בניגוד להמלצת מזוז:מצגר ישוב לבתי הדין הרבניים

 

מאת יאיר אטינגר ושירות "הארץ"
הוועדה למינוי דיינים דחתה את חוות דעת היועהמ"ש בנוגע לחשדות הפליליים נגד הרב. המשמעות: מצגר ימונה לנשיא בית הדין הרבני הגדול
תגיות: מני מזוז, דניאל פרידמן, יונה מצגר, בית הדין הרבני
פרשת הרב מצגר

הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, ישוב לתפקידיו כחבר בבית הדין הרבני הגדול ובוועדה למינוי דיינים – כך אישרה אתמול (שני) הוועדה למינוי דיינים בראשות שר המשפטים דניאל פרידמן. הוועדה דחתה את חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ואישרה פה אחד את החלטת הרב מצגר להפסיק את השעייתו העצמית מבית הדין הרבני. בעקבות כך, בעוד חודש וחצי ימונה הרב מצגר לנשיא בית הדין הרבני הגדול, במקום הרב הראשי הספרדי, הרב שלמה עמאר.

ארגוני נשים ותנועת נאמני תורה ועבודה, מהאגף המתון בציונות הדתית, ניסו למנוע את כינוס הוועדה בטענה לניגוד עניינים. בפניותיהם לשר פרידמן טענו הארגונים שיש פגם בעובדה ששניים מחברי הוועדה למינוי דיינים, הרב חגי איזירר והרב עזרא בר-שלום, נדרשים להכריע בסוגיה שתקבע מי יהיה נשיא בית הדין הגדול, שבו הם עצמם מכהנים. לדברי תנועת נאמני תורה ועבודה, פרידמן לא מסר תשובה מספקת לפנייתם ובעקבות כך איימו אתמול לעתור לבג"ץ.

התנועה הביעה צער על כך ש"משרד המשפטים לא נענה לדרישתנו לפסול את הרכב הוועדה, והחליט למנות לבית הדין נשיא ללא הכשרה מתאימה, ובנוסף על כך למנות את הרב מצגר, בניגוד לחוות דעתו של מזוז".

הרב מצגר עצמו נמנע מלהגיב להחלטה.

ההשעיה – בעקבות דרישה להדחתו

ההתחייבות של מצגר להשעות עצמו מכהונת דיין בית הדין הרבני הגדול וחבר הוועדה למינוי דיינים באה בעקבות עתירת אומ"ץ בדרישה לחייב את שר המשפטים לפעול להדחת מצגר כפי שהמליץ מזוז באפריל 2006. זאת, למרות שהחליט שלא להגיש נגד מצגר כתב אישום פלילי. לפני כחצי שנה העביר מזוז לשר המשפטים את חוות דעתו, שעל בסיסה החליט פרידמן להעביר לוועדה למינוי דיינים את הדיון בהדחתו של מצגר. באי כוחו של הרב הראשי ויתרו על הזכות לשימוע בפני פרידמן והודיעו שיטענו את כל טענותיהם בפני הוועדה עצמה.

הוועדה איננה מוסמכת להדיח את מצגר מתפקיד הרב הראשי, ואולם בעבר הביעו משפטנים הערכה שמצגר לא יוכל להמשיך בתפקידו זה אם יודח מתפקיד דיין בית הדין הרבני הגדול וחבר הוועדה למינוי דיינים. שר המשפטים פרידמן מסר כי הוועדה למינוי דיינים תתכנס בהקדם האפשרי במגמה להגיע להכרעה בעניינו של מצגר במהרה, ובכל מקרה מינויי דיינים אינם צפויים בזמן הקרוב.

חקירת המשטרה נגד מצגר נפתחה בדצמבר 2004 בעקבות תחקיר טלוויזיוני על אירוח חינם שקיבל מצגר במלון "מצודת דוד" בירושלים, והתמקדה בשלוש פרשות: הראשונה היתה שהייה במלון "פרימה המלכים" ביוני 2003. את התשלום עבור החדר של הרב ואשתו מימנה הרבנות הראשית, ואת התשלום בעבור חדרם של שלושה מילדי הרב מימנה עמותת בית הכנסת "ישורון".

הפרשה השנייה היתה השהייה במלון "מצודת דוד", שבו שהתה משפחת מצגר ארבעה חגים בין אוקטובר 2003 לאוקטובר 2004. במשך אותה תקופה עמדה לרשות הרב דירת שרד בירושלים במימון המדינה, ולפיכך נבחנה הן שאלת ה"מימון הכפול" והתעריפים המוזלים שקיבל בבית המלון, שחלק מהמעורבים בפרשה כינו "תעריף מצגר". הפרשה השלישית נגעה לחוזה השכירות והשהיות במלון "רנסנס" בבירה. בנובמבר 2003 חתם מצגר על חוזה שכירות על דירה בירושלים, כשתכולתו נקבעה רטרואקטיווית מאוגוסט 2003. המדינה מימנה הן את שכירת דירת השרד והן את השהיות במקביל במלון "רנסנס" בירושלים. פרק מיוחד בדו"ח של מזוז הוקדש לשקריו של מצגר בעת חקירתו, ולגרסאות הסותרות שהשמיע.