הבאים של רבני הציונות הדתית".

אבל בתוך כל האחדות המופלאה הזו נעדר מרכיב ב"עולם התורה הציוני-דתי": אף לא אישה אחת צפויה לדבר בכנס, והוא מיועד לגברים בלבד. למעשה, נשים שביקשו להירשם כקהל דרך המערכת האוטומטית, קיבלו בתשובה אישור על שם "הרב" – ולאחר שהעניין עלה ברשת, נחסמה ההרשמה דרך האתר בטענה ל"עומס". הפונים מתבקשים כעת להירשם "טלפונית, ועל בסיס מקום".

הכנס המתהדר בלוגואים של משרד החינוך ועיריית ירושלים, מאורגן על ידי רבנים מזרמים שונים וזוכה לחסות הרבנים הבולטים ביותר בציונות הדתית. על רקע זה יש מי שמרגישות לא רק מודרות – אלא גם נעלבות: "אני לומדת הרבה תורה מנשים, ואני מאוד מודאגת כאן מכבודן של חברות שלי, תלמידות החכמים – ויותר מזה, מכבודה של התורה שנפגעה כאן", אומרת עו"ד ניצן כספי-שילוני, בראיון לאולפן ynet.

לטענתה, בכנס יעלו נושאים מרכזיים הנוגעים לנשים: "ידברו, למשל, על איך לשתף נשים בבית הכנסת, מה קורה אם נשים יבקשו לשנות את גובה המחיצה; ידברו על סוגיית מסורבות הגט, ועוד מיני נושאים שאני מאוד מתקשה להבין איך רבנים יכולים לדבר עליהם עם עצמם, בלי לשמוע קולות חשובים".

כאשר תלמידי חכמים – נשים וגברים – חוברים יחדיו על מנת להתמוד עם סוגיות הלכתיות מורכבות ורגישות – נוצר שיח משמעותי, ונסללות דרכים הלכתיות חדשות. בלא מעט תחומים אף מורגש יתרונן של נשים לומדות תורה. ברכת תרומתן המבורכת ל"תיקון עולם" ניכרת בכל גוף שבו הן נוטלות חלק: מבית המדרש – ועד למסדרונות בתי הדין הרבניים

כספי שילוני, שבעצמה נרשמה ב"הרשמת מחאה" לכנס אתמול (יום א'), דרך מערכת ההרשמה האוטומטית, לפני חסימתה – אומרת כי "ההדרה הזאת הכתה אותי ואת חברותיי בהפתעה. חשבנו שלכל הפחות רבני הציונות הדתית מכירים ומוקירים את לימוד התורה הנשי.

"יש נשים שלומדות תורה ומשקיעות בתורה המון שנים. חשבנו שלכל הפחות זה עניין מובן מאליו. בדרך כלל אין לרבנים שום בעיה ללמד נשים באולפנות, אין להם שום בעיה ללמד נשים במדרשות, אין להם שום בעיה להיות עם נשים בתנועות נוער – אבל ברגע שנשים מבקשות לשבת ליד שולחן מבקשי ההחלטות, מתעוררת הבעיה".

כספי שילוני מוסיפה: "קראו לכנס הזה 'אחדות' – אבל כל כולו הדרה של נשים המרוקנת את האחדות מתוכן. נעשה כאן מעשה לא מוסרי. אישה שיש לה אולי הרבה מה לתרום במקום כזה, לא יכולה לעשות את זה רק בגלל מינה. הרגשנו את העלבון של החברות שלנו, תלמידות החכמים שלא קיבלו אותן לכנס. נעשה כאן משהו שאנחנו מאוד מקוות שלא ייעשה עוד בעתיד".

הרב איתן אייזמן, מייסד רשת החינוך נועם – צביה וזוכה פרס "יקיר ירושלים", עתיד להשתתף בכנס – והוא לא מבין על מה המהומה: "אני חושב שצריך לשמוח שברוך ה' כל הרבנים של הציונות הדתית, עם כל מחלוקותיהם, הסכימו להתאחד לטובת 70 שנות מדינה בכנס משותף, גדול, ולשים בצד את כל המחלוקות" הוא אומר ל-ynet.

