ברית הזוגיות: החל משבוע הבא, חסרי דת יורשו להינשא בטקס אזרחי

 

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1196856.html


החוק החדש, שייכנס לתוקפו בתוך ימים ספורים, יסייע לישראלים מעטים בלבד להתחתן ללא מעורבות הרבנות
 4.11.2010


ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת אישרה אתמול את עלות אגרות הרישום לנישואים בידי רשם אזרחי. זאת, לקראת תחילת יישומו בשבוע הבא של חוק "ברית הזוגיות", שיאפשר לבני זוג שאינם יהודים להינשא בנישואים אזרחיים בישראל. החוק צפוי לאפשר לכ-30 אלף חסרי דת בישראל להינשא, אך אינו מסייע ליהודים המבקשים להימנע מנישואין ברבנות.

החוק, שאישורו הובטח למפלגת "ישראל ביתנו" במסגרת ההסכם הקואליציוני עם הליכוד, קובע הליך שבמסגרתו רשאים בני זוג שמוגדרים "חסרי דת" לבוא בברית זוגיות. החוק, שהוסכם גם על הסיעות החרדיות בממשלה, אושר בקריאה שנייה ושלישית כבר בחודש מארס האחרון ברוב של 56 חברי כנסת מסיעות הקואליציה והאופוזיציה כאחד. חברי ש"ס ויהדות התורה נעדרו מן ההצבעה וחברי מרצ הצביעו נגדו.

יו"ר הוועדה ויוזם החוק, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), אמר אתמול כי "זהו צעד ראשון שבא לפתור בעיה אחת, אך אני מתכוון להעביר עד סיום כהונתה של הכנסת הנוכחית את נוסח החוק המלא, שאותו הנחתי על שולחן הכנסת, ומבקש לקבוע ברית זוגיות לכל החפץ בכך – ולא רק לחסרי דת".

הצעת החוק אינה פותרת את בעיית הנישואים של זוגות מעורבים בישראל וכאלו המבקשים שלא להינשא בטקס דתי. על פי הערכת מנסחי החוק, רק כ-150 זוגות יוכלו לנצל את החוק מדי שנה ולהינשא שלא דרך הרבנות. מנתוני המרכז לפלורליזם יהודי עולה כי בישראל חיים כ-300 אלף "חסרי דת", מרביתם יוצאי ברית המועצות לשעבר, אולם רק 10% מביניהם חיים כבני זוג שעומדים בקריטריונים של החוק החדש, ולפיו שניהם אינם יהודים.

לדברי עו"ד אירית רוזנבלום, העומדת בראש ארגון "משפחה חדשה" הנאבק להכרה בנישואים אזרחיים בישראל, מספר הישראלים הנישאים בנישואים אזרחיים בחו"ל נע בין 4,000 ל-5,000 בשנה. רובם המכריע של המתחתנים הוא יהודים חילוניים המסרבים להינשא ברבנות או שאינם יכולים להתחתן ברבנות, וכן מספר מצומצם של מוסלמים. בנוסף, יש עוד אלפים שבוחרים מדי שנה להתחתן בטקסים דתיים, סמי-דתיים או אזרחיים לחלוטין – שאינם מוכרים על ידי הרבנות והמדינה.

היעד המוביל לחתונה הוא עדיין קפריסין, אבל גם יעדים נוספים עורכים נישואים אזרחיים לישראלים, בעיקר צ'כיה ומדינות בארה"ב. מדינות האיחוד האירופי דורשות בשנים האחרונות מהמבקשים להינשא בתחומן מסמך שמנפיקה מדינת המוצא, שבו ניתן מעין היתר למבקשי הנישואין, ומטבע הדברים – ישראל נמנעת ממתן אישור בנוסח זה. מגבלה זו חוסמת למעשה את האפשרות להינשא בנישואים אזרחיים ברוב מדינות אירופה לרוב הישראלים.

לדברי עו"ד רוזנבלום, לנישואים האזרחיים שנערכו בחו"ל אין תוקף מהותי, שכן לא מדובר באישור הלכתי. מנגד, משרד הפנים לא יכול לסרב לרשום את הזוגות כנשואים במרשם האוכלוסין.

רוזנבלום התייחסה בלעג להצעת החוק במתכונת שתאפשר לחסרי דת להינשא. "חצי שנה שהחוק הזה באוויר, ולא היתה אלינו אף פנייה של חסרי דת להינשא במתכונת המוצעת. המחוקק, מדושן עונג מעצמו, מכר בנזיד עדשים מס שפתיים לציבור החילוני בישראל כדי שיחשוב כאילו יש כאן נישואים אזרחיים ולא היא. נישואין אזרחיים בעולם משרתים את כל אזרחי המדינה ולא רק מקצתם".

ארגון "רבני צהר" מסר בתגובה כי אישור אגרת הרישום לנישואים לחסרי דת הוא "פתרון חלקי מאוד לבעיה רחבה", וכי "פתרון אמיתי ומלא יהיה דרך שיפור מערך הגיור הממלכתי, סיוע למתחתנים להוכיח את יהדותם בבתי דין, כפי שעושה צהר, והחלת מדיניות שרואה את העזרה לגרים בחשיבות עליונה".

בתנועה הקונסרבטיבית בירכו את ח"כ רותם. מנכ"ל התנועה, עו"ד יזהר הס, אמר כי "ח"כ רותם בנה את הקונסטרוקציה החוקית לכינון נישואים אזרחיים בישראל". לדבריו, "העובדה שבמדינת ישראל יש כעת פקיד שתפקידו לנהל רישום של הבאים ב'ברית זוגיות' תסלול את הדרך בעתיד, ועל כך ניאבק – להרחבת סמכויותיו לרישום כל המבקשים להינשא שלא באמצעות הרבנות הראשית. כרגע, למרבית האבסורד, יכולים ליהנות מההסדר רק מי שיצליח להמציא תעודה שהוא 'חסר דת'".

מתנועת "נאמני תורה ועבודה" נמסר כי "כתנועה דתית-ליברלית אנו מאמינים כי ראוי ליהודי להינשא כדת משה וישראל. יחד עם זאת, אנו סבורים כי הדבר צריך להיעשות מתוך בחירה חופשית ולא בכפייה. בהתאם לשני עקרונות יסוד אלו, תומכת תנועת נאמני תורה ועבודה בהצעת החוק המורחבת של ברית זוגיות, אשר מאפשרת לכל יהודי לבחור בנישואים דתיים או בדרך אחרת".