הבאת 500,000 נוספים ליו"ש: דרוש תכנון על אזורי של מוסדות החינוך
אם אנחנו אכן רוצים לראות עוד 500,000 איש גרים ביו"ש, חייבת להיות תוכנית חומש המסדירה את מקומם ואופים של המוסדות
יממה לפני פרסום כתבת השער על הבאת חצי מיליון איש נוספים ליהודה ושומרון, שפורסמה לאחרונה בעיתון "בשבע", קיבלנו עוד טלפון מקבוצת הורים בשומרון אשר טוענת שאין לה לאן לשלוח את הילדים. לא אכנס לפרטי המקרה, אך מכיוון שהוא מאפיין פניות רבות שאנו מקבלים כל הזמן מיו"ש, הרי שאתאר סיפור גנרי:
באותו ישוב כבר אין ממ"ד רגיל ומעורב, עבור קבוצה משמעותית שהולכת וגדלה באותו ישוב. יש באזור רק מוסדות ניפרדים לחלוטין או תלמודי תורה וזה קרה כמו בסיפור הידוע שהיטיב לתאר אורי אורבך ז"ל על הורים המעדיפים בכל פעם בי"ס יותר תורני מהקודם (ממ"ד – נעם – נעם השם- נעם השם והיכלו).
הישוב המדובר מתרחב בקצב מהיר והסוגייה היא גם על אופי הישוב, אילו תושבים עתידים לבא ומה יהיה עתידם של המוסדות הקיימים. בהיותם זעירים, כל תזוזה קלה עלולה לאיים על מוסד קיים אחר. מרבית חברי הישוב, דתיים מתונים וחרד"לים כאחד, שמחים לגור אלו עם אלו, אך ההבנה שכל שינוי יגרור ויכוחים ומלחמות, מביאה אותם להישאר בעמדת ה"שב ואל תעשה" ולתת להורים הדומיננטיים לקבוע את אופייה של מערכת החינוך. אלא, שהורים דומיננטיים, כמו בכל מקום, מחדדים את הפיצולים האידאולוגיים ולעתים גם תומכים בהפרטה הבאה על חשבון אחריות ציבורית ויעילות כלכלית. אין להם מבט רחב על צרכי הכלל משום שקודם כל הם רואים, ובצדק, רק את הילד שלהם. בצורה זו הישובים יתרחבו, אך בצורה מינורית ואיטית ואוכלוסיות שלמות יעדיפו להישאר בתחומי הקו הירוק עם מבחר גדול יותר של מוסדות, יעילים ומצויינים.
אם כן, מה עושים בכדי לתת מענה לכולם ולהביא אוכלוסיות חדשות?
ראשית אציין שכשם שאנו מתנגדים להקמת תלמודי תורה קטנטנים ללא הצדקה מספרית, כך אין ראוי להקים ממ"ד מעורב חדש כאשר אין לו הצדקה מספרית והוא יפגע בקיים.
לכן, הפתרון למורכבות הזו טמון ביכולת לעשות "זום אאוט" ולבצע תכנון על אזורי של מערכת החינוך. להחליט מראש היכן יהיו תלמודי תורה גדולים והיכן יהיו ממ"דים מעורבים גדולים. כאשר כבר יש למשל ארבעה מוסדות ניפרדים קטנטנים באותו אזור, אזי ראוי לאחד מחדש ממ"ד בנים עם ממ"ד בנות וע"י כך לתת מענה לאוכלוסייה המבקשת ממ"ד מעורב. בצורה זו ישובי האזור יישארו עם תלמוד תורה לבנים, תלמוד תורה לבנות וממ"ד מעורב ורגיל. אמנם יש פה צימצום של מוסד אחד, אך כך, שלוש המוסדות יהיו גם גדולים וחזקים יותר וגם יוכלו להכיל ספקטרום רחב יותר של תושבים.
שטחי יש"ע מתאפיינים במרחק רב בין הישובים, בסכנות האורבות בדרך וגם בפיצולי רשויות, אשר כל אלה, מקשים על מיפוי אזורי מסודר. לכן בדיוק, צריכה להיות הנהגה על אזורית הכוללת את ראשי המועצות ומועצת יש"ע בתיאום עם אנשי פיקוח משרד החינוך, לטובת בניית תוכנית אב ויצירת סדר.
אם אנחנו אכן רוצים לראות עוד 500,000 איש גרים ביו"ש, חייבת להיות תוכנית חומש המסדירה את מקומם ואופים של המוסדות בראיה רחבה, תוך הבנה שאם לא יהיה מענה לכלל סוגי האוכלוסיות, הרבה פחות אנשים יבואו. אפשר להשאיר את המציאות הקיימת בה כל דאלים פותח בית ספר, אך למען ההתרחבות נכון יותר וראוי, לתכנן זאת מראש.
לקריאת הכתבה כפי שהתפרסמה בתאריך ג' בכסלו תשפ"ג 27.11.22 לחצו כאן .inn.co.il