"אנחנו גם יודעים שלחלק גדול מהרבנים, יש מוסדות לנשים והם מגדלים נשים ומטפחים נשים בבתי ספר, אולפנות, מכינות, וברוך ה' הציונות הדתית יודעת לכבד מאוד את הנשים שלומדות היום תורה. כולן גדלו בתוך הציונות הדתית".

הרב איזמן מבקש לחדד: "זה שכנסים של רבנים לא מכילים עדיין נשים, זה לא אומר שלא מכבדים את הנשים. כל חייהם נהגו הרבנים לשבת כרבנים בלבד, ולכן נשים לא היו בחלק מהדיונים המיוחדים שלהם. אנחנו יושבים עימן בכל מיני פורומים אחרים, כך שלא מחרימים אותן ולא מורידים מכבודן. מותר גם לתת לרבנים לשבת כרבנים כפי שישבו בכל הדורות, ודנו בעניינים חשובים ומכובדים – בלי לראות בכל דבר פגיעה בנשים".

על טענת הדרת הנשים מדיונים הנוגעים בהן, אומר הרב אייזמן כי אמנם אינו נמנה על מארגני הכינוס, אך "אני לא רואה שיש שם דיון לשם קבלת החלטות, אלא רק לשוחח ולהעלות נושאים". לדבריו, "זה לא פורום של הרבנות הראשית, זה לא פורום שיקבל החלטות בבתי הדין, וברוך ה' גם בתי הדין עושים עבודה מצויינת ונפלאה – ומותר גם לפרגן לגברים שעושים את העבודה בבתי הדין".

"אני חושב שטוב לרבנים לשבת בפני עצמם", הוא מסכם. "גם הנשים עושות כינוסי נשים, והגברים לא באים וצועקים: למה רק נשים יושבות שם. לא בכל דבר צריך למצוא את האנטי. זה מאוד רחוק מכל הדברים האלה".

מהפקת הכנס נמסר בתגובה: "למרבה הצער, אנשים שונים שכלל אינם קשורים לעולם הרבנות וארגונים בעלי אג'נדה ליברלית קיצונית התחזו לרבנים ונרשמו לכנס, באופן ששיבש את ההכנות לקראתו, חיבל במערכת ההרשמה ולא השאיר בידינו ברירה אלא לבצעה טלפונית בלבד. צר לנו שזו תרבות המחלוקת של אותם 'נאורים' בעיני עצמם"

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מתקצב אירועים שונים, בהתאם לציביון ולאופי הקהילה, תוך שמירה על צרכיה ואורחות חייה של כל קהילה וקהילה. התמיכה לכנס המדובר תיבחן בהתאם לקריטריונים המקובלים".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "הכנס ממומן ברובו על ידי משרד החינוך, כאשר העירייה תומכת בכרבע מתקציבו. הכנס פתוח לנשים וגברים ללא הגבלה ולא מעט נשים כבר נרשמו אליו. עיריית ירושלים תומכת במגוון אירועים וכנסים לכלל המגזרים על פי קריטריונים ובשיתוף פעולה עם משרד החינוך ומשרדים נוספים".

למרות דברי עיריית ירושלים, בירור שערכנו העלה כי גם נשים שהצליחו לעקוף את המערכת קיבלו מההפקה הודעות ביטול של רישומן.

שמואל שטח, מנכ"ל תנועת נאמני תורה ועבודה, אמר בתגובה: "אנו בעיצומו של תהליך ארוך אשר מתרחש בציונות הדתית ביחס למעמדה של מנהיגות נשית ופתיחות לעמדות שונות. הנכון לדעתי הוא לא להחרים ולא לפעול בדרכים של 'הטרלה' שאינה מכבדת, אלא להגיע ולפעול בדרכים של שכנוע והסברה. בדרכים של שיח על ההלכה, חיבורה למציאות וחידוד גבולותיה ואתגריה".