בג"ץ דורש מהמדינה: הסבירו מדוע אברכים זכאים לגמלה וסטודנטים לא
http://www.haaretz.co.il/news/education/1.1585407
בשנה שעברה ביטל העליון את ההסדר ובמקומו התקבל הסדר חדש, שלטענת העותרים גם הוא מפלה לטובה אברכים על פני אוכלוסיות אחרות
07.12.2011
בג"ץ הוציא הבוקר (רביעי) צו על תנאי המורה למדינה לנמק מדוע לא יבוטל הסדר הבטחת ההכנסה לאברכים. ההסדר, שהתקבל בממשלה ב-2010, בא במקומו של הסדר קודם שבוטל אשתקד בידי בית המשפט העליון. ואולם גם החדש, כך טוענים העותרים נגדו, ממשיך להפלות לטובה אברכי כוללים על פני אוכלוסיות אחרות, בראשם אוכלוסיית הסטודנטים.
ההסדר מאפשר לאברכים להמשיך לקבל, במרבית המקרים, גמלת הבטחת הכנסה במקביל למלגה שהם מקבלים עבור לימודיהם בכולל – זכות שנשללת למשל מסטודנטים. היה זה הדיון הראשון בעתירה שהגישו התאחדות הסטודנטים, חדו"ש, התנועה הרפורמית, נאמני תורה ועבודה וגופים נוספים. במהלך הדיון אמרה נציגת המדינה, כי ההסדר מביא ל"שוויון בקירוב" בין אוכלוסיית הלומדים בישראל, דבר שזיכה אותה בעקיצה מצד השופטת מרים נאור, שאמרה שיש לה "קושי בהבנת הנקרא, אני לא מבינה מה זה שוויון בקירוב".
ביוני 2010 פסק בג"ץ בעתירה שהוגשה כעשור לפני כן, על ידי ג'ני ברוכי, אם חד-הורית שנשללו ממנה תשלומי הבטחת הכנסה בעת שהחלה ללמוד באוניברסיטה. בית המשפט קבע, כי תשלומי הבטחת הכנסה לאברכי כוללים מכוח סעיף תקציבי אינם חוקיים, הואיל והם מפלים כלפי אוכלוסיות לומדים אחרות כמו סטודנטים, בני דתות אחרות, זרמים אחרים ביהדות ונשים. בית המשפט קבע שהגמלה משולמת לאברכים בניגוד לחוק הבטחת הכנסה, לפיו לא יהיו זכאים לגמלה לומדים במוסדות שונים, בהם גם אברכים הלומדים בכולל. בפסק הדין צוין כי אם המחוקק מעוניין להמשיך לתמוך באברכי כוללים, עליו לקיים דיון ענייני בסוגיה ולקבוע הסדר שוויוני (בג"ץ 4124/00).
כיום נהנים מגמלת הבטחת הכנסה רק חלק קטן מהאברכים, כ-8,800. כפי שפורסם ב"הארץ" זמן קצר לאחר הפסיקה, ראש הממשלה הבטיח לש"ס כי יימצא הסדר חדש שיבטיח את זכויות האברכים. ואמנם, בדצמבר 2010 אימצה הממשלה דו"ח של ועדה בראשות אייל גבאי ברוח זו.
לדברי העותרים, ההחלטה החדשה משאירה למעשה על כנו את ההסדר שנפסל בידי בג"ץ, למעט הוראה הקובעת שבשנה החמישית לקבלת הקצבאות, תופחת המלגה ל- 75%, ויתאפשר לאברך לשלב תעסוקה לצד לימודים חלקיים, כאשר בתום שנה זו יופסק תשלום הקצבאות. לדברי העותרים, ההוראות המגבילות את תשלום הקצבאות לחמש שנים לא חלות על מי שהוא מעל גיל 29, כלומר 80% ממקבלי הקצבאות כיום.
נציגת העותרים, עו"ד אורלי ארז לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה, בירכה על הצו שניתן, ואמרה כי "בית המשפט הבין שההסדר החדש מפלה נשים, בני דתות אחרות, זרמים אחרים ביהדות וסטודנטים שמהם נשללת קצבת הבטחת הכנסה בזמן לימודיהם, בעוד שאברכים אינם נדרשים להראות מיצוי כושר השתכרות לצורך קבלת הקצבאות".