מחריפה בעיית בתי הספר הפרטיים בציבור הדתי לאומי
10/06/2008 . חגית ששר
וועד ההורים של בית הספר הממלכתי דתי רמות א' בירושלים, השבית השבוע את הלימודים במחאה על ההחלטה לסגור את בית הספר * הטענה המרכזית היא כי ההרשמה לבית הספר בירידה, בעוד ישנה עליה בהרשמה לביה"ס 'נועם' הפרטי * מינהל החינוך בירושלים בתגובה: נקיים דיאלוג נוסף עם ההורים
מחריפה בעיית בתי הספר הפרטיים בציבור הדתי-לאומי
וועד ההורים של בית הספר הממלכתי דתי רמות א' בירושלים, השבית השבוע את הלימודים במחאה על ההחלטה לסגור את בית הספר * הטענה המרכזית היא כי ההרשמה לבית הספר בירידה, בעוד ישנה עליה בהרשמה לביה"ס 'נועם' הפרטי * מינהל החינוך בירושלים בתגובה: נקיים דיאלוג נוסף עם ההורים
השביתו את בית הספר – במחאה על הכוונה לסגור אותו
אתמול (יום רביעי), השבית ועד ההורים של בית הספר הממ"ד רמות א' את בית הספר, שביתת אזהרה בת יום אחד, לאחר שהמנהל החינוכי בירושלים (מנח"י) החליט לסגור את המקום, בטענה שההרשמה לכיתות א' אינה מספקת והכיתות נותרות ריקות.
יו"ר ועד ההורים בבית הספר, משה איפרגן, מסביר כי השכונה, כמו שכונות רבות אחרות בירושלים, עוברת תהליך של הזדקנות והתחרדות. כתוצאה מכך, פחת מספר הילדים שלומדים בבתי הספר הדתיים. במנח"י הוחלט בשל כך לסגור את בית הספר הממ"ד היחיד בשכונה.
"בשכונה נפתח לפני כ-15 שנה בית ספר של רשת נועם", מסביר איפרגן, "מדובר למעשה בשני בתי ספר – לבנים ולבנות, השוכנים במבנה אחד, אך לכל אחד מהם הנהלה נפרדת ומנהלה שונה. בבית הספר נועם-בנים יש 137 בנים, 40 מהם גרים בשכונה, והשאר מגיעים משכונות אחרות. בבית הספר נועם-בנות יש 220 בנות, כ-70 מהן מתגוררות בשכונה. סך הכל, בשני בתי הספר של נועם יש כ-110 ילדים מהשכונה. בממ"ד יש 201 ילדים, אשר מתוכם 140 גרים בשכונה".
לטענתו של איפרגן, כאשר נפתח "נועם" לפני כ-15 שנים, נושאי הדגל במאבק נגד הקמתו חששו בדיוק מהמצב אליו נקלעו התושבים עתה. לטענתו, "לולא היה בשכונה בית ספר של רשת נועם, לא היה עולה בדעתו של מנהל מנח"י לסגור את הממ"ד היחיד בשכונה". איפרגן מוסיף כי "בעוד בית הספר של רשת נועם הוא סלקטיבי וקולט ילדים בעלי רקע דתי מסוים, הממ"ד שלנו אינטגרטיבי, וכולל גם כיתת עולים וכיתות חינוך מיוחד, שמשולבות בחינוך הרגיל. כל אלו לא פגעו ברמת ההישגים הלימודיים ובית הספר זכה בשלושה פרסי חינוך".
"אמרו להורים שבית הספר ייסגר"
לטענת איפרגן, ההרשמה הדלילה לשנה"ל הבאה, היא תוצאה של התנהלות הרשויות. כאשר באו הורים לרשום את ילדיהם לבית הספר, נאמר להם שבית הספר עתיד להיסגר. "לאחר תום ההרשמה, באו ממנח"י ואמרו שהחליטו לסגור, כיוון שאין כמעט נרשמים. צריך לזכור שההרשמה הדלה היא תוצאה ישירה של המסרים שהם העבירו להורים. בשנים האחרונות, פנה בית ספרנו למנח"י מספר פעמים בבקשה לקבל תמיכה בתוכניות ייחודיות שיאפשרו לו לשגשג, אך במנח"י דחו את כולן. יתירה מכך, במנח"י אף נקטו פעולות שהפחיתו את כמות התלמידים המגיעים לממ"ד".
אם ייסגר בית הספר הממ"ד, יאלצו תלמידיו לנדוד לשכונות אחרות או להירשם לבית הספר של רשת נועם. לדבר יש גם משמעות כלכלית. בעוד לממ"ד משלמים ההורים כפי שמחייב משרד החינוך, בנועם יידרשו ההורים לשלם כ-3,500 שקלים לשנה לילד. בנוסף, חשוב לזכור שמלכתחילה בית ספר נועם הוא סלקטיבי ואינו מתחייב לקלוט את כל מי שמעוניין בכך, וזאת בניגוד לממ"ד.
"מן הנתונים עולה כי על פניו, אם צריך לסגור בית ספר בשכונה, בוודאי שאין זה הממ"ד. גם כי הוא קולט יותר ילדים מהשכונה, גם כי הוא פתוח לכל ואינו סלקטיבי וגם כי הוא מאפשר לימודים בלי שהדבר יהיה כרוך בעלויות מיותרות. ובכל זאת, דווקא אותו מכשילים במנח"י ולא נותנים לו לשגשג", אומר איפרגן.
ש': אבל אם הכיתות בנועם מלאות ואילו בממ"ד רמות א' אין מספיק תלמידים, אולי נכון לסגור את בית הספר הזה ולא את נועם?
"ביקשנו לאורך השנים שיינתנו לנו תקציבים לפיתוח תוכניות ייחודיות ולא נענינו. כל שאנו מבקשים ממנח"י הוא אופק של חמש שנים בכפוף לתוכניות שיקום ייחודיות. אני חושב שברגע שתהיה תחרות הוגנת, נוכל לעמוד איתנים מול בתי ספר מתחרים".
טענה נוספת שמעלים מורים מצוות הממ"ד היא כי ביום ראשון לפני כשבועיים, קיבלו המורים הודעה מהפיקוח שעליהם לסווג את תלמידיהם לפי קריטריונים של דתיות ומעמד סוציו-אקונומי, ולמסור אותם למפקח בית הספר, ישי לוי, ולמפקחת שרה ברונר. "המטרה הייתה שנכתוב מי מתאים ללמוד בנועם ומי לא", אומרת אחת המורות בממ"ד. "המפקחים אמרו לנו שזאת הוראה מלמעלה. המורות סירבו, וכשהגיעו המפקחים יומיים לאחר מכן, הייתה התקוממות גדולה בצוות. סירבנו לשתף פעולה עם הפיקוח. הילדים אינם יתומים. יש להם הורים. הם אלו שצריכים להחליט לאיזה בית ספר בכוונתם לשלוח אותם ולא צוות המורים. אם אמא מתלבשת צנוע יותר או פחות, זה לא העניין שלנו".
מינהל החינוך: "הנתונים אינם מדוייקים"
ממנח"י נמסר בתגובה כי "הנתונים המוצגים אינם מדוייקים. הבדיקה שנערכה בידי הנהלת בית הספר לבקשת הפיקוח, נועדה לקבלת החלטות בדבר החלופות שיוצגו בפני הורי התלמידים בבית הספר. בשנה הבאה, בבית הספר רמות א' יהיו שלוש כיתות לא תקניות, כלומר יהיה בהם חצי מהתקן של מורה. לבית הספר אין פוטנציאל גידול, מאחר ובגנים המזינים יש מעט תלמידים. הציבור אותו בית הספר משרת, הצטמצם מאוד בשכונה ואין מנוס אלא לסגור בית ספר אחד בו יש מיעוט בתלמידים. בבית הספר נועם כל הכיתות מלאות, והרישום אליו מלא. הבקשה לאחד את בית הספר ממ"ד רמות א' עם בית הספר נועם היתה של ועד ההורים, למנהל מנח"י אין כל קשר לכך. מחזיק תיק החינוך בעירייה ומחמ"ד ירושלים יקיימו דיאלוג נוסף עם ההורים".
יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר ל"הצופה" בעקבות התנהלות מנח"י: "אני מתנגד באופן עקרוני לסגירת בית ספר ממלכתי-דתי באשר הוא. יש לנו ניסיון מר ממהלכים חפוזים ובלתי אחראים של סגירת בתי ספר ממ"ד בארץ, אשר בעקבותיהם איבד החינוך הממ"ד תלמידים רבים. על קברניטי החינוך הדתי, הן במשרד החינוך והן בעיריית ירושלים, מוטלת אחריות לגבש פתרון יצירתי, על-מנת לאפשר את המשך קיומו של בית הספר – ולו לתקופת ניסיון נוספת, תוך כדי הפיכתו לבית ספר על-אזורי הרשאי לקבל תלמידים גם מחוץ לשכונת רמות. לצורך כך, על בית הספר לגבש תעודת זהות חינוכית, שתהווה מוקד משיכה לתלמידים המתגוררים גם מחוץ לאזור. אני מקווה שהרשויות המוסמכות במשרד החינוך יבדקו את טענותיהם החמורות של ההורים אחת לאחת, ויפרסמו בציבור את מסקנותיהם, כדי להסיר לזות שפתיים. הצעתי את עזרתי וניסיוני בגיבוש הפיתרון, ובדעתי לכנס את כל הגורמים הנוגעים בדבר כדי לשכנעם לקבל את ההצעות שפירטתי".